Jó hír minden gyereknek, aki a betondzsungelben kénytelen tölteni a vakációt

/ 2017.07.05., szerda 17:15 /
Gateway to Space

Gateway to Space

Azoknak a gyerekeknek, akik kénytelenek a vakációt is a nagyváros dzsungelében tölteni, különösen jó hír lehet, hogy bő egy éves Földkerülés után ismét Budapesten állomásozik a Gateway to Space űrkiállítás.

Hogy miért volt az űrhajózás egyik hangsúlyos témája annak megoldása, hogy kólát is lehessen inni egy űrállomáson, nem olyan magától értetődő megérteni. Az űrbázis kóla automatájának szemrevételezése viszont legalább olyan érdekes, mint a magyarázó szöveg és a kapcsolódó mozgóképek tanulmányozása.

A NASA rövidfilmjei teszik különösen érdekessé a Millenárison állomásozó űrkiállítást. Ezekből gyakorlatilag mindent megtudhatunk az űrutazás kulisszatitkairól, ami, habár egyelőre csak futurisztikus ábránd a többség számára, talán nem is olyan soká a hétköznapi valóság része lesz. Éppen ezért egyszerre izgalmas és torokszorító kézzelfogható közelségből tanulmányozni, feltehetően milyen is lesz a marsi kolónia telepeseinek gazdálkodása – milyen lehet kapszulába zárva élni, kémcsőben palántázni.  Igaz, ma már a Youtube révén a nemzetközi űrállomások felvételei élőben is követhetőek, ám korántsem adnak olyan széles merítést, mint a NASA válogatott kisfilmjei, amelyek történelmi kontextusba is helyezik az űrkutatás fontosabb állomásait.

Gateway to Space

Gateway to Space

Gateway to Space

Gateway to Space

US Space and Rocket Centerből származó, több száz darabból álló gyűjteményben kabinok, vezérlőpultok éppúgy helyet kaptak, mint a NASA különleges küldetései során használt szkafanderek, űrruhák. Elhoztak egy életnagyságú holdjárót, valamint bemutatják a rakéták és űrkapszulák élethű mását, de láthatjuk az űrbe kilőtt majmok kabinját is, emellett részletes tájékoztatást kaphatunk például az űr wc működési mechanizmusáról. Eltöprenghetünk azon, hogy az űrhajós élelmek tulajdonképpen nem is sokban különböznek az áruházakban kapható konzervektől, levesporoktól, készételektől.

A háromezer négyzetméteres kiállításon a tavalyinál valamivel nagyobb teret kapott az interaktív rész. A VR játékok ugyan csak lazán kapcsolódnak a tematikához, a szimulátorok már egy kicsit szorosabban, az úgynevezett zérógravitációs gépek egyike-másika pedig nagyon is kézzelfogható közelségbe hozza az űrhajós kiképzést, hiszen úgy megpörgetik az embert, mint valami centrifuga, ezért csak erős idegzetűeknek és gyomrúaknak ajánlhatóak. Az űrhajós kiképző játékokhoz egyébként zsetont is kell váltani a belépti díjon felül – így a kiállítás egy kétfős családnak egy hétvégén tízezer forintjába is belekerülhet – igaz, cserébe jó néhány órás programot biztosít.

A Gateway to Space szeptember 11-ig látogatható.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.