A Média Építészeti Díja: Kialakult a döntősök névsora

/ 2013.10.18., péntek 09:47 /
A Média Építészeti Díja: Kialakult a döntősök névsora

Idén is kiosztják a Média Építészeti Díját. A hazai újságírók - köztük a Heti Válasz munkatársa - dolgát nemzetközi előzsűri könnyítette meg: 53 épületből és 65 tervből választották ki, hogy szerintük melyek Magyarország legérdekesebb építészeti projektjei.

 

Évről évre nő a Média Építészeti Díjára nevezők száma, és egyre több hallgató küldi be diplomamunkáját a megmérettetésre. A szakmai előzsűrit idén női tagok képviselték: Triin Ojari művészettörténész 2001-től a MAJA észt építészeti folyóirat főszerkesztője, 2014 januárjától pedig a Rotermanns Sóházban működő Észt Építészeti Múzeum igazgatója lesz; Maja Ivanic szlovén építész a közép-kelet európai régió legismertebb és legrégebbi nemzetközi építészeti konferenciájának, a Piran Days of Architecture szervező testületének elnöke; a harmadik zsűritag pedig Indira van 't Klooster volt, aki az egyik legnépszerűbb páneurópai építészeti magazin, az „A10 new European Architecture" főszerkesztője.

Az épület kategóriában hat finalista lett: a Tápi Bencés Ifjúsági Ház és Kulcsosház (vezető tervező: Gutowski Robert); a debreceni Fenntartható Épületenergetika Információs Központ (vezető tervező: Ferencz Marcel); a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont (vezető tervezők: Földes László, Balogh Csaba és Tatár-Gönczi Orsolya); A fotográfus háza - családi ház (vezető tervező: Turányi Bence); a Manninger Villa (vezető tervezők: Fülöp Krisztina, Glavanovics Orsolya) és a Fertődi Esterházy kastélyegyüttes rekonstrukciója (vezető tervező: Molnár Csaba).

A hat döntős terv a következő: a tivadari ártér hasznosítása - Varga Noémi diplomamunkája (MOME); a SOVAT Pálinkafőzde terve az egykori fűrésztelep rehabilitációjához kapcsolódóan - Sófalvi Örs Ákos diplomamunkája; a Kör Kert, Közösségi kert és ház - Engloner Gyöngyvér diplomamunkája (BME); a Magolajház - Kurfis Alíz Edit diplomamunkája (Ybl); a megosztott első díjas terv az őrmezői intermodális csomópontra - vezető tervezők: Dévényi Márton, Dévényi Sándor és Gyürki-Kiss Pál; és a Nordica Síaréna Étterem - Párkányi Lilla diplomamunkája (BME).

A döntősök november 7-én nyilvánosan mutatják be munkájukat a közönség és a médiazsűri előtt, a zsűri tagjai az ott elhangzott prezentáció alapján választják majd ki a Média Építészeti Díja 2013 győzteseit. A közönségszavazáson a legtöbb szavazatot összegyűjtő tervek és épületek épületek nyerhetik el a Média Építészeti Díja Közönségdíjait. A nyilvános zsűrizésre és díjátadóra november 7-én 18 órakor kerül sor a budapesti Katona József Színházban. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényre itt lehet jelentkezni.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.