valasz.hu/kultura/a-kultura-is-fontos-nem-csak-a-sor-es-langos-a-balatonnal-128991

http://valasz.hu/kultura/a-kultura-is-fontos-nem-csak-a-sor-es-langos-a-balatonnal-128991

Kész flashmob: mezőségi szökős és sűrű csárdás a Bazilika előtt

/ 2015.10.16., péntek 16:15 /

A következő napokat valószínűleg egyre jobban betölti majd a Budapesten, október 21-én kezdődő WOMEX – ami egyébként tényleg nagy szó, hiszen a Lajtától keletre most először rendezik meg a legnagyobb világzenei vásárt –, de most mi még egy kicsit a magyar népzenére szeretnénk figyelni. Pontosabban az idén 20 éves, és nem mellékesen Prima Primissima-díjra jelölt Fonóra, amelynek elkészült Budapest Folkfőváros című kisfilmje.

A filmet szeptember 22-én vették fel, amikor is több mint 100 táncos, zenész és énekes töltötte be a Szent István Bazilika előtti teret és járt el egy mezőségi (magyarpalatkai) szökőst és sűrű csárdást az utca népének. A jubiláló Fonó többek között így ünnepel: ahogyan év közben két évtizede táncházak, nép- és világzenei koncertek töltik be a sztregova utcai zeneházat, most ugyanezt kihozták az utcára, hogy azok is részesei lehessenek egy nagy falusi mulatságnak, akik eddig még nem jártak náluk.

A Folkfőváros című kisfilmben többek között szerepel Herczku Ágnes, Pál István Szalonna, Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Kubinyi Júlia és több táncegyüttes táncosai, így a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Bartók Táncegyüttes, a Bem Táncegyüttes, Fitos Dezső és Kocsis Enikő. A koreográfia és a művészeti koncepció Berecz Istvánt dicséri.

A kisfilmet itt lehet megnézni:

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.