Kóstolja meg Magyarországot! Ma kezdődik a Gourmet Fesztivál

/ 2017.05.18., csütörtök 12:02 /

Vajon milyen lehet az epres, mangalicás mille-feuille? Ezt is megtudhatja az, aki kilátogat a ma kezdődő Gourmet Fesztiválra, a Millenárisra.

Fotó: Pixeltaster/Pintér Árpád

Mangalicaszalonna tokhallal, vajas borsóval és füstölt eperrel – egy fogás az OTP Bank Gourmet Fesztivál kínálatából, amelyet május 18-21. között lehet megkóstolni a Millenáris Parkban. Ez a legátfogóbb és legszínesebb gasztrofesztivál talán az egész régióban. Sok ezer kilométer utazást megspórolva kóstolhatjuk tehát körbe Magyarországot, hiszen egy helyen ennyi kiváló étterem, cukrászda vagy borászat, ilyen gazdag kínálattal soha máskor nem csíphető el.

A fesztivál minden évben egy adott téma köré szerveződik. Ez korábban egy-egy jellegzetes, népszerű étel volt – mint a gulyás, a paprikás csirke vagy a rakott krumpli –, tavaly óta viszont alapanyagokat állítanak középpontba. Idén az eperre és a mangalicára esett a választás. Az eper az induló szezonra való tekintettel nem szorul magyarázatra, a mangalicának viszont nem titkoltan némi reklámot is szeretnének csapni, hiszen finom és egészséges, ráadásul ez a magyar állattenyésztés egyik sikertörténete. 

Az evés mellett a színpadot is érdemes lesz figyelni.  A számos program közül most csak egyet emelünk ki: Till Attila a hazai kenyérforradalom egyik élharcosával, Vajda Józsival (Pékműhely) süt igazi kovászos kenyeret. A kóstoló mellett akad majd pár tipp az otthoni kenyérsütéshez is, és Józsit ismerve abban is biztosak lehetünk, hogy a szimpla kovászos mellé készül valami extrább kenyér is.

A fesztiválon nem csak enni lehet, vagy nézni, ahogy a színpadon mások főznek, de főzni is, pontosabban megtanulni pár komolyabb trükköt. Mitől lesz hibátlan az égetett tésztánk? Hogyan csináljunk vietnámi sörkorcsolyát meccsnézéshez? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ az, aki beáll valamelyik workshopba, ahol hazai sztárséfek, ismert bloggerek és befutott pékek tanítgatják a vállalkozó szellemű érdeklődőket.

Fotó: Kálló Péter

És most nézzük a lényeget, azt, hogy mit is ehet enni! Bíró Lajos elhozza híres rántott húsát a Buja disznó(k)ból, az Anyukám Mondta standjánál a focaccia mellett a báránypájslit is érdemes megkóstolni, akárcsak a Baricska Csárda szarvasgombás vaddisznógombócát, de ők kínálnak préselt csülköt is savanyú káposztával és kemencés füstölt burgonyával. A szarvas már a Bocuse d’Or szakácsversenyen is főszerepet kapott; szarvasból a Borkonyhánál bao, az Ikonnál fasírt, a Jankovich Kúriánál kimbab, a Kiosknál burger készül. A balatonszemesi Kistücsök citrusos, tárkonyos pájslival, azaz szalontüdővel várja a látohatókat. A Babel Budapest nem bonyolult étellel, hanem tojásos galuskával indít, a Viator Apátsági Étterem pedig mangalica pástétomot kínál hideg tökfőzelékkel.

Az sem marad étlen, aki halra vágyik. A Macok természetesen szilvásváradi pisztrángfilét hoz, a Nobu szasimit és kagylót, a Salon-meglepetés pedig ezúttal hekkelésről szól – nézzük meg, Wolf András mit is gondolt erről! A Tanti harcsája, a Villa Medici ördöghalpofája, a Jamie’s Italian rákarancinije vagy az Erhardt HotFishDog-ja is tartogat izgalmakat. A Gusteau bőrén sült durbincsot, a Halkakas chilis-gyömbéres halgolyókat, a Jankovich Kúria pedig fafülgombás harcsapaprikást kínál.

Mindezek után pedig következhet a desszert. A legjobb cukrászatok – a Gerbeaud, a Pataki, az Angelo, a Desszert.Neked, a Cake Shop, a Marangona vagy a Naspolya Nassolda – is készülnek, de az éttermek is tartogatnak meglepetést: a Costes meggyes pitét, a Rókusfalvy Fogadó csokoládés tarhonyamousse-t, a Rosenstein flódnifatörzset, a Larus eper-rebarbara kompótot hoz.

Kint lesz az összes magyar Michelin-csillagos étterem is. A Borkonyhában préselt mangalica, a Costes/Costes Downtown standján tepertőkrém várja a látogatókat fűszeres eper csatnival, az Onyxban pedig mangalica, véres hurka, zöldalma és retek kerül a tányérra.

További információk itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a választási csodafegyver: Orbán-ellenes népfront jön?

A teljes ellenzéki összefogást előkészítő trükk vagy partizánakció Gulyás Márton választásireform-mozgalma? A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy a kampány nagy vitája lehet a rendszer igazságossága, amely a francia voksolás után váratlanul aktuális lett.