heti-valasz.hu/kultura/ki-lesz-balint-andras-utoda-a-radnoti-elen-nevek-109107

http://heti-valasz.hu/kultura/ki-lesz-balint-andras-utoda-a-radnoti-elen-nevek-109107

Kíváncsi, mit csinál egy jakutföldi kézműves? Akkor a Mesterségek Ünnepén a helye!

/ 2016.08.19., péntek 16:00 /

Ha nem akar idegeskedni a hétvégi programok okozta közlekedési nehézségek matt, akkor vegyen részt a forgatagban: Mesterségek Ünnepe, Ízek utcája, Virtuózok, tűzijáték.

Megújulással ünnepli harmincadik évfordulóját az augusztus 21-ig tartó Mesterségek Ünnepe. Augusztus 18-án igazi nemzetközi kézműves fesztiválként nyitotta meg kapuit a fesztivál, a hagyományok szerint idén is a Budavári Palota környékén. A rendezvény díszvendége Üzbegisztán, de számos további országból is érkeztek kézműves mesterek: Törökországból, Spanyolországból, Kínából, Jakutföldről, Moldáviából, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Tadzsikisztánból és Türkmenisztánból is.

Kirgiz népművészek

„Az elmúlt években sok helyen vendégeskedtünk a magyar népművészet képviselőivel a világban, így számos partnerszövetséggel ápolunk jó kapcsolatot. Akik az előző évben Budapesten jártak, szinte mindannyian jelezték, hogy szívesen jönnének újra" – mondja Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének vezetője, a fesztivál főszervezője.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége először 1986-ban szervezte meg a fesztivált, ahol a hazai kézműves szakma legjobbjai mutatkozhattak be. A fesztivál helyszíne évekig a Tóth Árpád sétány volt, majd a népművészek lassan birtokba vették a Budai Várat, s színpadi programokkal, gyerekjátszókkal bővítve vált a nyár egyik kiemelt eseményévé, kihagyhatatlan családi programmá.

A rendezvény fő témája idén a játék a tárgyi kultúra, illetve  a hagyományőrző játékok interaktív formában történő bemutatásával. Lesznek vásári bábosok, komédiások, utcaszínházi bemutatók, a gyerekeknek hagyományőrző, illetve kézügyességet fejlesztő népi játékok, hangszerbemutatók, együtt táncolási lehetőség, de mesék, zenék, bábszínházi előadások is. A néptáncegyüttesek műsorában is fontos szerepet kapnak a népi játékok, az esti színpadi produkciók pedig idén is különleges zenei élményeket ígérnek.

A részletes programról itt olvashat.

Az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként idén hetedik alkalommal szervezik meg a Magyar Ízek Utcáját. Két napon keresztül, augusztus 20-21-én lehet végigkóstolni az ország terményeiből készített finomságokat, köztük az ország tortáját a budapesti Lánchíd utcában.

Kökény Tamás bőgős is fellép a Margitszigeten

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Örömünnep-koncertre készülnek a Virtuózok augusztus 20-án, szombaton 20 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A világ első komolyzenei tehetségkutatójának második szériája hasonló sikerrel zajlott le a Magyar Televízióban 2016 tavaszán, mint a két évvel ezelőtti rangadó. Most is rengeteg új fiatal zenei tehetség tűnt fel a műsorban, akik közül a legjobbak adnak a tavalyihoz hasonló gálakoncertet államalapításunk alkalmából a Margitszigeten.

Az est sztárvendége Balázs János Liszt Ferenc- és Junior Prima-díjas zongoraművész, valamint a műsor zsűritagjaként is nagy népszerűségnek örvendő operaénekes, Miklósa Erika lesz. Utóbbi ezúttal a műsorvezetői feladatokat is vállalta Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázóval együtt. Az idei Virtuózok nyári nagykoncertet A kultúra és a sport élvonalában! mottó jegyében rendezik, jelzve, hogy a sikerhez a tehetség mellett mindkét területen kitartás, szorgalom és elhivatottság is kell.

Az augusztus 20-i ünnepi gálán a júniusban lezajlott televíziós döntő óta először állnak együtt színpadra a műsor döntősei, köztük a korcsoportgyőztesek: Kökény Tamás (bőgő), Váradi Gyula (hegedű) és Holozsai Eszter (fuvola). Fellépnek továbbá az első sorozat ma már országosan ismert ifjú művészei is, többek között Boros Misi (zongora), Demeniv Mihály (harmónika) és Szüts Apor (zongora). A klasszikus repertoár mellett ezúttal populárisabb műfajokban is bemutatják tudásukat.

A koncert szünetében az ünnepi tűzijátékot is kivetítik. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.