Kesselyák: „Az operának is el kellene lesnie a rockritmusokat!”

/ 2018.05.09., szerda 20:00 /
Kesselyák: „Az operának is el kellene lesnie a rockritmusokat!”

Ma már kevesen hiszik, hogy a kortárs zene nem lehet szép – mondja a  június 8-17. között megrendezendő miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója. Kesselyák Gergely karmester jelenleg a Virtuózok negyedik évadában zsűrizik. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

„Amikor először javasoltam, hogy az Avasi kilátónál adjuk elő a Toscát, mindenki mondta, hogy á, este már nem jönnek oda föl az emberek – meséli Kesselyák Gergely. – Felépítettünk egy 400 fős lelátót, ami fél 8-ra megtelt. 8-kor már nem lehetett parkolni a környéken, fél 9-kor hatalmas hullámpapírokat terítettünk a földre, hogy a gyerekek arra üljenek – Vidnyánszky Attila volt a rendező, ő hozatott a színházból kisteherautóval hullámpapír-göngyölegeket. És amikor fél 9-kor befejeződött a városban a színházi előadás, akkor még az a közönség is elindult fölfelé…”

Kesselyák szerint a legnagyobb zsenik azért találták meg a hangot a közönséggel, mert a nép által kedvelt és ismert zenei formákat nemesítették kompozícióvá. Ma a musical használja azokat a zenei fordulatokat, ritmusokat és hangszereket, amelyeket az emberek szeretnek, a házibulikban játszanak. „Az operának is el kellene lesnie ezeket a rockritmusokat, esetleg -hangszereket – a mű nem attól lesz értékes, hogy van-e benne basszusgitár, vagy nincs, hanem, hogy meg van-e komponálva vagy nem.”

  

A teljes interjú a május 10-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.