valasz.hu/kultura/amirol-nem-beszelhettunk-evtizedeken-at-haboru-a-magyar-parasztsag-ellen-127912

http://valasz.hu/kultura/amirol-nem-beszelhettunk-evtizedeken-at-haboru-a-magyar-parasztsag-ellen-127912

Koronás asszonyok

/ 2018.06.06., szerda 11:46 /

Krisztina svéd királynő, a megzabolázhatatlan lélek, Marie Antoinette, a boldogtalan francia királyné, Sissi császárné, a bécsi udvar csodabogara, Viktória királynő, egy birodalom özvegye, Eugénia francia császárné, a tragikus sorsú asszony, Alekszandra Fjodorovna, az utolsó orosz cárné – nem kétséges, hogy ilyen fejezetcímekkel meg lehet babonázni a történelem iránt kevéssé fogékony közönséget is.

A spanyol Cristine Morató az európai történelem legtöbbet emlegetett királynői és királynéi sorsának felidézésével azonban nem csupán az olvasók kegyeit keresi, hanem leckét is ad, mégpedig a XVII., XVIII. és XIX. század szellemi, társadalmi viszonyairól. Arra mutat rá, hogy ezek a rendkívüli hölgyek hogyan tudtak helytállni (az Észak Minervájaként emlegetett Krisztina sikeres uralkodó és szabad lélek, Viktória minden idők legjelentősebb angol királynéja, a hosszú XIX. század meghatározó politikusa, 1901-ben bekövetkezett halálát 42 unoka és 36 dédunoka gyászolja), vagy miként váltak mártírokká (Marie Antoinette-et a jakobinus forradalmárok végzik ki, Erzsébet királyné életét egy magányos merénylő oltja ki, az egykori hesseni hercegnő, II. Miklós orosz cár hitvese a bolsevikok áldozata).

Vannak ezeknek a regényes élettörténeteknek a váratlan romantikus fordulatokon túl általános érvényű tanulságai. Morató szerint egy nő szépsége hatalmas vonzerő, de aki pusztán a szépségére hagyatkozik, annak előbb-utóbb tönkremegy a házassága. Egy igazán okos asszony soha nem él vissza szellemi fölényével, sőt – állítja Viktória királynőre utalva.

Cristine Morató mindegyik hősnőjét szereti, illetve megszereti életük nehéz szakaszában. A gazdagon illusztrált kötet tanulságos, olvasmánynak és ajándéknak is kiváló.

CRISTINE MORATÓ: Elátkozott királynők
Fordította: Kepes János
Holnap Kiadó, 2018, 3500 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.