valasz.hu/kultura/zrinyi-es-a-zacskos-leves-parazs-vita-a-magyartanarok-kozott-a-kotelezokrol-127472

http://valasz.hu/kultura/zrinyi-es-a-zacskos-leves-parazs-vita-a-magyartanarok-kozott-a-kotelezokrol-127472

Jó hír minden gyereknek, aki a betondzsungelben kénytelen tölteni a vakációt

/ 2017.07.05., szerda 17:15 /
Gateway to Space

Gateway to Space

Azoknak a gyerekeknek, akik kénytelenek a vakációt is a nagyváros dzsungelében tölteni, különösen jó hír lehet, hogy bő egy éves Földkerülés után ismét Budapesten állomásozik a Gateway to Space űrkiállítás.

Hogy miért volt az űrhajózás egyik hangsúlyos témája annak megoldása, hogy kólát is lehessen inni egy űrállomáson, nem olyan magától értetődő megérteni. Az űrbázis kóla automatájának szemrevételezése viszont legalább olyan érdekes, mint a magyarázó szöveg és a kapcsolódó mozgóképek tanulmányozása.

A NASA rövidfilmjei teszik különösen érdekessé a Millenárison állomásozó űrkiállítást. Ezekből gyakorlatilag mindent megtudhatunk az űrutazás kulisszatitkairól, ami, habár egyelőre csak futurisztikus ábránd a többség számára, talán nem is olyan soká a hétköznapi valóság része lesz. Éppen ezért egyszerre izgalmas és torokszorító kézzelfogható közelségből tanulmányozni, feltehetően milyen is lesz a marsi kolónia telepeseinek gazdálkodása – milyen lehet kapszulába zárva élni, kémcsőben palántázni.  Igaz, ma már a Youtube révén a nemzetközi űrállomások felvételei élőben is követhetőek, ám korántsem adnak olyan széles merítést, mint a NASA válogatott kisfilmjei, amelyek történelmi kontextusba is helyezik az űrkutatás fontosabb állomásait.

Gateway to Space

Gateway to Space

Gateway to Space

Gateway to Space

US Space and Rocket Centerből származó, több száz darabból álló gyűjteményben kabinok, vezérlőpultok éppúgy helyet kaptak, mint a NASA különleges küldetései során használt szkafanderek, űrruhák. Elhoztak egy életnagyságú holdjárót, valamint bemutatják a rakéták és űrkapszulák élethű mását, de láthatjuk az űrbe kilőtt majmok kabinját is, emellett részletes tájékoztatást kaphatunk például az űr wc működési mechanizmusáról. Eltöprenghetünk azon, hogy az űrhajós élelmek tulajdonképpen nem is sokban különböznek az áruházakban kapható konzervektől, levesporoktól, készételektől.

A háromezer négyzetméteres kiállításon a tavalyinál valamivel nagyobb teret kapott az interaktív rész. A VR játékok ugyan csak lazán kapcsolódnak a tematikához, a szimulátorok már egy kicsit szorosabban, az úgynevezett zérógravitációs gépek egyike-másika pedig nagyon is kézzelfogható közelségbe hozza az űrhajós kiképzést, hiszen úgy megpörgetik az embert, mint valami centrifuga, ezért csak erős idegzetűeknek és gyomrúaknak ajánlhatóak. Az űrhajós kiképző játékokhoz egyébként zsetont is kell váltani a belépti díjon felül – így a kiállítás egy kétfős családnak egy hétvégén tízezer forintjába is belekerülhet – igaz, cserébe jó néhány órás programot biztosít.

A Gateway to Space szeptember 11-ig látogatható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.