Kész flashmob: mezőségi szökős és sűrű csárdás a Bazilika előtt

/ 2015.10.16., péntek 16:15 /

A következő napokat valószínűleg egyre jobban betölti majd a Budapesten, október 21-én kezdődő WOMEX – ami egyébként tényleg nagy szó, hiszen a Lajtától keletre most először rendezik meg a legnagyobb világzenei vásárt –, de most mi még egy kicsit a magyar népzenére szeretnénk figyelni. Pontosabban az idén 20 éves, és nem mellékesen Prima Primissima-díjra jelölt Fonóra, amelynek elkészült Budapest Folkfőváros című kisfilmje.

A filmet szeptember 22-én vették fel, amikor is több mint 100 táncos, zenész és énekes töltötte be a Szent István Bazilika előtti teret és járt el egy mezőségi (magyarpalatkai) szökőst és sűrű csárdást az utca népének. A jubiláló Fonó többek között így ünnepel: ahogyan év közben két évtizede táncházak, nép- és világzenei koncertek töltik be a sztregova utcai zeneházat, most ugyanezt kihozták az utcára, hogy azok is részesei lehessenek egy nagy falusi mulatságnak, akik eddig még nem jártak náluk.

A Folkfőváros című kisfilmben többek között szerepel Herczku Ágnes, Pál István Szalonna, Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Kubinyi Júlia és több táncegyüttes táncosai, így a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Bartók Táncegyüttes, a Bem Táncegyüttes, Fitos Dezső és Kocsis Enikő. A koreográfia és a művészeti koncepció Berecz Istvánt dicséri.

A kisfilmet itt lehet megnézni:

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.