Kukák, és a Velencei Biennálé irodája – mindez a Ludwigban

/ 2015.01.16., péntek 12:53 /

Bár Fabényi Júlia, a Ludwig igazgatója tegnap délelőtt még úgy fogalmazott: folyamatban van a döntés, délutánra kiderült, hogy az ő múzeumához kerül a Velencei Biennálé irodája.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Január közepétől tehát a Ludwig keretein belül működik a Velencei Biennále Magyar Irodája, Balatoni Monika nemzeti biztos irányításával. Ezzel együtt a múzeumhoz kerül a Velencei Biennále 2015-ös magyar részvételéhez biztosított 64,8 millió forintos keret is, ami fedezi a nemzeti biztos négyfős irodájának felállítását és működtetését. Ahogy korábban megírtuk: az idei, május 9-e és november 22-e között zajló nemzetközi képzőművészeti szemlén Cseke Szilárd Fenntartható identitás című projektje képviseli Magyarországot.

A Ludwig Múzeum egyébként sikeres évet zárt: tavaly 11 kiállítást rendezek (köztük például Fabrizio Plessi, Reigl Judit, Hantai Simon munkáiból), és 70 ezren látogattak el az intézménybe. Mától pedig máris itt az idei első kiállítás, az Egzisztenciátokat szerződés szavatolja című tárlat, melyen a kolozsvári Ciprian Muresan munkái láthatók. Muresan a kommunista rezsimben született, gyerekként élte meg azt, munkássága így új dimenizióját mutatja a néhai kommunizmusnak, akárcsak az abból örökölt, posztkommunista rendszernek. Vonatkocsiként sorakozó kukák, bevásárlókocsiban Kafka Amerikájának kiadásai, kisgyereket keresztelő Mikulás – csak néhány mű, amit nekünk ugyan nem sikerült megfejteni, de ettől még érvényesek lehetnek.

A továbbiakban lesz kiállítás Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr fotóművészeti munkásságából, bemutatkozik a szentpétervári neo-akadémizmus, ősszel pedig az amerikai pop art fénykorát idézik fel olyan alkotók munkáit egybegyűjtve, mint Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Jasper Johns, Robert Rauschenberg vagy Mimmo Rotella, kitekintve az irányzat kelet-európai és magyarországi hatására is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.