valasz.hu/kultura/leonard-bernstein-megirta-a-bevandorlok-romeo-es-juliajat-129163

http://valasz.hu/kultura/leonard-bernstein-megirta-a-bevandorlok-romeo-es-juliajat-129163

Közismeret

/ 2017.12.06., szerda 18:25 /

Valaki, valamikor úgy látta jónak, hogy a közoktatásban tanult tárgyak jelentős részét, matematikát, biológiát, történelmet, magyart összefoglalóan a „közismereti” jelzővel lássa el.

Ráadásul tudjuk, hogy a jelenlegi kurzus e tárgyak rovására a szakmai ismeretek oktatását bővíti (itt az illetékes próféta Parragh László, a kereskedelmi és iparkamara elnöke). S bár nem kell hinni a szómágiában, a „közismeret” kifejezés semmitmondása is elég vészterhes, hiszen szembe van állítva a „szakmával,” ami vélhetően a komolyabbik és fontosabb dolog (lásd még munkaerőpiaci igények, mélyebben: materiális és azonnali érdekek).

Sokan sokféleképpen kommentálták a javában zajló re-formálást, én itt a közismeret mibenlétére szorítkozom. Azon túl, hogy a szó jóformán értelmetlen, a gyakorlatban sejthető, mit gondolnak róla azok, akik szerint a szakmai ismeretekkel valamilyen mély és misztikus ellentétben áll: alkalmasint azt, hogy lexikális (értsd: fölösleges; másként: letölthető), használhatatlan tudás. Mindenkinek bőséges példatára van arra, hogy milyen értelmetlen, netán gyorsan elavuló dolgokat kellett neki vagy csemetéinek megtanulni. Többnyire úgy gondoljuk: valami más, fontosabb rovására. Példáink alapján rendszerint igazunk is van. Azért is nehéz „védeni” ezeket a tárgyakat, mert mindenki megtalálja bennük kedvenc hülyeségét. A szakmai tárgyak ezzel szemben állítólag közvetlenül hasznosak.

Ha mármost azt kérdezzük, hogy mondjuk egy szakácsnak miért is kéne ismernie a mértani sorozatot, Árpád-házi királyainkat, a sejt fölépítését vagy éppen Kosztolányi Dezsőt, akkor a közismereti tárgyak védői azt szokták felelni, hogy azért, hogy később képes legyen továbbtanulni. De ez így nem éppen meggyőző. Mit jelent megtanulni tanulni? Azt, hogy emberünk majd jól és hatékonyan tud alkalmazkodni a munkaerőpiac változásaihoz? Ezek így csak szavak. Példákra példákkal kell felelnünk. A szakács főz: nagyszerű. S ha netán éttermet akar csinálni? Étlapot? Esetleg kimegy a vendégek közé, ne adj’ ég, kommunikálni akar velük? Lehet, hogy sikere és boldogulása egy szellemes ötleten, néhány okos megjegyzésen, intelligens gesztuson múlik, amihez pont az kell, hogy mindehhez legyen honnan merítenie.

Gondolataink, hasonlataink, észjárásunk, ambícióink forrása nagyrészt a meglévő, mások által fölhalmozott tudás. S minél többet sajátítunk el belőle, annál magabiztosabbak lehetünk. Az olvasni, számolni tudó ember másként lép be az ajtón, ül le, szólal meg, mint aki nem olvas, nem számol. Akiben van tudás, az akkor is messzebb jut, ha nem vált szakmát.

S még valami. A szakács talán apa is lesz majd, és a fia egyszer megkéri: segíts a matekban! Talán nem szentimentalizmus: kevés nagyobb szülői öröm van, mint a tanítás.

Összegezve: sokrétű tudásra nem a szakmának és nem a szakembernek, hanem az embernek van szüksége. Azért, hogy emberré váljon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.