Kínában jóval kevesebb a lány, mint a fiú

/ 2001.04.20., péntek 07:40 /

A legutóbb nyilvánosságra hozott kínai népszámlálási adatok szerint az ország lakosságának száma jelenleg egymilliárd-kétszázhatvanmillió.

A népességszám 1990 óta 11,7 százalékkal (132,2 millióval) nőtt, s a népességnövekedést sikerült évi 1,07 százalékra visszaszorítani. A hetvenes évek vége óta a családoknak csak egy gyermek vállalását engedélyezik, és a hivatalos források Kína családtervezési politikájának hatásosságát látják bizonyítva a felmérés adataiból.

A demográfiai mutatókból kiderül: a kínai társadalomban a férfiak és nők aránya eddig is kiegyensúlyozatlan volt, és ez a tendencia tovább romlott. Mivel a családok tradicionális megfontolásokból a fiúgyermekeket részesítik előnyben, az engedélyezett egyetlen utód gyakrabban fiú, mint lány. A fiúkra vár a család földjének művelése, a szülők időskori gondozása és a család nevének továbbvitele.

Egy felmérés adatai szerint Kínában 117 fiúgyermekre 100 lánygyermek jut. Az aránytalanság egyik oka az lehet, hogy a terhes nők elvetetik a magzatot, ha kiderül, hogy kislány. Történik mindez annak ellenére, hogy szabályok tiltják a magzat nemének ultrahangos azonosítását. A lányok születését esetleg be sem jelentik a hatóságoknál.

A szociológusok előrejelzései szerint az eltorzult születési arányok következtében, mivel kevesebb lesz a potenciális menyasszonyjelölt, Kínában növekedhet azoknak a nőknek az aránya, akiket elrabolnak és házasság céljából adnak-vesznek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.