Különleges vállalkozásba fogott a hétgyerekes magyar operasztár hitvese

/ 2016.11.15., kedd 10:30 /

A csokoládé már régi szerelem, és minél inkább képeztem magam, annál inkább éreztem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni – mondja Bretz Bernadett, a nemrég nyílt Cocó 7 Csokoládébolt és Látványműhely tulajdonosa, Bretz Gábor operaénekes felesége és hét gyermekük édesanyja.

Fotó: Szabó Balázs

A hivatalos megnyitó alkalmából kerestem fel Budapesten a Hattyú utca 1. számot, amely a környéket ismerőkfejében egy kocsmához kapcsolódik, hiszen a saroképületben évtizedeken át a Korcsma a hattyúhoz székelt. A műintézmény tavaly bezárt, majd helyén a közelmúltban megnyílt a Cocó 7 Csokoládébolt és Látványműhely. A picike üzlet kívülről is csupa fény és melegség, belülről pedig igazi csokimennyország, ahova Gombóc Artúr is szívesen beköltözne. 

A pulton belga sörös, vörösboros-málnás, aszalt szilvás-pálinkás, sárgabarack-vaníliás, sós karamellás-narancsos, meggy-kardamonos, ropogós mogyorókrémes és mártott mandulás bonbon, gyömbéres és csilis csokis trüffel, narancsos és gyömbéres ganache, forró csokis pálcika és nutellás csók, mártott narancshéj és csokirögök. A hűtőben minden méretben és formában feketeribizlis, málnás, csokis és passion fruit (golgotavirág) mousee torták, valamit pohárdesszert. A gépben krémes kávé, capuccino, forró csoki.

A pult mögött pedig egy hétgyerekes édesanya. Körülötte fiatal lányok rendezik a csokipultot és a tortahűtőt. A megnyitó miatt idegesen rohangáló alkalmazottakra és beszélgetni rá nem érő, a sok gyerek és a munka miatt hajszolt üzletvezetőre számítottam, ehhez képest itt mindenki nyugodt és kedves. Csak onnan sejteni, hogy valami készülődik, hogy a csokira vágyó járókelőket Bretz Bernadett – becenevén Cocó – kedvesen felvilágosítja: most zárva vagyunk, de várjuk vissza holnap.

A tulajdonos elmeséli: eredetileg angol-esztétika szakon végzett az ELTE-n, s a csokoládéval néhány éve kezdett komolyabban foglalkozni, mostanra pedig megvan a cukrászvizsgája is. Minél tovább képezte magát – operaénekes férjét elkísérve, akár külföldön is –, annál inkább érezte, hogy ezzel akar foglalkozni.  Szerencsére most már Magyarországon is van kiváló színvonalú oktatás a Csokoládé Akadémián, ahol rengeteget tanult mesterétől, Veszely Attilától. Mivel nagyon érdekelték a mousse torták is, tanára az ő kérésére indított egy ilyen tanfolyamot is, amelyet vele együtt elvégzett a boltban dolgozó főcukrász és Bernadett férje is.

Fotó: Szabó Balázs

Épp itt tartunk a beszélgetésben, amikor megérkezik Bretz Gábor, aki láthatóan nemcsak a világ operaházainak színpadán, hanem felesége csokoládéboltjában is otthonosan mozog. Megjön, lepakol, és azonnal beáll a pult mögé: kávét főz, pezsgőspoharakat készít elő a megnyitóra.

Gyermekeik négy, hét, kilenc, 11, 13, 15 és 17 évesek. Most, amikor a legkisebb is óvodás lett, Bernadett úgy érezte: eljött az idő, hogy olyan munkával töltse hétköznapjainak azon részét, amikor a gyerekek iskolában/óvodában vannak, ami a szívéhez igazán közel áll. Ezt nemcsak férje és önálló nagyobb gyerekeik, hanem a négy nagyszülő segítsége teszi lehetővé. A nagypapák még dolgoznak, de ők is be tudnak segíteni, a nagymamák viszont főállásban teszik ezt. Ők nemcsak a gyerekek körüli logisztikában, hanem annak megtervezésben is segítenek: a „Nagyikommandó” minden hétvégén összeül, és az édesanyával együtt megbeszélik, hogy a következő héten ki melyik gyermeket hova viszi és hozza. „Sokszor jobban tudják, mint én, hogy melyik gyermekemnek milyen különórája van” – mondja Bernadett mosolyogva.

A pontos és hatékony munkamegosztás az üzletre is jellemző: a csokoládéért Bernadett a felelős, a tortákat nagyrészt a főcukrász készíti, aki civilben a tulajdonos közeli barátnője. Tervük, hogy váltott műszakban dolgoznak: délelőtt Bernadett dolgozik a csokoládékkal, a főcukrász pedig délután a tortákkal, így a délután és az este a családé lehet.

A Hattyú utcából egyébként nemcsak a kocsma tűnt el, folyamatosan megújul az egész környék. A szemben működő, messze földön híres pékműhely mellett újabban kézműves fagyizó, igényes virágbolt és elegáns francia kávézó is nyílt. Ebbe a környezetbe tökéletesen beleillik a Cocó 7 is, amelynek célja, hogy változatos, a legmagasabb minőségű csokoládékat és tortákat kínálja a vevőinek, megfizethető árkategóriában. A környékbeli lakók már felfedezték, sőt, voltak már nagyobb, céges megrendeléseik is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.