Korróziót okozó baktériumok

/ 2001.04.20., péntek 07:40 /

Tankolás után a gépkocsivezetők gyakran érzékelik, hogy autójuk nem úgy megy, ahogy kellene. Ilyenkor általában arra gyanakszanak, hogy felvizezett benzint kaptak a töltőállomáson, holott a baj oka lengyel tapasztalatok szerint máshol is kereshető - méghozzá az üzemanyagban tenyésző baktériumokban. A katowicei Bányászati Főiskola mikrobiológiai korróziót kutató laboratóriuma megvizsgálta az összes forgalomban lévő ólmozott és ólmozatlan benzinfajtát, etilént és dízelolajat, és megállapította, hogy az üzemanyagtartályok aljáról vett minták zöme baktériummal fertőzött. A gépkocsivezető tehetetlen, holott már a baktériumsejtek kis csoportja is a vezetékek eltömítődéséhez vezethet. A benzinkutak tartályainak alján mindig van víz. Ez elkerülhetetlen, mert az ürítőcsap általában a tartály feneke fölött van. A mikrobák bejutnak a tartályba, és ott, a víz és az üzemanyag határán tenyészni kezdenek. Nagy mennyiségű szennyezőanyag, úgynevezett biomassza keletkezik. Amikor a tartályt friss üzemanyaggal feltöltik, az alján lévő szennyezés felkavarodik, és tankolásnál a gépkocsiba jut. Az üzemanyagtartályban először a szénhidrogént felbontó aerob (levegőt igénylő) baktériumok jelennek meg. Fejlődésük nyomában alul biomassza képződik, és hamarosan szaporodásnak indulnak az anaerobák, az oxigén nélkül élő baktériumok is. Éppen ez utóbbiak okozzák a tartály korrózióját. Danuta Kwiatkowska, a katowicei laboratórium munkatársa szerint ez általános probléma, és csak országos méretekben lenne megoldható, miközben a lengyel kőolajfinomítók csak szórványosan foglalkoznak vele. "A megelőzés mindig többe kerül, de hosszabb távon kifizetődő. A korrózió elleni küzdelem mindig nagyobb pénzt emészt fel, mint a megelőzés" - mondta a szakértő. Nyugaton például úgy próbálják elkerülni a bajt, hogy tölcsér alakú üzemanyagtartályokat használnak, melyeknek nyílása legalul van.

(MTI)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.