A Média Építészeti Díja: Kialakult a döntősök névsora

/ 2013.10.18., péntek 09:47 /
A Média Építészeti Díja: Kialakult a döntősök névsora

Idén is kiosztják a Média Építészeti Díját. A hazai újságírók - köztük a Heti Válasz munkatársa - dolgát nemzetközi előzsűri könnyítette meg: 53 épületből és 65 tervből választották ki, hogy szerintük melyek Magyarország legérdekesebb építészeti projektjei.

 

Évről évre nő a Média Építészeti Díjára nevezők száma, és egyre több hallgató küldi be diplomamunkáját a megmérettetésre. A szakmai előzsűrit idén női tagok képviselték: Triin Ojari művészettörténész 2001-től a MAJA észt építészeti folyóirat főszerkesztője, 2014 januárjától pedig a Rotermanns Sóházban működő Észt Építészeti Múzeum igazgatója lesz; Maja Ivanic szlovén építész a közép-kelet európai régió legismertebb és legrégebbi nemzetközi építészeti konferenciájának, a Piran Days of Architecture szervező testületének elnöke; a harmadik zsűritag pedig Indira van 't Klooster volt, aki az egyik legnépszerűbb páneurópai építészeti magazin, az „A10 new European Architecture" főszerkesztője.

Az épület kategóriában hat finalista lett: a Tápi Bencés Ifjúsági Ház és Kulcsosház (vezető tervező: Gutowski Robert); a debreceni Fenntartható Épületenergetika Információs Központ (vezető tervező: Ferencz Marcel); a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont (vezető tervezők: Földes László, Balogh Csaba és Tatár-Gönczi Orsolya); A fotográfus háza - családi ház (vezető tervező: Turányi Bence); a Manninger Villa (vezető tervezők: Fülöp Krisztina, Glavanovics Orsolya) és a Fertődi Esterházy kastélyegyüttes rekonstrukciója (vezető tervező: Molnár Csaba).

A hat döntős terv a következő: a tivadari ártér hasznosítása - Varga Noémi diplomamunkája (MOME); a SOVAT Pálinkafőzde terve az egykori fűrésztelep rehabilitációjához kapcsolódóan - Sófalvi Örs Ákos diplomamunkája; a Kör Kert, Közösségi kert és ház - Engloner Gyöngyvér diplomamunkája (BME); a Magolajház - Kurfis Alíz Edit diplomamunkája (Ybl); a megosztott első díjas terv az őrmezői intermodális csomópontra - vezető tervezők: Dévényi Márton, Dévényi Sándor és Gyürki-Kiss Pál; és a Nordica Síaréna Étterem - Párkányi Lilla diplomamunkája (BME).

A döntősök november 7-én nyilvánosan mutatják be munkájukat a közönség és a médiazsűri előtt, a zsűri tagjai az ott elhangzott prezentáció alapján választják majd ki a Média Építészeti Díja 2013 győzteseit. A közönségszavazáson a legtöbb szavazatot összegyűjtő tervek és épületek épületek nyerhetik el a Média Építészeti Díja Közönségdíjait. A nyilvános zsűrizésre és díjátadóra november 7-én 18 órakor kerül sor a budapesti Katona József Színházban. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényre itt lehet jelentkezni.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.