heti-valasz.hu/kultura/70-eves-rubik-erno-a-buvos-kocka-atyja-101915

http://heti-valasz.hu/kultura/70-eves-rubik-erno-a-buvos-kocka-atyja-101915

Lázár János: „Ha valakinek pénze van, annak kötelessége is van”

/ 2017.11.10., péntek 16:00 /

Szokatlan helyen tűnt fel Lázár János kancelláriaminiszter a minap: Molnos Péter művészettörténész Elveszett örökség című könyvének bemutatóján, a Kieselbach Galériában. Szokatlan volt a helyszín, de tulajdonképpen mégsem, mert Lázár elmondta: „falva olvassa a Kieselbach-Molnos páros könyveit”, és azt is elmesélte, hogy a széphez, a művészetekhez való kötődésében nagy szerepet játszott Rapcsák András, akinek, ahogy maga a miniszter fogalmazott, táskavivője volt politikai pályafutása kezdetén.

Lázár János beszédet mond a kötet bemutatóján Budapesten, a Kieselbach Galériában november 8-án

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Rapcsák András azt vallotta, hogy a politika intellektuális színvonalához és a politikai dulakodáshoz képest a szép szeretete mindenképp felüdítő és lélekben támogató dolog. Időnként én is bemenekültem a Falk Miksa utcába a szépet szeretni és a szépet falni, és elmenekülni és kikapcsolódni abból a világból, amely a durvaságról, az agresszióról és a folyamatos konfliktusról szól, mindenről, ami az ellentéte annak, amit a normális ember szépnek nevez” – fogalmazott Lázár, hozzátéve azt is: ekkor ismerkedett meg az ottani műkereskedelmi galériák vezetőivel, köztük Kieselbach Tamással is.

Molnos Péter Elveszett örökség című, 17 év kutatómunkájának eredményeként született albuma a magyar gyűjtéstörténet aranykorát mutatja be, annak öt legjelentősebb alakján, illetve az ő kollekcióikon keresztül. Gróf Andrássy Gyula, báró Kohner Adolf, Nemes Marcell, báró Herzog Mór Lipót és báró Hatvany Ferenc gyűjteményeiben a magyar remekművek mellett többek között Rembrandt, El Greco, Monet, Cézanne és Van Gogh kiemelkedő festményei jelezték a kifinomult ízlés és a kivételes gazdagság inspiráló találkozását.

Ennek az impozáns kötetnek a bemutatóján vett részt tehát Lázár János, mégpedig azért, mert anyagilag is támogatta a könyv létrejöttét. „Gróf Andrássy Gyula a kedvencem. Hozzá eljutni nem olyan könnyű, hiszen az a politikai család, amelyhez én tartozom, Tisza Istvánt, az ő politikai ellenfelét tekinti mérvadónak, politikai példaképnek és követendőnek. Engem azonban mindig izgat két politikus párharcában a másik ember, a másik oldal is. Sőt, megtanultam az ellenfél teljesítményét tisztelni” – mondta a miniszter, majd így folytatta: „Felkeltette az érdeklődésemet maga az ember. Mert ezek az emberek valóban voltak valakik, nagyon sok politikustársammal ellentétben. És magam sem sorolhatom abba a kategóriába, hogy lennék valaki.”

A múlt és a jelen között pedig a következő párhuzamot vonta: „Ha valakinek pénze van, annak kötelessége is van. Kötelessége gondoskodni nemzeti intézményekről, múzeumokról, kiállítani, és a gyűjtéssel nemcsak magát, hanem az országot is gazdagítani. Ennek a könyvnek amellett, hogy fontos érték, tudástár, van egy másik üzenete is. Ma ebben az országban nagyon sok gazdag ember van. Nem a pénz az akadály a művészet támogatásának, vagy a művészet szárnyalásának. Az igény, a minőség iránti igény, a fej az akadálya a művészet támogatásának elmaradásáért. A kifinomult ízlés, a jó ízlés, a jó modor iránti igény hiánya az, amelynek vesztese a művészet is. Ráadásul nekünk, magyaroknak, pártállástól függetlenül nagy érdekünk fűződik ahhoz, hogy akinek vagyon több adatott, az a magyar művészetet is támogassa. Ez a könyv egy felhívás, hogy politikai nézettől függetlenül próbáljon az ember tenni a magyar művészet támogatása érdekében is.”

Végezetül egy ifjabb Andrássy Gyula-idézettel zárta beszédét Lázár János: „Akikben van tehetség, azok foglalkozzanak irodalommal, művészettel, tudománnyal. Ne legyen mindenki politikus, ügyvéd, vagy hivatalnok. A társadalom azon része, amely nem rendelkezik alkotókészséggel, tegye lehetővé, hogy a szellemi munkával meg lehessen nálunk is élni. Vegye meg a magyar kultúra termékeit, szeresse a magyar kultúrát, becsülje meg, s környezze tisztelettel annak apostolait. Ne csak a politikus, és a közgazdasággal foglalkozó váljon népszerűvé, hanem a szellemi munka is.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.