valasz.hu/kultura/legendas-piarista-tanitora-emlekeznek-127066

http://valasz.hu/kultura/legendas-piarista-tanitora-emlekeznek-127066

John Malkovich:„A világ túl kaotikus ahhoz, hogy összeesküvések irányítsák”

/ 2018.05.11., péntek 18:30 /
John Malkovich:„A világ túl kaotikus ahhoz, hogy összeesküvések irányítsák”

A kereszténység akkor is fontos szerepet játszik az ember életében, ha történetesen nem hívő – véli John Malkovich, akit harmadik budapesti fellépése előtt kérdeztünk. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

Fernando Vidal Olmos szentül hiszi, hogy a vakok föld alatti szektákba tömörülnek, és sátáni emberáldozatokat mutatnak be, hogy magukhoz ragadják a világuralmat. Beépül közéjük, hogy a Vatikánnak írt jelentéseiben leleplezze a titkos rendet. Fernando a hét éve elhunyt argentin író, Ernesto Sabato Hősökről, sírokról című regényének szereplője. Képzelgése csak lazán kapcsolódik a mű cselekményéhez, de ez annyira megfogta John Malkovichot, hogy szellemes, pszichedelikus monodrámát faragott a képzelgésből.

„Alfred Schnittke paranoid, de közben felemelő zenéjét hallgattam, amikor egyszer csak Fernando Vidal Olmos, a főszereplő elméjében találtam magam – idézi fel a Heti Válasznak az amerikai világsztár. – Egy zavaros, de nagyszabású és elegáns monológ kellős közepén. Egy mélyen átélt, ugyanakkor szórakoztató paranoia kulisszái között, egy életét kényszeresen túldramatizáló ember fejében. Bár Olmos a részleteket illetően téved, alapvető felismerése helyes: tényleg vakok uralják a világot. Csak éppen nem a szó szoros értelmében vett vakok.”

Van-e már a Veszedelmes viszonyok és a Célkeresztben sztárjának személyes kötődése Budapesthez? Melyik a kedvenc fotója Sandro Miller Műcsarnokban látható fotókiállításán?

 

 

 

 

Az interjú a május 10-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.