valasz.hu/kultura/leonard-bernstein-megirta-a-bevandorlok-romeo-es-juliajat-129163

http://valasz.hu/kultura/leonard-bernstein-megirta-a-bevandorlok-romeo-es-juliajat-129163

Készül a Piszkos Fred-film - itt a trailer

/ 2016.11.10., csütörtök 18:00 /
Készül a Piszkos Fred-film - itt a trailer

Ahogy arról tavaly márciusban beszámoltunk, a Piszkos Fred közbelép című Rejtő-regényből animációs film készül. Márpedig a terv több mint biztató, hiszen Rejtőhöz – már csak Korcsmáros Pál híres képregényei miatt is – jobban illik a rajzfilmesítés, mint az élőszereplős feldolgozás.

Az eddigi játékfilmes adaptációk után majd’ minden alkalommal megállapíthatta a közönség, hogy Rejtő nyelvezetéhez nem a játékfilmes formátum a legszerencsésebb. A Rejtő-átok eddig csak egy rendezőn nem fogott: A detektív, a cowboy és a légió című kisregényből Madarász Isti készített tévéjátékot. Igaz, ez nem klasszikus, vagyis egzotikus helyszínen játszódó adaptáció volt, hiszen A fekete múmia átka címen bemutatott alkotás Rejtő egyik kávéházi történetét dolgozza fel. Hogy mi lehet a megfilmesítés nehézségének legfőbb oka? Madarászék például Rejtő nyelvi leleményeit is a filmnyelvhez szelídítették, mert, ahogy a rendező korábban a Heti Válasznak fogalmazott: „a szövegalapú humor olvasva szórakoztató, filmen viszont a Szeszélyes évszakok legrosszabb pillanatait idézi”. Laky Zoltán kollégám egy korábbi cikkéből is kiderül ez. A Rejtő-játékfilmek kudarcát elemezve arra jutott, hogy az író humora nem a párbeszédekben rejlik. Aligha lehet például hitelesen visszaadni filmen az ilyen fordulatokat: „Barátságosan vállon veregetett, majd felsegített, és leporolt.” Rajzfilmen viszont bármi elképzelhető – és meg is valósítható.

PiszkosFred_HU from Art Deco Film/Piszkos Fred on Vimeo.

Erre törekednek a Piszkos Fred közbelép alkotói is. A projekt egyelőre előkészítő fázisban van. A Magyar Nemzeti Filmalap korábban már nyújtott támogatást a filmtervhez, a produkció most külföldi befektetőktől próbál forráshoz jutni. Ezért már nemcsak figuraterveket készítettek, hanem elkészült egy magyar és egy angol nyelvű trailer is. Az Emmy-díjas Varsányi Ferenc rendező (Suli-buli, Rugrats) filmterve képi világában Korcsmáros Pál rendkívül népszerű képregényeinek világát idézi. Az animációs film készítése során minden díszletet felépítenek 3D-ben, majd kontúrozzák a rajzokat – ettől lesz képregényszerű a látvány (Cserkuti Dávid illusztrátor-látványtervező munkáját dicséri). Varsányi természetesen Péhovárd-rajongó, amiről meggyőződhetünk az íróról szóló életrajzi portréjából is. A szerző népszerűségét is mutatja, hogy tízezernél is többen tekintették meg Varsányi Volt egyszer egy regényhős, akit P. Howardnak hívtak című dokumentumfilmjét.

Az alkotók leírása szerint a fergeteges humorú, sodró lendületű történet a nyüzsgő San Franciscóból indulva, a Csendes-Óceánon át, távoli, egzotikus szigetekig repít el minket. A cselekmény nem sokkal a nagy gazdasági világválság után kezdődik, egy olyan korszakban, amikor bármi megtörténhetett, és meg is történt… Úgy fogalmaznak: „A kemény ökle és széles mosolya miatt méltán (al)világhírű Fülig Jimmy, a tapasztalt, bár kissé naiv tengerész, tagja lesz egy expedíciónak, amit a léha életet élő ifjú milliárdos, Mr. Theo szervez. De már az indulás sem zökkenőmentes: váratlanul felbukkan a rettegett Piszkos Fred (aki mindig kavarja), hogy a remélt vérdíj fejében nyomára akadjon egy Quebra nevű mexikói gengszternek, és az sem zavarja, ha ehhez az expedíciót vagy annak résztvevőit kell is feláldoznia. A Quebra elől menekülő gyönyörű Manuéla megjelenésével aztán Theo sorsa is megpecsételődik.” A Piszkos fred közbelép trailere mindenesetre nagyon biztató. Ki ne akarna megnézni egy ilyen animációs filmet?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.