John Lukacs volt a Gary Oldman-féle Churchill-film történész szakértője

/ 2018.01.11., csütörtök 13:48 /
John Lukacs volt a Gary Oldman-féle Churchill-film történész szakértője

Az imént ért véget A legsötétebb óra (Darkest Hour) című II. világháborús történelmi dráma sajtóvetítése, amit a napokban leginkább Gary Oldman főszereplő Golden Globe-díja miatt ünnepelt a kritika. A filmről hosszabb írással jelentkezünk majd a Heti Válasz jövő csütörtöki számában, egy felismerés viszont rögtön cikkbe kívánkozik: az Amerikában élő magyar történész, John Lukacs volt ugyanis a produkció történész szakértője!

Ezt a filmvégi stáblistáról tudom, ahol külön, igen előkelő helyen – valahol a rendező és a hosszabb „cast & crew” lista feltüntetése között – jegyzik „consultant” (szaktanácsadó) titulus mellett.

Lukacs az 1940 májusát feldolgozó Öt ​nap Londonban és a Hitler—Churchill harcot kutató A párviadal című munkája miatt is tökéletes választás. Nem titok, hogy a reakciós Lukacs nagyra tartja a brit háborús miniszterelnököt: „Olyan nagy államférfi kevés van, aki öt évig tud előre látni. Hát, Churchill ötven évre látott előre!” – mondta egyszer a Mandinernek.

A legsötétebb óra Churchill miniszterelnökségének kezdetét és a Christopher Nolan által nemrég filmre vitt Dunkerque-i mentőakció politikai hátterét mutatja be. Szerencsére Lukacshoz és a témához méltó alkotás született – leszámítva a földalattiban játszódó jelenetet, ami katasztrofális –, és Gary Oldman tényleg nagyot alakít benne. Részletek a jövő heti számunkban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.