Különleges Arany-estek

/ 2017.10.20., péntek 15:30 /

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Nagy fába vágja a fejszéjét a Katona József Színház: október 22-én A halhatatlan halott –Arany-félmaraton címmel rendez előadást, amely délután kettőtől este tízig tart. Nézőiket izgalmas kalandra hívják: három, külön részből álló előadásuk Arany kevéssé ismert arcát mutatja meg a társulat színművészei és a meghívott előadók segítségével. A halála napján színre kerülő előadásban nem a nemzeti költő, a magyarság lantosa, inkább a rezignált, a tragikus, olykor kétségbeesett ember áll a középpontban. Az, aki elvesztette egyetlen szellemi társát, Petőfit, aztán megélte fiatal lánya halálát, és aki szinte megjósolta unokája, Piroska korai elmúlását is. Az ismert és kevésbé ismert Arany-versek és -levelek mellett elhangzanak kortársai és irodalmi utódai írásai is. A három előadás egyben ad ki egy egész képet, de önállóan is megtekinthetők: Az első rész lesz a Bevezetés, a második a Tárgyalás, a harmadik pedig a Befejezés.

A Radnóti Miklós Színház Színarany című előadása a költő balladáira épül, a középpontban a pedig nők állnak. Élete során közel harminc művet írt ebben a műfajban, tizenkettőt választottak ki erre az alkalomra: ezeket a verseket időrendben egymás mellé téve a magyar történelem keresztmetszetét kapjuk megDe nem csak időben, térben is bejárják a történelmi Magyarországot: a versek helyszíne többek között Visegrád, Eger, Debrecen, Bécs, Galambóc vagy Drégely, hogy az előadás végére Budapestre jussunk el. Azok a versek kerültek bele az előadásba, amelyek főszereplője nő, vagy amelyekben az éppen mellékszereplőnek tűnő nő történetét érdemes kiemelni. Az ő szempontjukból nézünk rá a magyar történelem kiragadott eseményeire. Az október 27-i után a következő előadás november 14-én lesz.

Az Örkény Színház is aranyozik, Aranyozás címmel: náluk költők beszélnek Arany Jánosról. „Jellegzetes, nyugodt tempójú hangját már életében és halála óta nemzedékeken át seregnyi költő idézte meg tisztelgő, megrendítő, szellemes és mulatságos művekben” – írják Aranyról. Petőfinek „imádott Jankó”, Babitsnak „Hunyt mestere” volt, Ady számára nem követendő, de kikerülhetetlen előd, Radnóti és Vas István nagyapjukként tekintettek rá. Sokan megszólítják, mások, mint például Weöres Sándor, pazar versciklusban imitálják művészetét. A maiak közül többen – Várady Szabolcs, Nádasdy Ádám, Kovács András Ferenc, Varró Dániel – játékosan komoly stílusgyakorlatokban idézik meg szellemét. A szövegeket a színház művészei mondják el november 11-én és december 10-én.

A Katona előadásáról bővebben itt, a Radnótiéról itt, az Örkény estjéről pedig itt olvashatnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.