valasz.hu/kultura/beremenyi-geza-cseh-tamas-azt-hitte-besugo-vagyok-127023

http://valasz.hu/kultura/beremenyi-geza-cseh-tamas-azt-hitte-besugo-vagyok-127023

Kóstolja meg Magyarországot! Ma kezdődik a Gourmet Fesztivál

/ 2017.05.18., csütörtök 12:02 /

Vajon milyen lehet az epres, mangalicás mille-feuille? Ezt is megtudhatja az, aki kilátogat a ma kezdődő Gourmet Fesztiválra, a Millenárisra.

Fotó: Pixeltaster/Pintér Árpád

Mangalicaszalonna tokhallal, vajas borsóval és füstölt eperrel – egy fogás az OTP Bank Gourmet Fesztivál kínálatából, amelyet május 18-21. között lehet megkóstolni a Millenáris Parkban. Ez a legátfogóbb és legszínesebb gasztrofesztivál talán az egész régióban. Sok ezer kilométer utazást megspórolva kóstolhatjuk tehát körbe Magyarországot, hiszen egy helyen ennyi kiváló étterem, cukrászda vagy borászat, ilyen gazdag kínálattal soha máskor nem csíphető el.

A fesztivál minden évben egy adott téma köré szerveződik. Ez korábban egy-egy jellegzetes, népszerű étel volt – mint a gulyás, a paprikás csirke vagy a rakott krumpli –, tavaly óta viszont alapanyagokat állítanak középpontba. Idén az eperre és a mangalicára esett a választás. Az eper az induló szezonra való tekintettel nem szorul magyarázatra, a mangalicának viszont nem titkoltan némi reklámot is szeretnének csapni, hiszen finom és egészséges, ráadásul ez a magyar állattenyésztés egyik sikertörténete. 

Az evés mellett a színpadot is érdemes lesz figyelni.  A számos program közül most csak egyet emelünk ki: Till Attila a hazai kenyérforradalom egyik élharcosával, Vajda Józsival (Pékműhely) süt igazi kovászos kenyeret. A kóstoló mellett akad majd pár tipp az otthoni kenyérsütéshez is, és Józsit ismerve abban is biztosak lehetünk, hogy a szimpla kovászos mellé készül valami extrább kenyér is.

A fesztiválon nem csak enni lehet, vagy nézni, ahogy a színpadon mások főznek, de főzni is, pontosabban megtanulni pár komolyabb trükköt. Mitől lesz hibátlan az égetett tésztánk? Hogyan csináljunk vietnámi sörkorcsolyát meccsnézéshez? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ az, aki beáll valamelyik workshopba, ahol hazai sztárséfek, ismert bloggerek és befutott pékek tanítgatják a vállalkozó szellemű érdeklődőket.

Fotó: Kálló Péter

És most nézzük a lényeget, azt, hogy mit is ehet enni! Bíró Lajos elhozza híres rántott húsát a Buja disznó(k)ból, az Anyukám Mondta standjánál a focaccia mellett a báránypájslit is érdemes megkóstolni, akárcsak a Baricska Csárda szarvasgombás vaddisznógombócát, de ők kínálnak préselt csülköt is savanyú káposztával és kemencés füstölt burgonyával. A szarvas már a Bocuse d’Or szakácsversenyen is főszerepet kapott; szarvasból a Borkonyhánál bao, az Ikonnál fasírt, a Jankovich Kúriánál kimbab, a Kiosknál burger készül. A balatonszemesi Kistücsök citrusos, tárkonyos pájslival, azaz szalontüdővel várja a látohatókat. A Babel Budapest nem bonyolult étellel, hanem tojásos galuskával indít, a Viator Apátsági Étterem pedig mangalica pástétomot kínál hideg tökfőzelékkel.

Az sem marad étlen, aki halra vágyik. A Macok természetesen szilvásváradi pisztrángfilét hoz, a Nobu szasimit és kagylót, a Salon-meglepetés pedig ezúttal hekkelésről szól – nézzük meg, Wolf András mit is gondolt erről! A Tanti harcsája, a Villa Medici ördöghalpofája, a Jamie’s Italian rákarancinije vagy az Erhardt HotFishDog-ja is tartogat izgalmakat. A Gusteau bőrén sült durbincsot, a Halkakas chilis-gyömbéres halgolyókat, a Jankovich Kúria pedig fafülgombás harcsapaprikást kínál.

Mindezek után pedig következhet a desszert. A legjobb cukrászatok – a Gerbeaud, a Pataki, az Angelo, a Desszert.Neked, a Cake Shop, a Marangona vagy a Naspolya Nassolda – is készülnek, de az éttermek is tartogatnak meglepetést: a Costes meggyes pitét, a Rókusfalvy Fogadó csokoládés tarhonyamousse-t, a Rosenstein flódnifatörzset, a Larus eper-rebarbara kompótot hoz.

Kint lesz az összes magyar Michelin-csillagos étterem is. A Borkonyhában préselt mangalica, a Costes/Costes Downtown standján tepertőkrém várja a látogatókat fűszeres eper csatnival, az Onyxban pedig mangalica, véres hurka, zöldalma és retek kerül a tányérra.

További információk itt.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.