Katolikus „arc” lesz Molnár Ferenc Caramel

/ 2014.09.10., szerda 10:29 /
Katolikus „arc” lesz Molnár Ferenc Caramel

Ne azt kérdezd, Magyarország mit tehet érted, hanem azt, te mit tehetsz Magyarországért – Molnár Ferenc Caramel anélkül jutott erre a gondolatra és indít programot a cigányság önbecsülésének előmozdítására, hogy ismerte volna a parafrazeált Kennedy-idézetet. A Katolikus Társadalmi Napok sztárvendégeként fellépő Caramellel készült nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban olvasható.

Caramel szerint az előítéletek problémája nem kizárólag a többségi társadalomé. Az énekes a Heti Válasznak elmondja, hogy amikor tíz éve elindult a Megasztáron, először azt hitte: a romasága a garancia rá, hogy ne nyerhessen.

„Amikor mégis én lettem a győztes, alig hittem el. Nekem is le kellett vetkőznöm tehát az előítéleteimet. Rájuk cáfolt a valóság, az ország. Hálás vagyok érte. Előítéletek persze vannak az én cigányságommal, velem szemben is, de a mértéküket azzal tudom érzékeltetni, ami mondjuk a Facebook-oldalamon történik. Több mint 300 ezer követőm van, s ha van egy bejegyzésem alatt 200 komment, abból úgy 2-3 rasszista.”

Az énekes szerint nem elég, hogy rasszizmust emlegetünk, tenni is kell azért, hogy a cigányság önbecsülése megerősödhessen. „A lényeg, hogy ne azt mondjuk, jaj, de nehéz nekünk, romáknak, nem látjuk a holnapot, hanem nézzük meg, mi az, amiben tudunk segíteni. Szervezünk például egy hétvégét, amelyen több száz munkanélküli cigány ember hoz rendbe egy parkot, vagy egy lepukkant általános iskolát. Azt kell megmutatni, hogy nem csak kérünk, hanem adunk is. Felajánljuk, amink van. Mivel semmink sincs, csak a két kezünk, hát annak a munkáját.”

Ebben pedig az egyházak szerepe meghatározó. Törökszentmiklóson nőttem fel a telepen, ott is azt látom, hogy amióta nagyon sokan megtértek a romák közül, békésebb lett az életük. Nem élnek jobban, de békésebbek, s a vallásban megtalálják az addig hiányzó reményt.

Az énekes, aki a hétvégén a cigányügyi botrányvárosnak tartott Miskolcon a Katolikus Társadalmi Napok sztárvendégeként lép fel, hitről, új lemezéről és egyhetes kislányáról is beszél a szeptember 11-i Heti Válaszban. Lapunk csütörtöktől megvásárolható a standokon és a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.