Ki tudja, hol áll meg?

/ 2017.05.10., szerda 19:07 /

A Petőfi Irodalmi Múzeum hamarosan nyíló Arany János-kiállításának becses darabja Az elveszett alkotmány című verses vígeposz kézirata. Aligha állítható, hogy a mű napjaink olvasói számára könnyen érthető lektűr lenne, hiszen a komplikált cselekmény, a mitologikus alakok és a valós szereplők keveredése, a hexameterek szigorú rendjébe foglalt régies kifejezések csak küzdelem árán engednek eljutni a mű mondanivalójához: a hazai politikai viszonyok kíméletlen leírásához.

Arany Jánost e fiatalkori művében az őszinte felháborodás hajtja: társadalmi helyzete és a megyei választások tapasztalatai kíméletlen politikai korrajz írására késztetik, melyben az előjogok és a kampánytechnikák tisztességtelensége, konkrétan a szavazásra jogosultak leitatása, abszurd viszonyokat idéznek elő. A költő nem áll egyik szereplő mellé sem; a mű szomorú tanulsága az, hogy a két beszélő nevű mitologikus szereplő, Hábor, a szabadelvűség istene és Armida, a maradiság istennője frigyre lép, vagyis a világnézeti különbségeket felülírja a módszereket illető nézetazonosság.

A jövő évi parlamenti választások időpontjához képest szokatlanul korán kirobbant kommunikációs kampány plakátjai nem vádolhatók azzal, hogy különösen árnyaltan igyekeznék leírni az ellenséges tábor szereplőinek viselt dolgait. Bevallom, a rendszerváltás hajnalán, a „Tovarisi konyec” bátornak mondható grafikájának idején nem gondoltam volna, hogy közel három évtizeddel később az utca egyik oldalán az „Ti dolgoztok – ők lopnak” baltával faragott üzenete az utca másik oldalán az ellenzéki politikusokat marionettbábuként táncoltató, tengeren inneni és -túli nagytőkések fizimiskájával néz szembe, s hogy ebbe a hideg plakátháborúba csak a televíziós édenlakók dekoratív tompora hozhat némi enyhülést.

Mert legyen bár százszor átkozott a politikai korrektség, legyen bár néven nevezhető minden spekulációs, korrupciós, befolyással üzérkedős machináció, ezt a leegyszerűsítő civilizációs retardáltságot nem kellene közkinccsé tenni. És akkor még nem esett szó a civileket testnedveiken rángatni kívánó közíró vagy a tüntetéseken szánalmasan sípoló, jobb sorsra érdemes történész, az elnöki beiktatás alatt marionettbábut táncoltató képviselő gesztusairól. Amennyiben ezen a szinten folytatódik a politikai kommunikáció, nem csoda, ha a normális embernek elmegy a kedve az egésztől, lőttek mindannak, amit az elmúlt 100-120 év kevéske demokratikus tapasztalata nyomán ebben az országban politikai kultúrának lehetett nevezni.

A folyamatos heccelés természetrajzát – mint oly sok minden másét – Arany János szintén nagyon jól ismerte. Az elszabaduló indulatok versbe foglalt leírása viszont a Toldi harmadik énekéből sokkal ismertebb, mint a közéleti csalódottságról szóló fent említett vígeposz. „Repül a nehéz kő…” – nem kéne megvárni, míg valakit el is talál.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.