valasz.hu/kultura/centenariumi-kotet-szots-istvan-filmrendezorol-64620/

http://valasz.hu/kultura/centenariumi-kotet-szots-istvan-filmrendezorol-64620/

A Média Építészeti Díja: Kialakult a döntősök névsora

/ 2013.10.18., péntek 09:47 /
A Média Építészeti Díja: Kialakult a döntősök névsora

Idén is kiosztják a Média Építészeti Díját. A hazai újságírók - köztük a Heti Válasz munkatársa - dolgát nemzetközi előzsűri könnyítette meg: 53 épületből és 65 tervből választották ki, hogy szerintük melyek Magyarország legérdekesebb építészeti projektjei.

 

Évről évre nő a Média Építészeti Díjára nevezők száma, és egyre több hallgató küldi be diplomamunkáját a megmérettetésre. A szakmai előzsűrit idén női tagok képviselték: Triin Ojari művészettörténész 2001-től a MAJA észt építészeti folyóirat főszerkesztője, 2014 januárjától pedig a Rotermanns Sóházban működő Észt Építészeti Múzeum igazgatója lesz; Maja Ivanic szlovén építész a közép-kelet európai régió legismertebb és legrégebbi nemzetközi építészeti konferenciájának, a Piran Days of Architecture szervező testületének elnöke; a harmadik zsűritag pedig Indira van 't Klooster volt, aki az egyik legnépszerűbb páneurópai építészeti magazin, az „A10 new European Architecture" főszerkesztője.

Az épület kategóriában hat finalista lett: a Tápi Bencés Ifjúsági Ház és Kulcsosház (vezető tervező: Gutowski Robert); a debreceni Fenntartható Épületenergetika Információs Központ (vezető tervező: Ferencz Marcel); a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont (vezető tervezők: Földes László, Balogh Csaba és Tatár-Gönczi Orsolya); A fotográfus háza - családi ház (vezető tervező: Turányi Bence); a Manninger Villa (vezető tervezők: Fülöp Krisztina, Glavanovics Orsolya) és a Fertődi Esterházy kastélyegyüttes rekonstrukciója (vezető tervező: Molnár Csaba).

A hat döntős terv a következő: a tivadari ártér hasznosítása - Varga Noémi diplomamunkája (MOME); a SOVAT Pálinkafőzde terve az egykori fűrésztelep rehabilitációjához kapcsolódóan - Sófalvi Örs Ákos diplomamunkája; a Kör Kert, Közösségi kert és ház - Engloner Gyöngyvér diplomamunkája (BME); a Magolajház - Kurfis Alíz Edit diplomamunkája (Ybl); a megosztott első díjas terv az őrmezői intermodális csomópontra - vezető tervezők: Dévényi Márton, Dévényi Sándor és Gyürki-Kiss Pál; és a Nordica Síaréna Étterem - Párkányi Lilla diplomamunkája (BME).

A döntősök november 7-én nyilvánosan mutatják be munkájukat a közönség és a médiazsűri előtt, a zsűri tagjai az ott elhangzott prezentáció alapján választják majd ki a Média Építészeti Díja 2013 győzteseit. A közönségszavazáson a legtöbb szavazatot összegyűjtő tervek és épületek épületek nyerhetik el a Média Építészeti Díja Közönségdíjait. A nyilvános zsűrizésre és díjátadóra november 7-én 18 órakor kerül sor a budapesti Katona József Színházban. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényre itt lehet jelentkezni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.