Ezt tervezi idén az Újszínházban Dörner György

/ 2013.09.04., szerda 18:55 /

Évadnyitó sajtótájékoztatott tartott szerdán az Újszínház. A Dörner György vezette teátrum az idei évad bemutatóin kívül egy Keresztény Színházi Fesztivált is tervez.

„Lényegesen kényelmesebb évadot várok, mint a nagyon sok munkával járó tavalyi első év" - mondta szerdán a teátrum élén második évadát megkezdő Dörner György. Az igazgató úgy fogalmazott: némileg „előre dolgoztak", három produkciójukból ugyanis nyáron már előbemutatót tartottak, de várakozásai szerint jövőre erre már nem lesz szükség.

Dörner György a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem vesznek le semmit a tavalyi évad repertorájából, hanem a már meglévőt egészítik ki az újabb produkciókkal.  Az évadot Bodolay Géza rendezésében, Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színművének bemutatójával kezdik, melynek premierjét kedden tartották a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Októberben Jókai Mór A bolondok grófja című „énekes bohóságát" láthatja a közönség Ádám Tamás rendezésében. Szintén októberben tartják Szőke István Atilla Országjáró Mátyás király című zenés játékának ősbemutatóját Helyey László főszereplésével. A Kökényessy Ági rendezte előadás Ökrös Csaba autentikus zenéjével és dalaival tár a közönség elé. Az év bemutatóinak sorát novemberben Vaszary János A vörös bestia című vígjátéka zárja.

A 2014-es évre tervezik még  Csurka István Házmestersirató valamint Nagytakarítás című színdarabját, Tordai Teri jutalomjátékaként Harsányi Zsolt A bolond Ásvayné című művét, Szabó Magda Az a szép, fényes nap című történelmi drámáját, Gyurkovics Tibor Kreutzer-szonáta című, Lev Tolsztoj kisregényéből írt komédiáját.

Az évad végén pedig egy Keresztény Színházi Fesztivált szeretnének tartani, melyen az Újszínház Szabó Magda Az a szép fényes nap című előadásával venne részt. A tervezett fesztiválon 4-5 előadás kapna helyet, melyek a tervek szerint Soproni Petőfi Színházból a Csíksomlyói Passió, a Nemzeti Színházból (korábban Debrecenből) a Gyilkosság a székesegyházban, és Győri Nemzeti Színházból a Salemi boszorkányok lesznek.

Pozsgai Zsolt, a színház művészeti vezetője a fesztiválról elmondta, hogy a lengyelországi Wroclawban 35 éve rendeznek hasonlót, és úgy gondolta, hogy egy ilyen jellegű rendezvény csak színesítené a hazai színházi fesztivál-világot.

Dörner György a lecsökkent nézőszámot érintő újságírói a sajtótájékoztatón kérdésre úgy reagált, ha százalékokban nézzük, akkor valóban jelentősnek hathat a szám, de valójában előadásonként „tíz-tízegynéhány" fős nézőszám csökkenésről volt eddig szó, melyet a későbbiekben szeretnének plusz húsz főre megfordítani. A színház legnézettebb előadásai a tavalyi évadban: Csurka István Deficit és Döglött aknák című darabjai, valamint Tamási Áron Ábel  című zenés játéka - árulta el az igazgató.

A társulattal kapcsolatban az igazgató elmondta, hogy a színházból a Nemzeti Színházba elszerződött Bánsági Ildikó minden újszínházi előadásban tovább viszi a szerepeit. Az új tagok pedig  Timkó Eszter, Szakács Tibor, Jánosi Dávid, ifj. Jászai László, Kautzky Armand, Lux Ádám, Incze József és Mihályi Győző lesznek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.