Kivételes főmű kerül kalapács alá

/ 2017.12.08., péntek 18:30 /

Különlegesen erős, vagy ahogy Kieselbach Tamás fogalmazott: sűrű aukciós anyag gyűlt össze a Kieselbach Galéria december 18-i árverésére, ahol Berény Róbert egyik főműve is kalapács alá kerül.

„A kilencvenes évektől 2008-ig interjúkban és privát beszélgetésekben is sokszor kimondtam, hogy aranykorban élünk: műkereskedőként, gyűjtőként és művészettörténészként szinte állandó izgalomban teltek a napok. Egyik felfedezés érte a másikat, soha nem látott, évtizedeken át lappangó remekművek bukkantak fel, korábban szinte ismeretlen művészek kerültek a figyelem középpontjába, és mindezek határára a kánon folyamatosan változott. Egyszóval: pezsgett az élet. A válság idején tudatosan hátrébb léptem, de a pesszimista jóslatok ellenére tudtam, hogy csak várnom kell: rendeződnek majd a viszonyok megindul a konszolidált, csendes fejlődés, sőt, idővel a dolgok is visszatérhetnek az egykori kerékvágásba. Így lett. Ma már jól látható, hogy a felfedezések és meglepetések kora nem múlt el örökre, hogy ismét örülhetünk a műkereskedelem inspiráló felpezsdülésének” – írja galériája karácsonyi aukciós katalógusának előszavában Kieselbach Tamás.

Berény Róbert: Weiner Leo portréja, 1911

A galériatulajdonos nem szokott az árverési katalógusokba bevezetőt írni, ám ez a mostani, december 18-i esemény kivételesnek ígérkezik. Ugyanis olyan jelentős gyűjtemények darabjai, köztük a magyar modernizmus főművei kerülnek kalapács alá, amelyek ilyen sűrűségben ritkán állnak össze.

Kivételes alkalom azért is, mert a leghíresebb magyar író-kollekcióból, Füst Milán legendás válogatásából néhány múzeumi rangú mű az aukció kínálatába került, melyek közül is a legfontosabb Berény Róbert 1911-es, Weiner Leóról készült portréja, amely emberemlékezet óta csak múzeumi környezetben volt kiállítva. Tartós letétben a Magyar Tudományos Akadémián volt látható, de különben több helyen kiállították Európában (például Párizsban és Bécsben).

Berény gyerekkora óta barátjának tudhatta Weinert, sőt, egy időben zeneszerzést is tanult nála a Zeneakadémián. A festőművész több portrét is készített a zeneszerzőről, de kétségkívül ez a lehunyt szemű, furcsa pózban szendergő ábrázolás a legszebb és legizgalmasabb mind közül. A Kieselbach Galéria aukcióján 48 millió forintos kikiáltási árról induló kép a festő, a komponista és az író (Füst Milán) barátságának szimbóluma, a Nyolcak festőcsoportot körülvevő szellemi elit összetartozásának jelképe. A művészettörténészek egyetértenek abban, hogy az ikonikus képnek a Nemzeti Galéria állandó kiállításán lenne a helye, ám nem tudjuk, hogy az intézmény a licitálók között lesz-e. És arról sincs tudomásunk, hogy esetleg a Magyar Nemzeti Bank megvásárolná a vásznat az Értéktár-program keretében. A festmény védett, vagyis az országból nem vihető ki, ám Kieselbach Tamás a rá vonatkozó dokumentumokat külföldre is kiküldi, mert ahogy elmesélte: volt már rá példa, hogy egy védett képet külföldi vásárló vett meg, és ugyan nem volt egyszerű, de végül feloldották a védettségét, így ma a festmény egy rangos külföldi gyűjteményben látható.

A Weiner-portrén kívül Füst Milán és felesége gyűjteményének további 31 darabja is kalapács alá kerül, köztük például Tihanyi Lajos Falusi kentaurja és korai, 1910-es években készült Önarcképe. Berény Róbert festménye az árverési anyag többi tételével együtt megtekinthető a Kieselbach Galériában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.