Jó pár lelkes részlet

/ 2016.03.03., csütörtök 13:20 /

Gaál Bertalan nem volt egy zseni. Megbízható építész volt, határidőre teljesített.

A házaira szeretettel rajzolta a részleteket. Kicsit talán érzelgős volt, de mindenképpen jó szándékú. A megrendelő igényeit maximálisan figyelembe vette, pláne, hogy az építtető akkoriban nem akart mindenáron építészt játszani, és eldönteni, hogy nézzen ki egy ház. Elmondta, hogy szeretne egy reprezentatív bérpalotát a Szent István körúton a leégett malom helyén. Úgysem őrölünk itt már, haladni kell a korral, a lakáskiadásból lesz a pénz, határozta meg a tervezési szempontokat.

Gaál Bertalan örült a megbízásnak, a közelben úgyis állt már egy háza, a 20-as szám alatt. Ez a mostani megbízás ráadásul egy egész utcatömbre szólt. A körút, a Honvéd, Szemere és Balaton utcák által közrefogott területet nagynak érezte, ezért két épületre osztotta. Közöttük saját kis utcát, hangulatos franciaudvart alakított ki. A két épület körút felőli homlokzatait pedánsan egyformára szabta, hogy jelezze az összetartozást. A széleket finomabb, a középet erőteljesebb pilaszterekkel fogta össze, ez utóbbiak atlaszok vállára támaszkodnak. Hangsúlyos, kőbábos erkélyeket helyezett el, majd ráment a díszítésekre: medaillonok, füzérek, csipkék, plasztikák, motívumok és figurák nagy számban találtak helyet maguknak a rajzain.

Fotó: Lenyó László

Erős ereszt alakított ki, amelyet a lecsapott sarkok felett ívesen vágott meg. A két utcafront legfőbb attrakciója kétségkívül a kapuzat tengelyében az eresz felett kialakított, hatalmas, aratást ábrázoló domborművel díszített felépítmény lett, melyet keretezéssel, gyöngysorral, felfelé túlnyúló pillérekkel és zárókő-motívummal díszített. Az építész elégedetten nézegette a terveket, és úgy érezte, ez az utóbbi elem kifejezetten jól sikerült. Megkoronázza az egész kompozíciót. Ötletesnek érezte a molnárfamília mesterségére utaló, aratókat ábrázoló faragványt. Örülni fog a Haggenmacher-család, gondolta.

Az elképzelés meg is valósult, határidőre. A precíz szimmetria és jó pár lelkes részlet pár évtizeddel később a háború áldozata lett: a 15. számú ház felépítménye teljesen megsemmisült. Ez elég volt ahhoz, hogy ne látsszon többé a két épület egyforma volta. A járókelők dicsérték a 13-ast, de észre sem vették a 15-öst. Aztán még rosszabb lett a helyzet, mikor a kései utódok, már az ezredforduló után másfél évtizeddel megpróbálták visszaállítani a hiányzó részletet. Na nem valami nosztalgiából, hanem így érték el, hogy beépíthessék az értékes helyen lévő tetőteret.

A visszaépített formán a díszek elmaradtak, a méretek nem stimmelnek. A dombormű helyén hatalmas, üres ablak tátong, és ha ez nem lenne elég, az egész házat átfestették fehérre. A járókelők azóta nevetve szörnyülködnek a 15-ösön. Gaál Bertalan nyugalmát megzavarja a hangos kacagás.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.