valasz.hu/kultura/most-nem-lehetett-vidnyanszkyzni-az-idei-poszt-5-legjobb-es-5-legrosszabb-elmenye-119173

http://valasz.hu/kultura/most-nem-lehetett-vidnyanszkyzni-az-idei-poszt-5-legjobb-es-5-legrosszabb-elmenye-119173

Különleges vállalkozásba fogott a hétgyerekes magyar operasztár hitvese

/ 2016.11.15., kedd 10:30 /

A csokoládé már régi szerelem, és minél inkább képeztem magam, annál inkább éreztem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni – mondja Bretz Bernadett, a nemrég nyílt Cocó 7 Csokoládébolt és Látványműhely tulajdonosa, Bretz Gábor operaénekes felesége és hét gyermekük édesanyja.

Fotó: Szabó Balázs

A hivatalos megnyitó alkalmából kerestem fel Budapesten a Hattyú utca 1. számot, amely a környéket ismerőkfejében egy kocsmához kapcsolódik, hiszen a saroképületben évtizedeken át a Korcsma a hattyúhoz székelt. A műintézmény tavaly bezárt, majd helyén a közelmúltban megnyílt a Cocó 7 Csokoládébolt és Látványműhely. A picike üzlet kívülről is csupa fény és melegség, belülről pedig igazi csokimennyország, ahova Gombóc Artúr is szívesen beköltözne. 

A pulton belga sörös, vörösboros-málnás, aszalt szilvás-pálinkás, sárgabarack-vaníliás, sós karamellás-narancsos, meggy-kardamonos, ropogós mogyorókrémes és mártott mandulás bonbon, gyömbéres és csilis csokis trüffel, narancsos és gyömbéres ganache, forró csokis pálcika és nutellás csók, mártott narancshéj és csokirögök. A hűtőben minden méretben és formában feketeribizlis, málnás, csokis és passion fruit (golgotavirág) mousee torták, valamit pohárdesszert. A gépben krémes kávé, capuccino, forró csoki.

A pult mögött pedig egy hétgyerekes édesanya. Körülötte fiatal lányok rendezik a csokipultot és a tortahűtőt. A megnyitó miatt idegesen rohangáló alkalmazottakra és beszélgetni rá nem érő, a sok gyerek és a munka miatt hajszolt üzletvezetőre számítottam, ehhez képest itt mindenki nyugodt és kedves. Csak onnan sejteni, hogy valami készülődik, hogy a csokira vágyó járókelőket Bretz Bernadett – becenevén Cocó – kedvesen felvilágosítja: most zárva vagyunk, de várjuk vissza holnap.

A tulajdonos elmeséli: eredetileg angol-esztétika szakon végzett az ELTE-n, s a csokoládéval néhány éve kezdett komolyabban foglalkozni, mostanra pedig megvan a cukrászvizsgája is. Minél tovább képezte magát – operaénekes férjét elkísérve, akár külföldön is –, annál inkább érezte, hogy ezzel akar foglalkozni.  Szerencsére most már Magyarországon is van kiváló színvonalú oktatás a Csokoládé Akadémián, ahol rengeteget tanult mesterétől, Veszely Attilától. Mivel nagyon érdekelték a mousse torták is, tanára az ő kérésére indított egy ilyen tanfolyamot is, amelyet vele együtt elvégzett a boltban dolgozó főcukrász és Bernadett férje is.

Fotó: Szabó Balázs

Épp itt tartunk a beszélgetésben, amikor megérkezik Bretz Gábor, aki láthatóan nemcsak a világ operaházainak színpadán, hanem felesége csokoládéboltjában is otthonosan mozog. Megjön, lepakol, és azonnal beáll a pult mögé: kávét főz, pezsgőspoharakat készít elő a megnyitóra.

Gyermekeik négy, hét, kilenc, 11, 13, 15 és 17 évesek. Most, amikor a legkisebb is óvodás lett, Bernadett úgy érezte: eljött az idő, hogy olyan munkával töltse hétköznapjainak azon részét, amikor a gyerekek iskolában/óvodában vannak, ami a szívéhez igazán közel áll. Ezt nemcsak férje és önálló nagyobb gyerekeik, hanem a négy nagyszülő segítsége teszi lehetővé. A nagypapák még dolgoznak, de ők is be tudnak segíteni, a nagymamák viszont főállásban teszik ezt. Ők nemcsak a gyerekek körüli logisztikában, hanem annak megtervezésben is segítenek: a „Nagyikommandó” minden hétvégén összeül, és az édesanyával együtt megbeszélik, hogy a következő héten ki melyik gyermeket hova viszi és hozza. „Sokszor jobban tudják, mint én, hogy melyik gyermekemnek milyen különórája van” – mondja Bernadett mosolyogva.

A pontos és hatékony munkamegosztás az üzletre is jellemző: a csokoládéért Bernadett a felelős, a tortákat nagyrészt a főcukrász készíti, aki civilben a tulajdonos közeli barátnője. Tervük, hogy váltott műszakban dolgoznak: délelőtt Bernadett dolgozik a csokoládékkal, a főcukrász pedig délután a tortákkal, így a délután és az este a családé lehet.

A Hattyú utcából egyébként nemcsak a kocsma tűnt el, folyamatosan megújul az egész környék. A szemben működő, messze földön híres pékműhely mellett újabban kézműves fagyizó, igényes virágbolt és elegáns francia kávézó is nyílt. Ebbe a környezetbe tökéletesen beleillik a Cocó 7 is, amelynek célja, hogy változatos, a legmagasabb minőségű csokoládékat és tortákat kínálja a vevőinek, megfizethető árkategóriában. A környékbeli lakók már felfedezték, sőt, voltak már nagyobb, céges megrendeléseik is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.