Könnyítés a gyengébb nemnek

/ 2013.08.28., szerda 12:33 /

Hímsoviniszta tudósok és kritikusok írják az irodalomtörténetet, határozzák meg, mi kerülhet a kánonba, a tankönyvekbe. Folytatódik a magyar női irodalom háttérbe szorítása - állítja új könyvében Menyhért Anna író, kritikus, egyetemi oktató. (Részletek a 35. heti lapszámban!)

2008-as üdvözlőkártyáján csupa férfiarc sorakozik Jókaitól Mikszáthon és Kosztolányin át Máraiig. Ékes bizonyíték, hogy az intézmény nem veszi komolyan a női alkotókat. A forgalomban lévő gimnáziumi tankönyvek a Szapphó utáni kétezer évet női írók nélkül tárgyalják. Ebből Menyhért Anna nemcsak azt a következtetést vonja le, hogy hamis tények szerepelnek e munkákban, hanem azt is, hogy a nőkről való hallgatás szorongást kelt. "Életben tartja a nőkben az írással kapcsolatban kialakult illetéktelenség érzését, amelyről a feminista irodalomkritika sokat beszél. A tankönyveink tehát nemcsak a múltról festenek ebben az értelemben hamis képet, hanem a jövőt is afelé hajtják, hogy ne változzon ez a kép se, és a női írók helyzete sem" - írja a szerző.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.