valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

http://valasz.hu/kultura/a-nehezebb-ut-jobban-esik-kollar-klemencz-laszlo-irodalomrol-es-a-popzene-szinvonalarol-129224

Kemény kötésű krimi

/ 2010.06.03., csütörtök 16:28 /

A helyszín egy ország, ahol még Kállay Miklós miniszterelnököt is lehallgatják németbarát munkatársai, mert kiugrana a háborúból.

Ahol az első számú kémelhárító tiszt, Ujszászy István saját letartóztatására készül, mikor becsengetnek hozzá. És közben titokzatos munkatáborokról beszélnek a pesti utcákon. 1943-ban már nem lehettek illúzióink, de egy reménysugár még igen: ha a miniszterelnök titokban el tudja juttatni békítő üzenetét a szövetségeseknek, talán megúszható az értelmetlen vérontás, s Magyarország kimarad a világháborúból. Az üzenet küldönce egy hajdani újságíró, a Reuters hírügynökség munkatársa, Gordon Zsigmond.

Neve ismerősen cseng azok számára, akik olvasták Kondor Vilmos két korábbi történelmi bűnregényét, a Budapest noirt és a Bűnös Budapestet. A nyilvánosságtól tartózkodó Kondor két éve keltett feltűnést első noir-regényével, amellyel - minthogy a hard boiled (kemény kötésű) bűnügyi kriminek Magyarországon nincs irodalmi előzménye - műfajt teremtett. Persze nem téved nagyot, aki felismerni véli bennük Raymond Chandler vagy Dashiell Hammet 1920-as, 30-as években játszódó regényeinek világát. Utóbbi Véres aratás című klasszikusából még idéz is Kondor a Budapest noirban, de ez mit sem von le könyvei izgalmából és eredetiségéből. A most megjelent A budapesti kémben stockholmi, londoni, isztriai és a novellaértékű velencei kitérő után is ide tér vissza. És nemcsak a városra nehezedő politikai nyomás foglalkoztatja, hanem szívesen időz el a polgári hétköznapok intim közegében. A lakásokban megtudjuk, hogyan főztek szinte semmiből. Ujszászyék Bauhaus-házában látjuk a menyasszony Karády Katalint pihenni. A városligeti műjégen pedig a forralt bor idézi fel az örök receptet: nem számít, ha kevés benne a szegfűszeg, csak meleg legyen.

Miközben harmadik regényének hangulata is fojtogató, a történetvezetés következetes, a párbeszédek szikárak, A budapesti kémre Kondor stílusa megérett, leszálkásodott. A gyermekháj, ami korábban megült a szövegtesten, eltűnt. Az első két krimiben jelentkező túlzott kutatási buzgalom (a korabeli utcanevek hivalkodó sorolása) immár a múlté. Maradt a korszak fölényes ismerete és a mesteri feszültségteremtés. Nyomasztó és sötét, mint a politikai alvilág: remekbe szabott magyar kémregény.

Kondor Vilmos: A budapesti kém. AGAVE KÖNYVEK, BUDAPEST, 2010. 2980 FT

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.