valasz.hu/kultura/szaloki-agi-bealltam-pekinasnak-128556

http://valasz.hu/kultura/szaloki-agi-bealltam-pekinasnak-128556

Jó hír minden gyereknek, aki a betondzsungelben kénytelen tölteni a vakációt

/ 2017.07.05., szerda 17:15 /
Gateway to Space

Gateway to Space

Azoknak a gyerekeknek, akik kénytelenek a vakációt is a nagyváros dzsungelében tölteni, különösen jó hír lehet, hogy bő egy éves Földkerülés után ismét Budapesten állomásozik a Gateway to Space űrkiállítás.

Hogy miért volt az űrhajózás egyik hangsúlyos témája annak megoldása, hogy kólát is lehessen inni egy űrállomáson, nem olyan magától értetődő megérteni. Az űrbázis kóla automatájának szemrevételezése viszont legalább olyan érdekes, mint a magyarázó szöveg és a kapcsolódó mozgóképek tanulmányozása.

A NASA rövidfilmjei teszik különösen érdekessé a Millenárison állomásozó űrkiállítást. Ezekből gyakorlatilag mindent megtudhatunk az űrutazás kulisszatitkairól, ami, habár egyelőre csak futurisztikus ábránd a többség számára, talán nem is olyan soká a hétköznapi valóság része lesz. Éppen ezért egyszerre izgalmas és torokszorító kézzelfogható közelségből tanulmányozni, feltehetően milyen is lesz a marsi kolónia telepeseinek gazdálkodása – milyen lehet kapszulába zárva élni, kémcsőben palántázni.  Igaz, ma már a Youtube révén a nemzetközi űrállomások felvételei élőben is követhetőek, ám korántsem adnak olyan széles merítést, mint a NASA válogatott kisfilmjei, amelyek történelmi kontextusba is helyezik az űrkutatás fontosabb állomásait.

Gateway to Space

Gateway to Space

Gateway to Space

Gateway to Space

US Space and Rocket Centerből származó, több száz darabból álló gyűjteményben kabinok, vezérlőpultok éppúgy helyet kaptak, mint a NASA különleges küldetései során használt szkafanderek, űrruhák. Elhoztak egy életnagyságú holdjárót, valamint bemutatják a rakéták és űrkapszulák élethű mását, de láthatjuk az űrbe kilőtt majmok kabinját is, emellett részletes tájékoztatást kaphatunk például az űr wc működési mechanizmusáról. Eltöprenghetünk azon, hogy az űrhajós élelmek tulajdonképpen nem is sokban különböznek az áruházakban kapható konzervektől, levesporoktól, készételektől.

A háromezer négyzetméteres kiállításon a tavalyinál valamivel nagyobb teret kapott az interaktív rész. A VR játékok ugyan csak lazán kapcsolódnak a tematikához, a szimulátorok már egy kicsit szorosabban, az úgynevezett zérógravitációs gépek egyike-másika pedig nagyon is kézzelfogható közelségbe hozza az űrhajós kiképzést, hiszen úgy megpörgetik az embert, mint valami centrifuga, ezért csak erős idegzetűeknek és gyomrúaknak ajánlhatóak. Az űrhajós kiképző játékokhoz egyébként zsetont is kell váltani a belépti díjon felül – így a kiállítás egy kétfős családnak egy hétvégén tízezer forintjába is belekerülhet – igaz, cserébe jó néhány órás programot biztosít.

A Gateway to Space szeptember 11-ig látogatható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.