Kinevez a végén?

/ 2011.02.23., szerda 12:26 /
Kinevez a végén?

A tavalyi kormányváltás felforgatta az egyébként is kusza hazai filmintézmények személyi összetételét.

Az alábbiakban számba veszünk öt fontos, az utóbbi egy évben hivatalba lépett szereplőt.

Szőcs Géza kulturális államtitkár már kinevezése előtt világossá tette, szeretné a filmgyártást a kultúra "húzóágazatává tenni".

Kőrösi Zoltán író még 2009 decemberében lett az első számú állami pénzosztó szerv, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriumi elnöke. Szervezeti-pénzügyi vizsgálatot kezdeményezett a közalapítványnál: az ennek során feltárt felelőtlen gazdálkodás miatt a kormány 1,5 milliárdnyi támogatási összeget zárolt, az MMKA ezzel voltaképpen hiteleit törlesztő intézetté süllyedt, s az artmozikra szánt pénzösszeget sem tudta folyósítani.

Andrew G. Vajna kinevezése a "nemzeti filmipar megújításáért felelős" kormánybiztossá egyértelművé tette, hogy az Orbán-kormánynak valóban kiemelt terület a film. Terveiről keveset tudni, az MTI-nek úgy nyilatkozott: "Küldetésemnek tekintem a magyar filmszakma egységesítését, valamint azt, hogy megszüntessük a művészfilm-közönségfilm besorolással kapcsolatos előítéleteket. A kettő ugyanis működhet együtt. Az alap, hogy egy filmnek legyen mondanivalója, és azt szórakoztatóan, fogyaszthatóan, izgalmasan tárja a néző elé."

Such Györgyöt, a Magyar Rádió korábbi elnökét február 1-jén nevezték ki a Dialóg, a Hunnia, az Objektív és a Budapest Filmstúdió Kft.-k élére. (Egyidejűleg felmentették az eddig igazgatókat: a Dialógnál Tolmár Tamást, a Hunniánál Sándor Pál Kossuth-díjas rendezőt, az Objektívnél Rózsa János, szintén Kossuth-díjas rendezőt, illetve a Budapestnél - még decemberben - Kántor Lászlót.) E négy állami filmes cég mára voltaképpen márkanévvé silányult. Éves nettó árbevételük összesítve sem éri el a 90 millió forintot, alkalmazottaik száma pedig a tízet.

Gulyás Balázs, a Mokép-Pannónia vezetője 2010 decemberétől egy hónapig a Budapest Filmstúdió Kft. élére is került. A szétaprózódott állami filmvállalatok közül a jövőben az általa vezetett Mokép-Pannónia szerepe nőhet, teret adva a mozikban magyar (és minőségi külföldi) filmek forgalmazásának.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.