valasz.hu/kultura/vidnyanszky-emeli-a-tetet-arab-produkciokat-hivott-magyarorszagra-128206

http://valasz.hu/kultura/vidnyanszky-emeli-a-tetet-arab-produkciokat-hivott-magyarorszagra-128206

Jubilál a piarista rend

/ 2017.01.27., péntek 18:00 /

Az idei év hármas jubileumot tartogat a magyarországi piarista rend és a velük közösséget vállaló hívek számára: ünneplik a rend 400 éves alapítását, a rendalapító Kalazanci Szent József szentté avatásának 250. évfordulóját, valamint azt, hogy háromszázadik tanévét kezdte meg az ősszel a budapesti Piarista Gimnázium.

A piaristáké az első, kifejezetten oktatásra és nevelésre szakosodott rend, melynek alapítóját XII. Pius minden keresztény népiskola égi pártfogójává tette, épp 1948-ban, amikor idehaza államosították a felekezeti iskolákat –mondta Labancz Zsolt tartományfőnök a jubileumi év eseményeit beharangozó sajtótájékoztatón. Hozzátette: azt, hogy értékek átadása soha nem egy ember műve, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a piaristák a mai napig folytatják missziójukat, a közösségi nevelést: tavaly novemberben Mozambikban, néhány héttel ezelőtt pedig Peru szegénynegyedében telepedtek meg. A tartományfőnök hangsúlyozta: a piaristák mindig szem előtt tartják, hogy oktatási intézményeik ne csak a tudás átadásának helyei, hanem az élet iskolái legyenek.

A rend jelenleg nyolc szerzetesközösséget tart fenn Magyarországon, nyolc településen. Többek között három óvodát, három általános iskolát, egy szakképző iskolát, hat gimnáziumot és egy önálló középiskolai kollégiumot működtetnek. Mintegy 4300 diák tartozik a piarista kötelékbe, emellett a bencés és a ferences renddel együtt fenntartói a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolának, Szegeden pedig egyetemi szakkollégiumot működtetnek. Habár a rendalapító szándéka eredetileg a hátrányos helyzetű fiúk nevelésére irányult, a magyarországi piaristák szinte kezdettől a szellemi elit védőbástyái lettek. Emellett nem távolodtak el az alapító szándékától sem: a sátoraljaújhelyi piarista tanoda például harminc hátrányos helyzetű diák társadalmi integrációját segíti. Legújabb terveik közt szerepel, hogy Vácott is nyitnak a leszakadó fiatalok felé: azok felé, akik kimaradnának abból, hogy értékes részei legyenek a társadalomnak.

A piarista rend egyike azon szerzetesrendeknek, amelyek megszakítás nélkül működhettek Magyarországon. Emiatt gazdag hagyománnyal büszkélkedhet, igaz, másképp gazdaggal, mint a műkincseket is felmutatni tudó, földbirtokos szerzetesrendek. Gazdagsága sokkal inkább a művelődéstörténeti kincsek terén mutatkozik meg – mondta Horváth Bálint, a pesti gimnázium igazgatója. Az értékekkel teli múltat a jubileumi évben változatos módon próbálják közel hozni a diákokhoz: az eseménysorozat kiemelkedő rendezvénye lesz a Hitre, tudásra: piaristák a magyar művelődéstörténetben című, novemberben nyíló kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban. Hiszen felsorolni is nehéz azokat a szellemi nagyságokat, akik a változásra nyitott, innovatív hagyományt, a teljes ember eszményképét erősítették Vörösmarty Mihálytól Petőfi Sándoron át Perczel Mórig vagy éppen Lotz Károlyig – hogy a kiemelkedő természettudósok sorát ne is említsük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.