valasz.hu/kultura/berczes-laszlo-ha-a-szinesz-es-a-nezo-veszit-akkor-ki-gyoz-113376

http://valasz.hu/kultura/berczes-laszlo-ha-a-szinesz-es-a-nezo-veszit-akkor-ki-gyoz-113376

A Média Építészeti Díja: Kialakult a döntősök névsora

/ 2013.10.18., péntek 09:47 /
A Média Építészeti Díja: Kialakult a döntősök névsora

Idén is kiosztják a Média Építészeti Díját. A hazai újságírók - köztük a Heti Válasz munkatársa - dolgát nemzetközi előzsűri könnyítette meg: 53 épületből és 65 tervből választották ki, hogy szerintük melyek Magyarország legérdekesebb építészeti projektjei.

 

Évről évre nő a Média Építészeti Díjára nevezők száma, és egyre több hallgató küldi be diplomamunkáját a megmérettetésre. A szakmai előzsűrit idén női tagok képviselték: Triin Ojari művészettörténész 2001-től a MAJA észt építészeti folyóirat főszerkesztője, 2014 januárjától pedig a Rotermanns Sóházban működő Észt Építészeti Múzeum igazgatója lesz; Maja Ivanic szlovén építész a közép-kelet európai régió legismertebb és legrégebbi nemzetközi építészeti konferenciájának, a Piran Days of Architecture szervező testületének elnöke; a harmadik zsűritag pedig Indira van 't Klooster volt, aki az egyik legnépszerűbb páneurópai építészeti magazin, az „A10 new European Architecture" főszerkesztője.

Az épület kategóriában hat finalista lett: a Tápi Bencés Ifjúsági Ház és Kulcsosház (vezető tervező: Gutowski Robert); a debreceni Fenntartható Épületenergetika Információs Központ (vezető tervező: Ferencz Marcel); a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont (vezető tervezők: Földes László, Balogh Csaba és Tatár-Gönczi Orsolya); A fotográfus háza - családi ház (vezető tervező: Turányi Bence); a Manninger Villa (vezető tervezők: Fülöp Krisztina, Glavanovics Orsolya) és a Fertődi Esterházy kastélyegyüttes rekonstrukciója (vezető tervező: Molnár Csaba).

A hat döntős terv a következő: a tivadari ártér hasznosítása - Varga Noémi diplomamunkája (MOME); a SOVAT Pálinkafőzde terve az egykori fűrésztelep rehabilitációjához kapcsolódóan - Sófalvi Örs Ákos diplomamunkája; a Kör Kert, Közösségi kert és ház - Engloner Gyöngyvér diplomamunkája (BME); a Magolajház - Kurfis Alíz Edit diplomamunkája (Ybl); a megosztott első díjas terv az őrmezői intermodális csomópontra - vezető tervezők: Dévényi Márton, Dévényi Sándor és Gyürki-Kiss Pál; és a Nordica Síaréna Étterem - Párkányi Lilla diplomamunkája (BME).

A döntősök november 7-én nyilvánosan mutatják be munkájukat a közönség és a médiazsűri előtt, a zsűri tagjai az ott elhangzott prezentáció alapján választják majd ki a Média Építészeti Díja 2013 győzteseit. A közönségszavazáson a legtöbb szavazatot összegyűjtő tervek és épületek épületek nyerhetik el a Média Építészeti Díja Közönségdíjait. A nyilvános zsűrizésre és díjátadóra november 7-én 18 órakor kerül sor a budapesti Katona József Színházban. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényre itt lehet jelentkezni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.