Kóstolja meg Magyarországot! Ma kezdődik a Gourmet Fesztivál

/ 2017.05.18., csütörtök 12:02 /

Vajon milyen lehet az epres, mangalicás mille-feuille? Ezt is megtudhatja az, aki kilátogat a ma kezdődő Gourmet Fesztiválra, a Millenárisra.

Fotó: Pixeltaster/Pintér Árpád

Mangalicaszalonna tokhallal, vajas borsóval és füstölt eperrel – egy fogás az OTP Bank Gourmet Fesztivál kínálatából, amelyet május 18-21. között lehet megkóstolni a Millenáris Parkban. Ez a legátfogóbb és legszínesebb gasztrofesztivál talán az egész régióban. Sok ezer kilométer utazást megspórolva kóstolhatjuk tehát körbe Magyarországot, hiszen egy helyen ennyi kiváló étterem, cukrászda vagy borászat, ilyen gazdag kínálattal soha máskor nem csíphető el.

A fesztivál minden évben egy adott téma köré szerveződik. Ez korábban egy-egy jellegzetes, népszerű étel volt – mint a gulyás, a paprikás csirke vagy a rakott krumpli –, tavaly óta viszont alapanyagokat állítanak középpontba. Idén az eperre és a mangalicára esett a választás. Az eper az induló szezonra való tekintettel nem szorul magyarázatra, a mangalicának viszont nem titkoltan némi reklámot is szeretnének csapni, hiszen finom és egészséges, ráadásul ez a magyar állattenyésztés egyik sikertörténete. 

Az evés mellett a színpadot is érdemes lesz figyelni.  A számos program közül most csak egyet emelünk ki: Till Attila a hazai kenyérforradalom egyik élharcosával, Vajda Józsival (Pékműhely) süt igazi kovászos kenyeret. A kóstoló mellett akad majd pár tipp az otthoni kenyérsütéshez is, és Józsit ismerve abban is biztosak lehetünk, hogy a szimpla kovászos mellé készül valami extrább kenyér is.

A fesztiválon nem csak enni lehet, vagy nézni, ahogy a színpadon mások főznek, de főzni is, pontosabban megtanulni pár komolyabb trükköt. Mitől lesz hibátlan az égetett tésztánk? Hogyan csináljunk vietnámi sörkorcsolyát meccsnézéshez? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ az, aki beáll valamelyik workshopba, ahol hazai sztárséfek, ismert bloggerek és befutott pékek tanítgatják a vállalkozó szellemű érdeklődőket.

Fotó: Kálló Péter

És most nézzük a lényeget, azt, hogy mit is ehet enni! Bíró Lajos elhozza híres rántott húsát a Buja disznó(k)ból, az Anyukám Mondta standjánál a focaccia mellett a báránypájslit is érdemes megkóstolni, akárcsak a Baricska Csárda szarvasgombás vaddisznógombócát, de ők kínálnak préselt csülköt is savanyú káposztával és kemencés füstölt burgonyával. A szarvas már a Bocuse d’Or szakácsversenyen is főszerepet kapott; szarvasból a Borkonyhánál bao, az Ikonnál fasírt, a Jankovich Kúriánál kimbab, a Kiosknál burger készül. A balatonszemesi Kistücsök citrusos, tárkonyos pájslival, azaz szalontüdővel várja a látohatókat. A Babel Budapest nem bonyolult étellel, hanem tojásos galuskával indít, a Viator Apátsági Étterem pedig mangalica pástétomot kínál hideg tökfőzelékkel.

Az sem marad étlen, aki halra vágyik. A Macok természetesen szilvásváradi pisztrángfilét hoz, a Nobu szasimit és kagylót, a Salon-meglepetés pedig ezúttal hekkelésről szól – nézzük meg, Wolf András mit is gondolt erről! A Tanti harcsája, a Villa Medici ördöghalpofája, a Jamie’s Italian rákarancinije vagy az Erhardt HotFishDog-ja is tartogat izgalmakat. A Gusteau bőrén sült durbincsot, a Halkakas chilis-gyömbéres halgolyókat, a Jankovich Kúria pedig fafülgombás harcsapaprikást kínál.

Mindezek után pedig következhet a desszert. A legjobb cukrászatok – a Gerbeaud, a Pataki, az Angelo, a Desszert.Neked, a Cake Shop, a Marangona vagy a Naspolya Nassolda – is készülnek, de az éttermek is tartogatnak meglepetést: a Costes meggyes pitét, a Rókusfalvy Fogadó csokoládés tarhonyamousse-t, a Rosenstein flódnifatörzset, a Larus eper-rebarbara kompótot hoz.

Kint lesz az összes magyar Michelin-csillagos étterem is. A Borkonyhában préselt mangalica, a Costes/Costes Downtown standján tepertőkrém várja a látogatókat fűszeres eper csatnival, az Onyxban pedig mangalica, véres hurka, zöldalma és retek kerül a tányérra.

További információk itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.