valasz.hu/kultura/a-millennium-bora-21876/?orderby=csokkeno&numPerpage=20&hozzaszolas_oldal=1

http://valasz.hu/kultura/a-millennium-bora-21876/?orderby=csokkeno&numPerpage=20&hozzaszolas_oldal=1

Jelen, múlt, jövő

/ 2009.06.04., csütörtök 15:26 /

Izgalmas regénnyel jelentkezett Lipcsey Emőke Svédországban élő költő, lapunk tudósítója. Szerzőként először látogat a könyvhét Vörösmarty téri forgatagába.

- Ritka, hogy egy költő nem novellára vált, hanem rögtön regényt ír.

- A távolság a vers és a regény között nem is olyan nagy, mint azt az ember első látásra gondolná. Egy versbe a különféle költői eszközök segítségével egyszerre egy egész világot belesűríthetünk, a vers szerteágazó mondanivaló megragadására képes. A regény mondanivalója is szerteágazó, s ebben a verssel rokon. De míg a vers a világot egy pillanatba kénytelen sűríteni, a regény tágabb teret ad, nincsenek ilyen korlátai. Ezért írtam most regényt.- Miközben játszi könnyedséggel lépünk át az ókorból napjainkba, az ostromlott Budából a mai Svédországba, nem mondott le arról, hogy a regénynek valódi cselekménye legyen. Miért tartja ezt fontosnak?

- Kiváló regényt lehet írni úgy, hogy nincs határozott cselekménye. Szerintem azonban a cselekmény éberré teszi az olvasót, és feszültséget teremt. Az Ördöghinta esetében pedig a cselekmény azért is fontos, mert összetartja az idősíkokat.

- A regény írása közben milyen olvasóra gondolt?

- Semmiféle olvasó nem lebegett előttem. Nem mintha nem lenne fontos az olvasó, hanem mert az ember azért ír, mert valamit mondani akar. Csak remélni lehet aztán, hogy a mondanivalóm minél több embert érdekelni fog, függetlenül kortól, nemtől, pártszíntől, avagy mondjuk cipőmérettől.

- T. S. Eliot írja: "Jelen idő és múlt idő / A jövő időben talán jelen van, / S a jövő idő ott a múlt időben." Az Ördöghinta időfelfogása rokon ezzel a gondolattal?

- Regényemnek - ha úgy tetszik - alapfilozófiája, hogy az idő egy tömb, egy megbonthatatlan egység, amiben minden egyszerre létezik, s csak a mi agyunk bontja fel múltra, jelenre és jövőre. Ezért a könyvben minden esemény egymás mellett, egyszerre, "egy időben", vagyis az időben zajlik.- Miért Ördöghinta lett a címe?

- A cím szüntelen mozgásra, időtlen és fékezhetetlen lengésre utal. A vesztünkre törő hatalom, nevezzük Ördögnek, mindenkor jelen van. Olykor szédítő magasba röpít, máskor feneketlen mélységbe zuhanunk általa.

(Lipcsey Emőke június 5-én és 7-én délután négytől, 6-án este kilenctől dedikál a Vörösmarty téren, a Kortárs Kiadó standjánál.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.