heti-valasz.hu/kultura/a-kommunistak-miatt-lett-biokemikus-az-mri-vizsgalat-magyar-atyja-127551

http://heti-valasz.hu/kultura/a-kommunistak-miatt-lett-biokemikus-az-mri-vizsgalat-magyar-atyja-127551

Különleges adventi koncert grúz férfikórussal

/ 2017.12.01., péntek 20:00 /

Az első adventi hétvégén, szombat este fél 8-tól különleges koncertnek ad helyet a Zeneakadémia Nagyterme, ahol az ünnepi ráhangolódásról számos énekes szólista, Tóka Ágoston orgonaművész, a Budapesti Vonósok, egy grúz férfikórus és az Angelica Leánykar gondoskodik.

Elsőként Debussy kantátája, a La Damoiselle élue csendül fel, amely Rossetti verséből merítve ihletet egy üdvözült hölgy földön maradt szerelme utáni sóvárgását jeleníti meg. A beteljesülés reményét Lajtha László gyengéden bájos alázattal megszólaló, női karra és orgonára írt Magnificatja csillantja fel, amely mű alkotási folyamatát a szerző így foglalta össze: „Elővettem én is a nagy palettát: rajta a színek – de a legkisebb ecsettel festettem, annak is összesodortam a szőrpamacsát, hogy úgy rajzoljon, mint a hegyes ceruza – és leheletszerűen raktam fel a színeket.” Végül Saint-Saëns Karácsonyi oratóriuma mondja el a beteljesedés történetét és emeli ki az esemény jelentőségét.

Közreműködők: Tóka Ágoston (orgona), Deák Andrea (szoprán), Sáfár Orsolya (szoprán), Kiss Judit Anna (mezzoszoprán), Rajk Judit (alt), Horváth István (tenor), Pataki Bence (basszus), az Angelica Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna), a Tbilisi Férfikar (karigazgató: Archil Ushveridze), valamint a Budapesti Vonósok (koncertmester: Pilz János, művészeti vezető: Botvay Károly). Vezényel: Gráf Zsuzsanna. A próbákból itt láthat ízelítőt.

A koncert fővédnöke Hercegh Anita, a köztársasági elnök felesége. További részletek itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.