Kicsoda Pákh Imre, a Munkácsy-gyűjtő milliárdos?

/ 2015.06.25., csütörtök 16:10 /
Kicsoda Pákh Imre, a Munkácsy-gyűjtő milliárdos?

Érdemrendekkel kitüntetett kultúramecénás, a New York-i felső tízezer tagja, Torgyán József családi barátja és az őssejt-botrány elítéltje: Munkácsy Golgotájának tulajdonosa, Pákh Imre az ellentétek embere. Portrénk a friss Heti Válaszban.

A kárpátaljai magyar származású milliárdos és műgyűjtő, Pákh Imre meglepően kemény tárgyalópartnernek bizonyult Munkácsy Golgotájának megvásárlása ügyében, noha több mint tíz évig nagyvonalú mecénásként ingyen tartotta letétben a festményt a debreceni Déri Múzeumban. De nem ez az egyetlen ellentmondás az Amerikában élő üzletember életében: miniszterek, hírességek fotózkodtak vele a kiállítás-megnyitókon, miközben első fokon, nem jogerősen elítélték az őssejtperben emberi test tiltott felhasználásáért, korábban pedig Torgyán doktort utaztatta a Holland-Antillákra és visszaépíttette a turulszobrot a munkácsi vár fokára.

„Éppen most beszéltem Julian Beckkel, meg tudom erősíteni az árat – mondja Pákh Imre lapunknak. – Hétmillió dollárért vettem a képet.” Arra utal, hogy tizenkét éve ennyiért vette meg a legendás festményt Julian Beck (Bereczki Csaba Gyula) manhattani műkereskedőtől. Az árat egészen mostanáig közös megállapodással titokban tartották, de Beck váratlanul egy interjúban bemondta az összeget. Egy pont Pákhnak a nagy játszmában: ha annak idején kiadott a képért hétmilliót, értelemszerűen nem kaphat érte kevesebbet most sem. Márpedig Magyar Nemzeti Bank ragaszkodik hozzá, hogy legfeljebb hatmilliót ad a képért.

Pákh Imre a Legény az asztalnál című Munkácsy-festménnyel

Fotó: MTI/Rosta Tibor

 

Részletes háttér a június 25-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.