heti-valasz.hu/kultura/milyen-lesz-az-elso-vilaghaborus-emlekmu-118808

http://heti-valasz.hu/kultura/milyen-lesz-az-elso-vilaghaborus-emlekmu-118808

Kidobni Jókait? – itt a nagy kötelezőolvasmány-vita!

/ 2017.11.29., szerda 16:30 /
Kidobni Jókait? – itt a nagy kötelezőolvasmány-vita!

Jókai, a Bánk bán és a Csongor és Tünde – három klasszikus, amit Fenyő D. György törölne a kötelező olvasmányok listájáról. Sokan felhördültek, hogy mondhat ilyet egy magyartanár, mások örültek, hogy „végre valaki kimondta”. Nényei Pál ezzel szemben ragaszkodna a zsenikhez, habár Jókait nem tartja annak. Nagy kötelezőolvasmány-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

„Bejön az első magyarórára egy tízéves gyerek, szerencsés esetben azzal a technikai tudással, hogy egy könyvet már végig tud olvasni. Nyolc évünk van rá, hogy megtanítsuk, elhitessük vele, olvasni fontos, a nemzeti kultúra fontos, a könyvekből tudást szerezhet, és ő kompetens abban, hogy megértsen szövegeket. Ezt az időt kell a lehető legjobban, leghatékonyabban felhasználni. Ha Jókaival, akkor Jókaival, ha Jókai nélkül, akkor Jókai nélkül” – magyarázza Fenyő D. György (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola), a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, hogy miért venné ki a kötelező olvasmányok sorából a nehezen tanítható, a gyerekek többsége számára az olvasás örömét nem kínáló műveket.

„Abban egyetértünk, hogy Jókaihoz nem kell ragaszkodnunk, csak máshonnan jutottam ugyanoda: Jókait azért nem tanítom, mert szerintem nem elég jó” – tesz meglepő állítást Nényei Pál (Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium), az ország egyik legismertebb magyartanára. „Túl bombasztikus, túl egyszerű azt mondani, hogy ezt nehéz olvasni, nem értik a diákok, szüntessük meg! Ha egy szerző zseni, például Vörösmarty, akkor nem számít, milyen nehezen olvasható, mert olvasni kell. Tehát lehet, hogy én is radikálisan szelektálnék, de egész más szempont alapján: kiszórnám a középszerűeket.”

 

 

 

 

A teljes vita a november 30-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.