Lecseng az Alföldi-botrány, de jön a kultúrharc új felvonása?

/ 2013.09.18., szerda 17:30 /
Lecseng az Alföldi-botrány, de jön a kultúrharc új felvonása?

Két vérbeli, a Vígszínházhoz ezer szállal kötődő, egyaránt Kossuth-díjas pályázó szállt ringbe a Szent István körúti teátrum igazgatói székéért. A jelenlegi direktor, Eszenyi Enikő az elődeit is maga mögött tudhatja, Balázs Péter a szolnoki Szigligeti Színház éléről indul. Utóbbi győzelme esetén mégis a kultúrharc újabb felvonása vizionálható - derül ki a holnap utcára kerülő Heti Válaszból.

Balázs Péter  Fotó: Sebestyén László

Még az elmúlt évekhez képest is nagyobb sztárparádéval várta a közönséget a múlt hétvégi nyílt napon a Vígszínház, ami az Eszenyi Enikő igazgató melletti kiállásként is értelmezhető. Mindenkit meglepett ugyanis, hogy a lipótvárosi teátrum vezetői székét más is „meg merte" pályázni, mint az előző direktor, Marton László által kinevelt és azóta is támogatott Eszenyi. Marton pedig az elődök által képviselt vígszínházi eszmény „letéteményese". Más kérdés, hogy a kihívó, Balázs Péter - bár 25 évig maga is e társulat tagja volt - ezt szeretné-e folytatni. Valószínűbb, hogy a dizájnjában is megújult Vígszínház logójában az í betűt vissza akarná fordítani a tetejéről a talpára, vagyis a klasszikus színjátszáshoz közelebb álló stílushoz kíván visszatérni. Valahogy úgy, ahogy az általa vezetett szolnoki Szigligeti Színház a hétvégén a Sárga liliom című Bíró Lajos-darab fővárosi bemutatóján tette.

A liberális színház képviselői már Balázs Péter szolnoki kinevezésekor is tiltakoztak - mondván, nem a felkészültségének, hanem jobboldali nézeteinek köszönheti a székét -, de a kórust lecsendesítette a szolnoki közönség egyértelműen pozitív válasza. A kritikus hangok most újra felerősödtek, és Balázs eddigi munkásságának színvonalát kifogásolják. Eszenyi Enikő mandátuma 2014. január 31-én jár le. A Fővárosi Önkormányzat - a szakmai bizottságok véleményét is mérlegelve - a pályázatok augusztus 26-i benyújtását követő 60 napon belül dönt.

Eszenyi Enikő

Balázs Péter Szolnokon kedvelt és látogatott színházat működtet, mégis kulcskérdés, hogy győzelme esetén a Vígben egyben tudja-e tartani az évtizedek során kialakított társulatot. A méltán kedvelt színészek nélkül ugyanis a nézősereg könnyen elpárologhat. Az pedig maga lenne a bukás. A váltásnak mindig van kockázata: a fenntartó joga és felelőssége, hogy eldöntse, ezt a kockázatot milyen indokok alapján vállalja.

A Balázs-Eszenyi-párharc teljes háttere a Heti Válasz szeptember 19-i számában olvasható. Lapunk digitális formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.