Kovalik Balázs: „Amikor lejár a szavatosságom, kidobnak”

/ 2015.06.19., péntek 13:50 /
Kovalik Balázs

Kovalik Balázs

Fotó: MTI/Kollányi Péter

Kovalik Balázst öt évvel ezelőtt hívták meg a müncheni Theaterakademie August Everdingre – ahol egyébként korábban ő maga is tanult –, hogy felépítse ott az opera-mesterképzést. Azóta, sajnos, nem rendezett Magyarországon, jóllehet nincs olyan Operaházi évados sajtótájékozató, ahol ne hangozna el, hogy „és hívjuk Kovalik Balázst is rendezni.”

A jég most megrepedt, hiszen Kovalik újra Budapesten dolgozik, igaz, nem az Operaházban, hanem a Művészetek Palotájában. Fischer Ádám hívta, hogy állítsa színre a Wagner-napokon A bolygó hollandit, ami Kovalik első Wagner-rendezése is lesz egyben. Vagyis félig szcenírozása, hiszen a Müpában félig szcenírozottan adják elő a Wagner-operákat.

Öt éve foglalkozik Kovalik A bolygó hollandival (azóta, hogy Fischer Ádámmal még az Operaházban tervezték bemutatni), és bevallása szerint az fogta meg a műben, hogy Wagner talán itt a legőszintébb. „Nem volt ideje sokat okoskodni; nem agyalt rajta hosszú ideig. Kevesebb benne az ideológia és a taktikázás” – mondja a rendező a Magyar Narancsnak. (Csak összehasonlításként: a Ringet húsz évig írta a mester, ott bőven volt ideje minderre.)

A történetben adott egy fásult Hollandi, aki nem szerelmet keres, hanem megváltást, amelyet egy hűséges nő szerelme hozhat meg számára. Majd mindezt a legelső monológjában felülírja, mondván: közismert a tény, hogy nem létezik olyan nő, aki hűséges lenne... És akkor, hét év után a Hollandi hajója kiköt a norvég partoknál, ahol találkozik Dalanddal, akinek történetesen van egy lánya.

Innen indul a történet, a többi pedig már a rendező dolga, aki a koncepcióról, a kiindulópontról a Müpa Magazinnak így beszélt: „Elsősorban az érdekel, hogy az a kapitalista vagy konzumvilág, amit Daland és a norvégok képviselnek, mivel áll szemben, mit pusztít el, mi az, amit kinevet, és csak mint legendát tart életben. Vagy hogy a múló értékrend képviselője, a bolygó hollandi, a maga fájdalmával és nyöszörgésével, mennyiben nevetséges. Mert az elmúlás és az értékrendek váltása a világban természetes folyamat. Letűnnek korok, letűnnek műfajok, stílusok és divatok, jönnek helyettük újak és újabbak, és nem lehet azt mondani, hogy jaj, ami régen volt, az milyen jó volt, ami meg most van, az milyen rossz. A régi rend képviselői mindig fájlalják az elmúlást. De harminc, negyven vagy ötven év múlva ugyanez történik. Ez a ciklikusság ott van a hollandi monológjában is: »Hétévenként partra szállok, és hétévenként csalódom«, hiszen ő mindig szembehelyezkedik azzal, amit éppen partra szállva lát, ami ott körülveszi. Valójában nem a boldogságot keresi, neki az az átok lett az osztályrésze, hogy újra meg újra próbáljon megtalálni valamit, amiben voltaképpen nem hisz.”

„Én minden darabba belerendezem magam – folytatja Kovalik. – De nem rólam szól. A bolygó hollandi mindenről való lemondása távol áll tőlem, még akkor is, ha pesszimistának tűnhet az, amit megállapítok a világról. Igaz, tizenöt éve, amióta tanítok, döbbenten látom, hogyan változnak a növendékek egymás utáni generációi. Követni sem tudom már azt a gondolkodást, ami a Facebook, az Internet és az iPhone-ok által átformált fiatal agyak sajátja. Az ember nyilván érzi a saját vesztét, azt, hogy jön, nyomul egy új nemzedék, egy új nyelvezet, egy új világ, amelyben én esetleg elveszve érzem majd magam, vagy el is veszek, mert hiszen amikor lejár a szavatosságom, akkor kidobnak. De én ezen nem gyötrődöm betegesen, sőt újra és újra azon kapom magam, hogy élvezettel és izgalommal figyelem, mi alakul ki és mitől. Bennem inkább az érdeklődés, a kíváncsiság nagyobb. Tehát nem, én nem vagyok bolygó hollandi.”

Wagner operájának bemutatója június 20-án délután hatkor lesz a Művészetek Palotájában. További előadások: június 22. és 24.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.