John Lukacs volt a Gary Oldman-féle Churchill-film történész szakértője

/ 2018.01.11., csütörtök 13:48 /
John Lukacs volt a Gary Oldman-féle Churchill-film történész szakértője

Az imént ért véget A legsötétebb óra (Darkest Hour) című II. világháborús történelmi dráma sajtóvetítése, amit a napokban leginkább Gary Oldman főszereplő Golden Globe-díja miatt ünnepelt a kritika. A filmről hosszabb írással jelentkezünk majd a Heti Válasz jövő csütörtöki számában, egy felismerés viszont rögtön cikkbe kívánkozik: az Amerikában élő magyar történész, John Lukacs volt ugyanis a produkció történész szakértője!

Ezt a filmvégi stáblistáról tudom, ahol külön, igen előkelő helyen – valahol a rendező és a hosszabb „cast & crew” lista feltüntetése között – jegyzik „consultant” (szaktanácsadó) titulus mellett.

Lukacs az 1940 májusát feldolgozó Öt ​nap Londonban és a Hitler—Churchill harcot kutató A párviadal című munkája miatt is tökéletes választás. Nem titok, hogy a reakciós Lukacs nagyra tartja a brit háborús miniszterelnököt: „Olyan nagy államférfi kevés van, aki öt évig tud előre látni. Hát, Churchill ötven évre látott előre!” – mondta egyszer a Mandinernek.

A legsötétebb óra Churchill miniszterelnökségének kezdetét és a Christopher Nolan által nemrég filmre vitt Dunkerque-i mentőakció politikai hátterét mutatja be. Szerencsére Lukacshoz és a témához méltó alkotás született – leszámítva a földalattiban játszódó jelenetet, ami katasztrofális –, és Gary Oldman tényleg nagyot alakít benne. Részletek a jövő heti számunkban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.