heti-valasz.hu/kultura/a-het-filmje-a-rozsa-enekei-6919

http://heti-valasz.hu/kultura/a-het-filmje-a-rozsa-enekei-6919

John Lukacs volt a Gary Oldman-féle Churchill-film történész szakértője

/ 2018.01.11., csütörtök 13:48 /
John Lukacs volt a Gary Oldman-féle Churchill-film történész szakértője

Az imént ért véget A legsötétebb óra (Darkest Hour) című II. világháborús történelmi dráma sajtóvetítése, amit a napokban leginkább Gary Oldman főszereplő Golden Globe-díja miatt ünnepelt a kritika. A filmről hosszabb írással jelentkezünk majd a Heti Válasz jövő csütörtöki számában, egy felismerés viszont rögtön cikkbe kívánkozik: az Amerikában élő magyar történész, John Lukacs volt ugyanis a produkció történész szakértője!

Ezt a filmvégi stáblistáról tudom, ahol külön, igen előkelő helyen – valahol a rendező és a hosszabb „cast & crew” lista feltüntetése között – jegyzik „consultant” (szaktanácsadó) titulus mellett.

Lukacs az 1940 májusát feldolgozó Öt ​nap Londonban és a Hitler—Churchill harcot kutató A párviadal című munkája miatt is tökéletes választás. Nem titok, hogy a reakciós Lukacs nagyra tartja a brit háborús miniszterelnököt: „Olyan nagy államférfi kevés van, aki öt évig tud előre látni. Hát, Churchill ötven évre látott előre!” – mondta egyszer a Mandinernek.

A legsötétebb óra Churchill miniszterelnökségének kezdetét és a Christopher Nolan által nemrég filmre vitt Dunkerque-i mentőakció politikai hátterét mutatja be. Szerencsére Lukacshoz és a témához méltó alkotás született – leszámítva a földalattiban játszódó jelenetet, ami katasztrofális –, és Gary Oldman tényleg nagyot alakít benne. Részletek a jövő heti számunkban.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!