heti-valasz.hu/kultura/a-bordoival-is-elbanhat-a-klimavaltozas-mit-iszunk-a-jovoben-116306

http://heti-valasz.hu/kultura/a-bordoival-is-elbanhat-a-klimavaltozas-mit-iszunk-a-jovoben-116306

Lányok, figyelem: színdarab készült a női kultuszkönyvből

/ 2018.06.22., péntek 14:40 /
Lányok, figyelem: színdarab készült a női kultuszkönyvből

A mai napig izgatja az olvasóközönséget Sylvia Plath élete és tragikus halála, a kor ünnepelt költőjével kötött boldogtalan házassága és Az üvegbura című kultuszkönyve. A legújabb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válasz arról ír, hogy a regényből készült darabra nehezen kapni jegyet az Örkény Színházba.

címlap

 

Sylvia Plath egyetlen regénye Az üvegbura, de hogy is születhetett volna több, ha nem volt még 31 éves, amikor betette a fejét a sütőbe és magára nyitotta a gázcsapot. Kérdés, hogy a mű akkor is ilyen világsikert arat-e, ha szerzője nem a korszak legjelentősebb angol írójának felesége, és nem bonyolódnak olyan szerelmi háromszögbe, amelyből később újabb és újabb családi tragédiák fakadnak.

Ha azt nézzük, hogy a regény 1963-ban jelent meg, és máig töretlenül népszerű, akkor el kell ismerni, hogy kiállta az idő próbáját. Olyannyira, hogy az Örkény Színház fiatal művészei most elővették, átdolgozták, és az évad vége felé színpadra állították a teátrum stúdiójában. A hátrányból előnyt kovácsoltak, amikor a pici pódiumra olyan univerzális díszletet terveztek, amely egyszerre képes megjeleníteni a New York-i felhőkarcolók és a pszichiátria világát is.

 

A cikk teljes terjedelmében a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban olvasható.

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.