Kiderült, miért tátog az Oscar-jelölt magyar kisfilm főszereplője

/ 2017.02.02., csütörtök 13:00 /

Azt is megmondjuk, hogy – a Donald Trumpnak szánt fricskaként – a Mindenki melyik versenytársa lehet még esélyes az Oscarra.

Általános érvényű témájával, remek képeivel, szívmelengető gyermekszínészi alakításaival üde, kedves, nagyon szerethető alkotás Deák Kristóf Oscar-díjra jelölt kisfilmje. A vájtfülű, pláne a muzsikuscéhbeli néző persze észrevesz ezt-azt (a karnagyot alakító színésznő vezénylése kívánnivalót hagy maga után, és a főszereplő kislánynak nem sikerül annyira hamisan énekelnie, amennyire szerepe szerint kellene), de ezek az összképet nem rontó apróságok. Ezért, gondoljunk bármit az Amerikai Filmakadémiáról és Hollywood ízléséről, méltán szurkolhatunk, hogy a Mindenki amúgy is rokonszenves rendezője és stábja február 26-án boldogan szorongathasson egy kis aranyszobrocskát.

 

 

Éppen ezért meglepő a filmmel kapcsolatban egy olyan részlet, amire eddig kevesen figyeltek fel. A stáblistában ugyanis a mű csúcspontját jelentő kórusmű adatai alatt azt olvassuk, hogy a szólót nem az egyik főszereplő kislány, Hais Dorottya (Liza) énekli, hanem szinkronhangja, Walton Rebeka. Akik látták a filmet, tudják, ez miért meghökkentő. Akik nem, azok számára – anélkül, hogy lelőnénk a spoilert – legyen elég annyi: egy műben, amelyben a kórusvezető tátogásra kényszeríti, és ezzel megalázza a rossz hangú gyerekeket, ez különös fejlemény, főleg, hogy volt lap, mely éppen a szereplők „megkapóan természetes és őszinte” játékát emelte ki.

Megkérdeztem hát a rendezőt, hogy a filmes világban amúgy bevett megoldást miért alkalmazták pont ennél a műnél. Deák Kristóf készségesen válaszolt, mondván: „Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya személyében találtunk két remek, profi gyermekszínész főszereplőt. A gond csak az volt, hogy míg Dorkának gyönyörű a hangja, Dorottya már az elején jelezte, hogy nem tud olyan szépen énekelni. Kétségtelenül van a helyzetben irónia, hogy éppen egy ilyen témájú alkotásnál kellett szinkronizálni, de ez más helyzet, mint a filmbeli felállás. Ott a karnagy kényszeríti tátogásra a nem annyira jónak ítélt gyerekeket, mi viszont Dorottyával teljes egyetértésben döntöttünk a »hangdublőr« mellett. Amúgy sem dokumentum-, hanem játékfilmről van szó, melyben az ilyen eszközök szokványosak.”

(Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya egyébként valóban profi gyerekszínészek: egymást váltva ők voltak például a Fővárosi Nagycirkusz Atlantisz gyermekei című tavalyi remek produkciójának kislány főszereplői.)

Annyi bizonyos, hogy az Oscar nem ezen fog múlni. Hogy min, az nyilván nem tudható biztosan – a mezőnyt elnézve ugyanakkor meg lehet jósolni, melyik film lehet a Mindenki legnagyobb vetélytársa. A Silent Nights című dán alkotásról van szó, mely egy afrikai bevándorló viszontagságait mutatja be; és miután Meryl Streep az Arany Glóbusz-gálán már szerét ejtette, hogy beolvasson Donald Trumpnak, nem volna meglepő, ha az Oscaron a bevándorlást épp most korlátozó amerikai elnöknek szánt fricskaként ezt a mozit hoznák ki győztesnek.

„A Silent Nights valóban erős ellenfél. Producere, Kim Magnusson egyébként több kedvenc filmem fölött bábáskodott, és valóban, a témája miatt a leginkább esélyesek között lehet” – mondja Deák Kristóf. És hogy mégis mi szólhat a Mindenki mellett? „Leginkább pozitív, reményt adó kicsengésében bízunk a – Timecode-ot leszámítva – sötét tónusú műveket felvonultató ötös mezőnyben” – vélekedik a rendező. A kérdésre pedig, hogy szerinte mekkora az esélyük a győzelemre, diplomatikusan, ám a valóságnak megfelelően így felel: „Egy az öthöz.”

Helyesbítés: Itt ragadom meg az alkalmat, hogy töredelmesen bevalljam, egy hete összekevertem a rendező Deák Kristófot az operatőr Deák Kristóffal. Az Oscar-díjra jelölt kisfilm alkotójának további munkáit itt lehet megtekinteni. Ezer bocsánat!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.