valasz.hu/kultura/miert-nem-lett-a-regesz-laszlo-gyula-a-magyar-nemzeti-turanpart-elnoke-128617

http://valasz.hu/kultura/miert-nem-lett-a-regesz-laszlo-gyula-a-magyar-nemzeti-turanpart-elnoke-128617

Kíváncsi, mit csinál egy jakutföldi kézműves? Akkor a Mesterségek Ünnepén a helye!

/ 2016.08.19., péntek 16:00 /

Ha nem akar idegeskedni a hétvégi programok okozta közlekedési nehézségek matt, akkor vegyen részt a forgatagban: Mesterségek Ünnepe, Ízek utcája, Virtuózok, tűzijáték.

Megújulással ünnepli harmincadik évfordulóját az augusztus 21-ig tartó Mesterségek Ünnepe. Augusztus 18-án igazi nemzetközi kézműves fesztiválként nyitotta meg kapuit a fesztivál, a hagyományok szerint idén is a Budavári Palota környékén. A rendezvény díszvendége Üzbegisztán, de számos további országból is érkeztek kézműves mesterek: Törökországból, Spanyolországból, Kínából, Jakutföldről, Moldáviából, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Tadzsikisztánból és Türkmenisztánból is.

Kirgiz népművészek

„Az elmúlt években sok helyen vendégeskedtünk a magyar népművészet képviselőivel a világban, így számos partnerszövetséggel ápolunk jó kapcsolatot. Akik az előző évben Budapesten jártak, szinte mindannyian jelezték, hogy szívesen jönnének újra" – mondja Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének vezetője, a fesztivál főszervezője.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége először 1986-ban szervezte meg a fesztivált, ahol a hazai kézműves szakma legjobbjai mutatkozhattak be. A fesztivál helyszíne évekig a Tóth Árpád sétány volt, majd a népművészek lassan birtokba vették a Budai Várat, s színpadi programokkal, gyerekjátszókkal bővítve vált a nyár egyik kiemelt eseményévé, kihagyhatatlan családi programmá.

A rendezvény fő témája idén a játék a tárgyi kultúra, illetve  a hagyományőrző játékok interaktív formában történő bemutatásával. Lesznek vásári bábosok, komédiások, utcaszínházi bemutatók, a gyerekeknek hagyományőrző, illetve kézügyességet fejlesztő népi játékok, hangszerbemutatók, együtt táncolási lehetőség, de mesék, zenék, bábszínházi előadások is. A néptáncegyüttesek műsorában is fontos szerepet kapnak a népi játékok, az esti színpadi produkciók pedig idén is különleges zenei élményeket ígérnek.

A részletes programról itt olvashat.

Az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként idén hetedik alkalommal szervezik meg a Magyar Ízek Utcáját. Két napon keresztül, augusztus 20-21-én lehet végigkóstolni az ország terményeiből készített finomságokat, köztük az ország tortáját a budapesti Lánchíd utcában.

Kökény Tamás bőgős is fellép a Margitszigeten

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Örömünnep-koncertre készülnek a Virtuózok augusztus 20-án, szombaton 20 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A világ első komolyzenei tehetségkutatójának második szériája hasonló sikerrel zajlott le a Magyar Televízióban 2016 tavaszán, mint a két évvel ezelőtti rangadó. Most is rengeteg új fiatal zenei tehetség tűnt fel a műsorban, akik közül a legjobbak adnak a tavalyihoz hasonló gálakoncertet államalapításunk alkalmából a Margitszigeten.

Az est sztárvendége Balázs János Liszt Ferenc- és Junior Prima-díjas zongoraművész, valamint a műsor zsűritagjaként is nagy népszerűségnek örvendő operaénekes, Miklósa Erika lesz. Utóbbi ezúttal a műsorvezetői feladatokat is vállalta Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázóval együtt. Az idei Virtuózok nyári nagykoncertet A kultúra és a sport élvonalában! mottó jegyében rendezik, jelzve, hogy a sikerhez a tehetség mellett mindkét területen kitartás, szorgalom és elhivatottság is kell.

Az augusztus 20-i ünnepi gálán a júniusban lezajlott televíziós döntő óta először állnak együtt színpadra a műsor döntősei, köztük a korcsoportgyőztesek: Kökény Tamás (bőgő), Váradi Gyula (hegedű) és Holozsai Eszter (fuvola). Fellépnek továbbá az első sorozat ma már országosan ismert ifjú művészei is, többek között Boros Misi (zongora), Demeniv Mihály (harmónika) és Szüts Apor (zongora). A klasszikus repertoár mellett ezúttal populárisabb műfajokban is bemutatják tudásukat.

A koncert szünetében az ünnepi tűzijátékot is kivetítik. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.