valasz.hu/kultura/lackfi-janos-gyonyoru-verset-irt-a-hajlektalan-jezus-szobranak-budapesti-szentelesere-123415?fbclid=IwAR1LOESwsrNXKjB0vJooxozQEquZByA0T8eLe06YKc1o2SN6Zz9lp5cbi_c

http://valasz.hu/kultura/lackfi-janos-gyonyoru-verset-irt-a-hajlektalan-jezus-szobranak-budapesti-szentelesere-123415?fbclid=IwAR1LOESwsrNXKjB0vJooxozQEquZByA0T8eLe06YKc1o2SN6Zz9lp5cbi_c

Jubilál a piarista rend

/ 2017.01.27., péntek 18:00 /

Az idei év hármas jubileumot tartogat a magyarországi piarista rend és a velük közösséget vállaló hívek számára: ünneplik a rend 400 éves alapítását, a rendalapító Kalazanci Szent József szentté avatásának 250. évfordulóját, valamint azt, hogy háromszázadik tanévét kezdte meg az ősszel a budapesti Piarista Gimnázium.

A piaristáké az első, kifejezetten oktatásra és nevelésre szakosodott rend, melynek alapítóját XII. Pius minden keresztény népiskola égi pártfogójává tette, épp 1948-ban, amikor idehaza államosították a felekezeti iskolákat –mondta Labancz Zsolt tartományfőnök a jubileumi év eseményeit beharangozó sajtótájékoztatón. Hozzátette: azt, hogy értékek átadása soha nem egy ember műve, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a piaristák a mai napig folytatják missziójukat, a közösségi nevelést: tavaly novemberben Mozambikban, néhány héttel ezelőtt pedig Peru szegénynegyedében telepedtek meg. A tartományfőnök hangsúlyozta: a piaristák mindig szem előtt tartják, hogy oktatási intézményeik ne csak a tudás átadásának helyei, hanem az élet iskolái legyenek.

A rend jelenleg nyolc szerzetesközösséget tart fenn Magyarországon, nyolc településen. Többek között három óvodát, három általános iskolát, egy szakképző iskolát, hat gimnáziumot és egy önálló középiskolai kollégiumot működtetnek. Mintegy 4300 diák tartozik a piarista kötelékbe, emellett a bencés és a ferences renddel együtt fenntartói a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolának, Szegeden pedig egyetemi szakkollégiumot működtetnek. Habár a rendalapító szándéka eredetileg a hátrányos helyzetű fiúk nevelésére irányult, a magyarországi piaristák szinte kezdettől a szellemi elit védőbástyái lettek. Emellett nem távolodtak el az alapító szándékától sem: a sátoraljaújhelyi piarista tanoda például harminc hátrányos helyzetű diák társadalmi integrációját segíti. Legújabb terveik közt szerepel, hogy Vácott is nyitnak a leszakadó fiatalok felé: azok felé, akik kimaradnának abból, hogy értékes részei legyenek a társadalomnak.

A piarista rend egyike azon szerzetesrendeknek, amelyek megszakítás nélkül működhettek Magyarországon. Emiatt gazdag hagyománnyal büszkélkedhet, igaz, másképp gazdaggal, mint a műkincseket is felmutatni tudó, földbirtokos szerzetesrendek. Gazdagsága sokkal inkább a művelődéstörténeti kincsek terén mutatkozik meg – mondta Horváth Bálint, a pesti gimnázium igazgatója. Az értékekkel teli múltat a jubileumi évben változatos módon próbálják közel hozni a diákokhoz: az eseménysorozat kiemelkedő rendezvénye lesz a Hitre, tudásra: piaristák a magyar művelődéstörténetben című, novemberben nyíló kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban. Hiszen felsorolni is nehéz azokat a szellemi nagyságokat, akik a változásra nyitott, innovatív hagyományt, a teljes ember eszményképét erősítették Vörösmarty Mihálytól Petőfi Sándoron át Perczel Mórig vagy éppen Lotz Károlyig – hogy a kiemelkedő természettudósok sorát ne is említsük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.