Jó hír minden gyereknek, aki a betondzsungelben kénytelen tölteni a vakációt

/ 2017.07.05., szerda 17:15 /
Gateway to Space

Gateway to Space

Azoknak a gyerekeknek, akik kénytelenek a vakációt is a nagyváros dzsungelében tölteni, különösen jó hír lehet, hogy bő egy éves Földkerülés után ismét Budapesten állomásozik a Gateway to Space űrkiállítás.

Hogy miért volt az űrhajózás egyik hangsúlyos témája annak megoldása, hogy kólát is lehessen inni egy űrállomáson, nem olyan magától értetődő megérteni. Az űrbázis kóla automatájának szemrevételezése viszont legalább olyan érdekes, mint a magyarázó szöveg és a kapcsolódó mozgóképek tanulmányozása.

A NASA rövidfilmjei teszik különösen érdekessé a Millenárison állomásozó űrkiállítást. Ezekből gyakorlatilag mindent megtudhatunk az űrutazás kulisszatitkairól, ami, habár egyelőre csak futurisztikus ábránd a többség számára, talán nem is olyan soká a hétköznapi valóság része lesz. Éppen ezért egyszerre izgalmas és torokszorító kézzelfogható közelségből tanulmányozni, feltehetően milyen is lesz a marsi kolónia telepeseinek gazdálkodása – milyen lehet kapszulába zárva élni, kémcsőben palántázni.  Igaz, ma már a Youtube révén a nemzetközi űrállomások felvételei élőben is követhetőek, ám korántsem adnak olyan széles merítést, mint a NASA válogatott kisfilmjei, amelyek történelmi kontextusba is helyezik az űrkutatás fontosabb állomásait.

Gateway to Space

Gateway to Space

Gateway to Space

Gateway to Space

US Space and Rocket Centerből származó, több száz darabból álló gyűjteményben kabinok, vezérlőpultok éppúgy helyet kaptak, mint a NASA különleges küldetései során használt szkafanderek, űrruhák. Elhoztak egy életnagyságú holdjárót, valamint bemutatják a rakéták és űrkapszulák élethű mását, de láthatjuk az űrbe kilőtt majmok kabinját is, emellett részletes tájékoztatást kaphatunk például az űr wc működési mechanizmusáról. Eltöprenghetünk azon, hogy az űrhajós élelmek tulajdonképpen nem is sokban különböznek az áruházakban kapható konzervektől, levesporoktól, készételektől.

A háromezer négyzetméteres kiállításon a tavalyinál valamivel nagyobb teret kapott az interaktív rész. A VR játékok ugyan csak lazán kapcsolódnak a tematikához, a szimulátorok már egy kicsit szorosabban, az úgynevezett zérógravitációs gépek egyike-másika pedig nagyon is kézzelfogható közelségbe hozza az űrhajós kiképzést, hiszen úgy megpörgetik az embert, mint valami centrifuga, ezért csak erős idegzetűeknek és gyomrúaknak ajánlhatóak. Az űrhajós kiképző játékokhoz egyébként zsetont is kell váltani a belépti díjon felül – így a kiállítás egy kétfős családnak egy hétvégén tízezer forintjába is belekerülhet – igaz, cserébe jó néhány órás programot biztosít.

A Gateway to Space szeptember 11-ig látogatható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.