Katona, szerzetes, szent – hamarosan a magyar mozikban a várva várt film (+video)

/ 2017.03.30., csütörtök 20:00 /

Április 24-től tekinthető meg idehaza az Ignác című életrajzi film a jezsuita rendalapító életéről. Vér, veríték és könny garantált. Az meg kifejezetten biztató, hogy az alkotást a Jézus Társasága mutatja be Magyarországon. Miért is?

A jezsuitáké azon kevés katolikus szerzetesrend egyike, amelyik születésétől tartja izgalomban a közvéleményt. Persze ezt sok tévképzet is táplálja, az inkvizícióban játszott szerepük eltúlzása például biztos ezen tényezők közé tartozik. Egy jellegzetes sztereotípia lenyomata a Magyar Nyelv Értelmező Szótárának (1965) szócikke is, mely szerint a jezsuita: „rosszindulatú mesterkedéseit ájtatos szemforgatással, képmutatással leplező személy. Nagy jezsuita az öreg”. Egy katolikus vicc szerint pedig három dolog van, amit még az Úristen sem tud: mennyi pénzük van a ferenceseknek, hány apácarend van a világon, s miben hisznek a jezsuiták.

Andreas Muñoz Loyolai Szent Ignácként

Mindez persze csak folklór, ami biztos, hogy a jezsuiták arcélét az egyházban mindig is a szellemi nyitottság, a kiemelkedő intellektuális teljesítmények, a szokatlan kezdeményezések határozták meg. Nyilván ennek is köszönhető, hogy meglehetősen ritkán ragadtatják el magukat egy-egy mozifilmtől. Még akkor is, ha az magát a rendet illeti.

Nem kommentálták például harsányan a közönségkedvenc Misszió című klasszikust – ami egy XVIII. századi dél-amerikai jezsuita szerzetesek tragikus történetét mutatja be. Közelebb áll a jezsuiták önképéhez a Misszió észak-amerikai testvérfilmje, az 1991-es Fekete köpeny. Se Robert de Niro, se Jeremy Irons, talán ezért sem annyira népszerű ez az alkotás. Viszont sztárok helyett a kiváló kanadai színész, Lothaire Bluteau látható a címszerepben, no és a történet sem annyira heroizáló, viszont sokkal valószerűbb.

Legutóbb Martin Scorsese Némaság filmjében ismerhettünk meg két jezsuitát – újabb kontinensen, a XVII. századi Japánban. Scorsese amolyan tékozló fiú, eredetileg papnak készült, de az 1988-as Krisztus utolsó megkísértésével kivívta az egyház haragját. A jég a mostani premierrel olvadt meg, hiszen a Némaság római bemutatóján négyszáz jezsuita nézte végig a filmet. Paradicsomok nem repültek. Sőt, Ferenc pápa fontosnak érezte, hogy decemberben negyedórás magánkihallgatáson találkozhasson a rendezővel. A filmet a kritikusok általában jól fogadták, és a rend is elismeri erényeit.

Az Ignác című filmet viszont nemcsak dicsérik, de a nevükre is vették. A fülöp-szigeteki–spanyol akciófilmet ugyanis a Magyar Jezsuita Provincia mutatja be a hazai nézőknek. S ez a tény önmagában elég biztosíték arra, hogy nem habkönnyű moziról, vagy ami rosszabb: kegyeskedő giccsről van szó. A rendalapító, Loyolai Szent Ignác életét bemutató alkotás a hivatalos leírás szerint egy katona története, egy erőszakos, bűnös emberé, aki miközben megpróbált a fény felé fordulni, rákényszerült arra, hogy egészen a legvégsőkig, a halál küszöbéig elmenve küzdjön meg belső démonaival.

A rendező Paolo Dyről vagy a címszereplő Andreas Muñozról egyébként nem sokat tudni, de legyünk őszinték: ki hallott Jim Caviezelről azelőtt, hogy eljátszotta volna Jézust Mel Gibson Passiójában? (Most meg már magyar felirattal vírusként terjednek a vele készült amerikai interjúk, vagy nevezzük inkább tanúságtételeknek.)

Ignác élete egyébként valóban megfilmesítésért kiált, a Lelkigyakorlatok szerzője az egyik legnagyobb hatású szentként meglehetősen fordulatos életet élt. Kortárs bizalmasai szerint bátor volt „a játékban, a nők körüli forgolódásban, a verekedésben és a hadakozásban”, persze egészen addig, amíg egy harctéri sérülés miatt alapjaiban meg nem változott az élete. A történet tehát rendkívül érdekes, az ajánló pedig csak fokozza a várakozásokat. Az Ignác című életrajzi film április 24-i Uránia filmszínházi premierje egyébként ingyenes, és regisztrálni sem kell az eseményre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.