Különleges adventi koncert grúz férfikórussal

/ 2017.12.01., péntek 20:00 /

Az első adventi hétvégén, szombat este fél 8-tól különleges koncertnek ad helyet a Zeneakadémia Nagyterme, ahol az ünnepi ráhangolódásról számos énekes szólista, Tóka Ágoston orgonaművész, a Budapesti Vonósok, egy grúz férfikórus és az Angelica Leánykar gondoskodik.

Elsőként Debussy kantátája, a La Damoiselle élue csendül fel, amely Rossetti verséből merítve ihletet egy üdvözült hölgy földön maradt szerelme utáni sóvárgását jeleníti meg. A beteljesülés reményét Lajtha László gyengéden bájos alázattal megszólaló, női karra és orgonára írt Magnificatja csillantja fel, amely mű alkotási folyamatát a szerző így foglalta össze: „Elővettem én is a nagy palettát: rajta a színek – de a legkisebb ecsettel festettem, annak is összesodortam a szőrpamacsát, hogy úgy rajzoljon, mint a hegyes ceruza – és leheletszerűen raktam fel a színeket.” Végül Saint-Saëns Karácsonyi oratóriuma mondja el a beteljesedés történetét és emeli ki az esemény jelentőségét.

Közreműködők: Tóka Ágoston (orgona), Deák Andrea (szoprán), Sáfár Orsolya (szoprán), Kiss Judit Anna (mezzoszoprán), Rajk Judit (alt), Horváth István (tenor), Pataki Bence (basszus), az Angelica Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna), a Tbilisi Férfikar (karigazgató: Archil Ushveridze), valamint a Budapesti Vonósok (koncertmester: Pilz János, művészeti vezető: Botvay Károly). Vezényel: Gráf Zsuzsanna. A próbákból itt láthat ízelítőt.

A koncert fővédnöke Hercegh Anita, a köztársasági elnök felesége. További részletek itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.