valasz.hu/kultura/nem-lattam-senkit-meghalni-isten-nelkul-a-90-eves-lajos-atya-a-heti-valasznak-124677

http://valasz.hu/kultura/nem-lattam-senkit-meghalni-isten-nelkul-a-90-eves-lajos-atya-a-heti-valasznak-124677

Ki mondta, hogy csak a CEU-nak lehet remek könyvtára?

/ 2017.06.09., péntek 19:45 /

A CEU-botrányban rendre előkerült érvként az egyetem – kétségtelenül pazar – könyvtára. Most ismerjük meg az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem gyűjteményét és a Sebestyén György Osztrák Könyvtárat. Interjú Harsányi Zsófiával, a két intézmény könyvtárosával.

Mióta működik az egyetem könyvtára, és miben különleges?

– Az Andrássy Egyetem könyvtára az egyetem megalakulása óta, 15 éve működik. Az intézményben folyó kutatást, oktatást és tanulást támogatja olyan dokumentumok beszerzésével, amelyek az itt folyó munkához elengedhetetlenek. Az Andrássy az egyetlen, teljes egészében német nyelvű felsőoktatási intézmény a német nyelvterületen kívül. Ez olyan specialitás, mely a könyvtárra is kihat: Magyarországon más hasonló gyűjtemény nemigen található. Az állományban javarészt német és angol nyelvű szakirodalmat találunk.

– Mit kell tudni az osztrák könyvtárról?

– A Sebestyén György Osztrák Könyvtár 1976 óta működik – 2014-ig az Osztrák Kulturális Fórum könyvtáraként üzemelt, majd 2014 novemberében hivatalosan tagja lett az osztrák könyvtári hálózatnak. 2010-ig az Osztrák Kulturális Fórum épületében látogathatták az érdeklődők, ez után átköltözött az Andrássy Egyetemre. Magyarországon Szombathelyen, Debrecenben, Pécsett és Szegeden található az osztrák könyvtári hálózatban működő hasonló gyűjtemény. Közös bennük, hogy mind Ausztriával kapcsolatos dokumentumokat gyűjtenek; olyan dokumentumokat, amelyek témája osztrák vonatkozású, vagy a szerző Ausztriához köthető. Emellett mindegyiknek megvan a maga sajátossága. A budapesti osztrák könyvtár – az Andrássy Egyetemmel való együttműködéséből adódóan – szépirodalmi és kortárs irodalmi művek mellett osztrák vonatkozású, gazdasági, politikai, jogi témájú dokumentumokat is beszerez.

Milyen arányban találhatók hagyományos, illetve digitális dokumentumok?

Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem Könyvtára

Fotó: Képszerkesztőség/AUB

– A könyvtárban egyre fontosabb szerepet töltenek be az elektronikus dokumentumok. Tíz adatbázis mellett 22 folyóirat online archívumához és öt nagy e-könyv szolgáltató e-könyv csomagjaihoz is hozzáférésünk van. Az elektronikus dokumentumok szolgáltatására nagy hangsúlyt fektetünk, célunk, hogy egyre bővülő kínálattal tudjunk az olvasóknak gyors és releváns segítséget nyújtani.

Milyen adatbázisokra fizetnek elő?

– Az Andrássy Egyetem könyvtárában teljes szövegű cikkeket tartalmazó adatbázisokhoz biztosítunk hozzáférést. Előfizetésünk van az EBSCO adatbázisokhoz, az Arcanum, a Beck online, a JSTOR adatbázishoz, a Taylor & Francis, az Emerald és a Cambridge kiadók adatbázisaihoz. Emellett a Cambridge, a Nomos, az Oxford, a Palgrave és a Springer kiadók e-könyvcsomagjai és politika-, társadalomtudományi, jogi folyóiratok is elérhetők.

– Az Andrássy Egyetem a Sebestyén György Osztrák Könyvtárnak is helyet ad. Milyen kapcsolat áll fönn a két könyvtár között?

Sebestyén György Osztrák Könyvtár

– A két könyvtár állandó szakmai kapcsolatban van egymással. Célunk, hogy a két gyűjtemény kiegészítse egymást. Az Andrássy Egyetem könyvtárának katalógusa például tartalmazza az osztrák könyvtár állományát. Így ha egy olvasó keresést indít a katalógusban, az osztrák könyvtárban megtalálható dokumentumok is a találati listájába kerülnek. Mivel a mindkét könyvtár működéséhez szükséges feladatokat ellátjuk, ha az egyik könyvtárban segítséget kér egy olvasó, rögtön két állomány dokumentumait tudjuk prezentálni.

– A könyvtárakban tartanak rendezvényeket?

– Az osztrák könyvtár rendszeresen helyet ad osztrák vonatkozású rendezvényeknek. Az Osztrák Kulturális Fórum révén felolvasások, könyvbemutatók látogathatók a könyvtárban, illetve havi rendszerességgel könyvklub működik, melynek következő rendezvényén, június 15-én 19.30-tól Anna Baar Die Farbe des Granatapfels című művét beszélik meg német nyelven. Emellett az Andrássy Egyetem tanszékeivel együttműködve politika-, történelem- és gazdaságtudományi előadások és könyvbemutatók vannak.

– A könyvtárakat csak az Andrássy oktatói és hallgatói látogatják, vagy nyitottak mások előtt is?

– Mindkét könyvtár nyitott a külsős olvasók előtt, ám az Andrássy könyvtárát látogató külsős felhasználók számára nem minden szolgáltatás elérhető – nem kölcsönözhetnek tőlünk, illetve rajtunk keresztül más könyvtáraktól. Az osztrák könyvtárban a külsős olvasók viszont ugyanazokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe, amiket az Andrássy Egyetem oktatói és hallgatói.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.