valasz.hu/kultura/vihar-a-befottesuvegben-30278/

http://valasz.hu/kultura/vihar-a-befottesuvegben-30278/

Kóstolja meg Magyarországot! Ma kezdődik a Gourmet Fesztivál

/ 2017.05.18., csütörtök 12:02 /

Vajon milyen lehet az epres, mangalicás mille-feuille? Ezt is megtudhatja az, aki kilátogat a ma kezdődő Gourmet Fesztiválra, a Millenárisra.

Fotó: Pixeltaster/Pintér Árpád

Mangalicaszalonna tokhallal, vajas borsóval és füstölt eperrel – egy fogás az OTP Bank Gourmet Fesztivál kínálatából, amelyet május 18-21. között lehet megkóstolni a Millenáris Parkban. Ez a legátfogóbb és legszínesebb gasztrofesztivál talán az egész régióban. Sok ezer kilométer utazást megspórolva kóstolhatjuk tehát körbe Magyarországot, hiszen egy helyen ennyi kiváló étterem, cukrászda vagy borászat, ilyen gazdag kínálattal soha máskor nem csíphető el.

A fesztivál minden évben egy adott téma köré szerveződik. Ez korábban egy-egy jellegzetes, népszerű étel volt – mint a gulyás, a paprikás csirke vagy a rakott krumpli –, tavaly óta viszont alapanyagokat állítanak középpontba. Idén az eperre és a mangalicára esett a választás. Az eper az induló szezonra való tekintettel nem szorul magyarázatra, a mangalicának viszont nem titkoltan némi reklámot is szeretnének csapni, hiszen finom és egészséges, ráadásul ez a magyar állattenyésztés egyik sikertörténete. 

Az evés mellett a színpadot is érdemes lesz figyelni.  A számos program közül most csak egyet emelünk ki: Till Attila a hazai kenyérforradalom egyik élharcosával, Vajda Józsival (Pékműhely) süt igazi kovászos kenyeret. A kóstoló mellett akad majd pár tipp az otthoni kenyérsütéshez is, és Józsit ismerve abban is biztosak lehetünk, hogy a szimpla kovászos mellé készül valami extrább kenyér is.

A fesztiválon nem csak enni lehet, vagy nézni, ahogy a színpadon mások főznek, de főzni is, pontosabban megtanulni pár komolyabb trükköt. Mitől lesz hibátlan az égetett tésztánk? Hogyan csináljunk vietnámi sörkorcsolyát meccsnézéshez? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ az, aki beáll valamelyik workshopba, ahol hazai sztárséfek, ismert bloggerek és befutott pékek tanítgatják a vállalkozó szellemű érdeklődőket.

Fotó: Kálló Péter

És most nézzük a lényeget, azt, hogy mit is ehet enni! Bíró Lajos elhozza híres rántott húsát a Buja disznó(k)ból, az Anyukám Mondta standjánál a focaccia mellett a báránypájslit is érdemes megkóstolni, akárcsak a Baricska Csárda szarvasgombás vaddisznógombócát, de ők kínálnak préselt csülköt is savanyú káposztával és kemencés füstölt burgonyával. A szarvas már a Bocuse d’Or szakácsversenyen is főszerepet kapott; szarvasból a Borkonyhánál bao, az Ikonnál fasírt, a Jankovich Kúriánál kimbab, a Kiosknál burger készül. A balatonszemesi Kistücsök citrusos, tárkonyos pájslival, azaz szalontüdővel várja a látohatókat. A Babel Budapest nem bonyolult étellel, hanem tojásos galuskával indít, a Viator Apátsági Étterem pedig mangalica pástétomot kínál hideg tökfőzelékkel.

Az sem marad étlen, aki halra vágyik. A Macok természetesen szilvásváradi pisztrángfilét hoz, a Nobu szasimit és kagylót, a Salon-meglepetés pedig ezúttal hekkelésről szól – nézzük meg, Wolf András mit is gondolt erről! A Tanti harcsája, a Villa Medici ördöghalpofája, a Jamie’s Italian rákarancinije vagy az Erhardt HotFishDog-ja is tartogat izgalmakat. A Gusteau bőrén sült durbincsot, a Halkakas chilis-gyömbéres halgolyókat, a Jankovich Kúria pedig fafülgombás harcsapaprikást kínál.

Mindezek után pedig következhet a desszert. A legjobb cukrászatok – a Gerbeaud, a Pataki, az Angelo, a Desszert.Neked, a Cake Shop, a Marangona vagy a Naspolya Nassolda – is készülnek, de az éttermek is tartogatnak meglepetést: a Costes meggyes pitét, a Rókusfalvy Fogadó csokoládés tarhonyamousse-t, a Rosenstein flódnifatörzset, a Larus eper-rebarbara kompótot hoz.

Kint lesz az összes magyar Michelin-csillagos étterem is. A Borkonyhában préselt mangalica, a Costes/Costes Downtown standján tepertőkrém várja a látogatókat fűszeres eper csatnival, az Onyxban pedig mangalica, véres hurka, zöldalma és retek kerül a tányérra.

További információk itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.