Könnyítés a gyengébb nemnek

/ 2013.08.28., szerda 12:33 /

Hímsoviniszta tudósok és kritikusok írják az irodalomtörténetet, határozzák meg, mi kerülhet a kánonba, a tankönyvekbe. Folytatódik a magyar női irodalom háttérbe szorítása - állítja új könyvében Menyhért Anna író, kritikus, egyetemi oktató. (Részletek a 35. heti lapszámban!)

2008-as üdvözlőkártyáján csupa férfiarc sorakozik Jókaitól Mikszáthon és Kosztolányin át Máraiig. Ékes bizonyíték, hogy az intézmény nem veszi komolyan a női alkotókat. A forgalomban lévő gimnáziumi tankönyvek a Szapphó utáni kétezer évet női írók nélkül tárgyalják. Ebből Menyhért Anna nemcsak azt a következtetést vonja le, hogy hamis tények szerepelnek e munkákban, hanem azt is, hogy a nőkről való hallgatás szorongást kelt. "Életben tartja a nőkben az írással kapcsolatban kialakult illetéktelenség érzését, amelyről a feminista irodalomkritika sokat beszél. A tankönyveink tehát nemcsak a múltról festenek ebben az értelemben hamis képet, hanem a jövőt is afelé hajtják, hogy ne változzon ez a kép se, és a női írók helyzete sem" - írja a szerző.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.