valasz.hu/kultura/palyakezdo-szineszek-akik-kituntek-paros-interju-69877

http://valasz.hu/kultura/palyakezdo-szineszek-akik-kituntek-paros-interju-69877

Jubilál a piarista rend

/ 2017.01.27., péntek 18:00 /

Az idei év hármas jubileumot tartogat a magyarországi piarista rend és a velük közösséget vállaló hívek számára: ünneplik a rend 400 éves alapítását, a rendalapító Kalazanci Szent József szentté avatásának 250. évfordulóját, valamint azt, hogy háromszázadik tanévét kezdte meg az ősszel a budapesti Piarista Gimnázium.

A piaristáké az első, kifejezetten oktatásra és nevelésre szakosodott rend, melynek alapítóját XII. Pius minden keresztény népiskola égi pártfogójává tette, épp 1948-ban, amikor idehaza államosították a felekezeti iskolákat –mondta Labancz Zsolt tartományfőnök a jubileumi év eseményeit beharangozó sajtótájékoztatón. Hozzátette: azt, hogy értékek átadása soha nem egy ember műve, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a piaristák a mai napig folytatják missziójukat, a közösségi nevelést: tavaly novemberben Mozambikban, néhány héttel ezelőtt pedig Peru szegénynegyedében telepedtek meg. A tartományfőnök hangsúlyozta: a piaristák mindig szem előtt tartják, hogy oktatási intézményeik ne csak a tudás átadásának helyei, hanem az élet iskolái legyenek.

A rend jelenleg nyolc szerzetesközösséget tart fenn Magyarországon, nyolc településen. Többek között három óvodát, három általános iskolát, egy szakképző iskolát, hat gimnáziumot és egy önálló középiskolai kollégiumot működtetnek. Mintegy 4300 diák tartozik a piarista kötelékbe, emellett a bencés és a ferences renddel együtt fenntartói a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolának, Szegeden pedig egyetemi szakkollégiumot működtetnek. Habár a rendalapító szándéka eredetileg a hátrányos helyzetű fiúk nevelésére irányult, a magyarországi piaristák szinte kezdettől a szellemi elit védőbástyái lettek. Emellett nem távolodtak el az alapító szándékától sem: a sátoraljaújhelyi piarista tanoda például harminc hátrányos helyzetű diák társadalmi integrációját segíti. Legújabb terveik közt szerepel, hogy Vácott is nyitnak a leszakadó fiatalok felé: azok felé, akik kimaradnának abból, hogy értékes részei legyenek a társadalomnak.

A piarista rend egyike azon szerzetesrendeknek, amelyek megszakítás nélkül működhettek Magyarországon. Emiatt gazdag hagyománnyal büszkélkedhet, igaz, másképp gazdaggal, mint a műkincseket is felmutatni tudó, földbirtokos szerzetesrendek. Gazdagsága sokkal inkább a művelődéstörténeti kincsek terén mutatkozik meg – mondta Horváth Bálint, a pesti gimnázium igazgatója. Az értékekkel teli múltat a jubileumi évben változatos módon próbálják közel hozni a diákokhoz: az eseménysorozat kiemelkedő rendezvénye lesz a Hitre, tudásra: piaristák a magyar művelődéstörténetben című, novemberben nyíló kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban. Hiszen felsorolni is nehéz azokat a szellemi nagyságokat, akik a változásra nyitott, innovatív hagyományt, a teljes ember eszményképét erősítették Vörösmarty Mihálytól Petőfi Sándoron át Perczel Mórig vagy éppen Lotz Károlyig – hogy a kiemelkedő természettudósok sorát ne is említsük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.