Könnyítés a gyengébb nemnek

/ 2013.08.28., szerda 12:33 /

Hímsoviniszta tudósok és kritikusok írják az irodalomtörténetet, határozzák meg, mi kerülhet a kánonba, a tankönyvekbe. Folytatódik a magyar női irodalom háttérbe szorítása - állítja új könyvében Menyhért Anna író, kritikus, egyetemi oktató. (Részletek a 35. heti lapszámban!)

2008-as üdvözlőkártyáján csupa férfiarc sorakozik Jókaitól Mikszáthon és Kosztolányin át Máraiig. Ékes bizonyíték, hogy az intézmény nem veszi komolyan a női alkotókat. A forgalomban lévő gimnáziumi tankönyvek a Szapphó utáni kétezer évet női írók nélkül tárgyalják. Ebből Menyhért Anna nemcsak azt a következtetést vonja le, hogy hamis tények szerepelnek e munkákban, hanem azt is, hogy a nőkről való hallgatás szorongást kelt. "Életben tartja a nőkben az írással kapcsolatban kialakult illetéktelenség érzését, amelyről a feminista irodalomkritika sokat beszél. A tankönyveink tehát nemcsak a múltról festenek ebben az értelemben hamis képet, hanem a jövőt is afelé hajtják, hogy ne változzon ez a kép se, és a női írók helyzete sem" - írja a szerző.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.