Kíváncsi, mit csinál egy jakutföldi kézműves? Akkor a Mesterségek Ünnepén a helye!

/ 2016.08.19., péntek 16:00 /

Ha nem akar idegeskedni a hétvégi programok okozta közlekedési nehézségek matt, akkor vegyen részt a forgatagban: Mesterségek Ünnepe, Ízek utcája, Virtuózok, tűzijáték.

Megújulással ünnepli harmincadik évfordulóját az augusztus 21-ig tartó Mesterségek Ünnepe. Augusztus 18-án igazi nemzetközi kézműves fesztiválként nyitotta meg kapuit a fesztivál, a hagyományok szerint idén is a Budavári Palota környékén. A rendezvény díszvendége Üzbegisztán, de számos további országból is érkeztek kézműves mesterek: Törökországból, Spanyolországból, Kínából, Jakutföldről, Moldáviából, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Tadzsikisztánból és Türkmenisztánból is.

Kirgiz népművészek

„Az elmúlt években sok helyen vendégeskedtünk a magyar népművészet képviselőivel a világban, így számos partnerszövetséggel ápolunk jó kapcsolatot. Akik az előző évben Budapesten jártak, szinte mindannyian jelezték, hogy szívesen jönnének újra" – mondja Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének vezetője, a fesztivál főszervezője.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége először 1986-ban szervezte meg a fesztivált, ahol a hazai kézműves szakma legjobbjai mutatkozhattak be. A fesztivál helyszíne évekig a Tóth Árpád sétány volt, majd a népművészek lassan birtokba vették a Budai Várat, s színpadi programokkal, gyerekjátszókkal bővítve vált a nyár egyik kiemelt eseményévé, kihagyhatatlan családi programmá.

A rendezvény fő témája idén a játék a tárgyi kultúra, illetve  a hagyományőrző játékok interaktív formában történő bemutatásával. Lesznek vásári bábosok, komédiások, utcaszínházi bemutatók, a gyerekeknek hagyományőrző, illetve kézügyességet fejlesztő népi játékok, hangszerbemutatók, együtt táncolási lehetőség, de mesék, zenék, bábszínházi előadások is. A néptáncegyüttesek műsorában is fontos szerepet kapnak a népi játékok, az esti színpadi produkciók pedig idén is különleges zenei élményeket ígérnek.

A részletes programról itt olvashat.

Az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként idén hetedik alkalommal szervezik meg a Magyar Ízek Utcáját. Két napon keresztül, augusztus 20-21-én lehet végigkóstolni az ország terményeiből készített finomságokat, köztük az ország tortáját a budapesti Lánchíd utcában.

Kökény Tamás bőgős is fellép a Margitszigeten

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Örömünnep-koncertre készülnek a Virtuózok augusztus 20-án, szombaton 20 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A világ első komolyzenei tehetségkutatójának második szériája hasonló sikerrel zajlott le a Magyar Televízióban 2016 tavaszán, mint a két évvel ezelőtti rangadó. Most is rengeteg új fiatal zenei tehetség tűnt fel a műsorban, akik közül a legjobbak adnak a tavalyihoz hasonló gálakoncertet államalapításunk alkalmából a Margitszigeten.

Az est sztárvendége Balázs János Liszt Ferenc- és Junior Prima-díjas zongoraművész, valamint a műsor zsűritagjaként is nagy népszerűségnek örvendő operaénekes, Miklósa Erika lesz. Utóbbi ezúttal a műsorvezetői feladatokat is vállalta Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázóval együtt. Az idei Virtuózok nyári nagykoncertet A kultúra és a sport élvonalában! mottó jegyében rendezik, jelzve, hogy a sikerhez a tehetség mellett mindkét területen kitartás, szorgalom és elhivatottság is kell.

Az augusztus 20-i ünnepi gálán a júniusban lezajlott televíziós döntő óta először állnak együtt színpadra a műsor döntősei, köztük a korcsoportgyőztesek: Kökény Tamás (bőgő), Váradi Gyula (hegedű) és Holozsai Eszter (fuvola). Fellépnek továbbá az első sorozat ma már országosan ismert ifjú művészei is, többek között Boros Misi (zongora), Demeniv Mihály (harmónika) és Szüts Apor (zongora). A klasszikus repertoár mellett ezúttal populárisabb műfajokban is bemutatják tudásukat.

A koncert szünetében az ünnepi tűzijátékot is kivetítik. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.