Kidobni Jókait? – itt a nagy kötelezőolvasmány-vita!

/ 2017.11.29., szerda 16:30 /
Kidobni Jókait? – itt a nagy kötelezőolvasmány-vita!

Jókai, a Bánk bán és a Csongor és Tünde – három klasszikus, amit Fenyő D. György törölne a kötelező olvasmányok listájáról. Sokan felhördültek, hogy mondhat ilyet egy magyartanár, mások örültek, hogy „végre valaki kimondta”. Nényei Pál ezzel szemben ragaszkodna a zsenikhez, habár Jókait nem tartja annak. Nagy kötelezőolvasmány-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

„Bejön az első magyarórára egy tízéves gyerek, szerencsés esetben azzal a technikai tudással, hogy egy könyvet már végig tud olvasni. Nyolc évünk van rá, hogy megtanítsuk, elhitessük vele, olvasni fontos, a nemzeti kultúra fontos, a könyvekből tudást szerezhet, és ő kompetens abban, hogy megértsen szövegeket. Ezt az időt kell a lehető legjobban, leghatékonyabban felhasználni. Ha Jókaival, akkor Jókaival, ha Jókai nélkül, akkor Jókai nélkül” – magyarázza Fenyő D. György (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola), a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, hogy miért venné ki a kötelező olvasmányok sorából a nehezen tanítható, a gyerekek többsége számára az olvasás örömét nem kínáló műveket.

„Abban egyetértünk, hogy Jókaihoz nem kell ragaszkodnunk, csak máshonnan jutottam ugyanoda: Jókait azért nem tanítom, mert szerintem nem elég jó” – tesz meglepő állítást Nényei Pál (Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium), az ország egyik legismertebb magyartanára. „Túl bombasztikus, túl egyszerű azt mondani, hogy ezt nehéz olvasni, nem értik a diákok, szüntessük meg! Ha egy szerző zseni, például Vörösmarty, akkor nem számít, milyen nehezen olvasható, mert olvasni kell. Tehát lehet, hogy én is radikálisan szelektálnék, de egész más szempont alapján: kiszórnám a középszerűeket.”

 

 

 

 

A teljes vita a november 30-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.