Leváltották a Fekete Györgyöt kritizáló nemzeti biztost

/ 2014.11.06., csütörtök 19:45 /

Utolsó kormányzati pozícióját is elveszítette Gulyás Gábor. Neve arról ismert, hogy 2012-ben lemondott a Műcsarnok éléről, amikor kiderült: a kortárs kiállítóhely a Fekete György által irányított Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alá kerül.  Pedig nem baloldali kinevezett volt: 2011-ben lett a Műcsarnok vezetője, korábban pedig a fideszes többségű debreceni önkormányzat alá tartozó MODEM-et irányította. Ám amikor kiderült, hogy Fekete György fog rendelkezni a Műcsarnok felett, felállt. Majd ilyeneket mondott: „Az MMA-féle kultúrharc olyan roppant károkat okoz a hazai művészeti életben, amelyeknek egy része jóvátehetetlen.”

Gulyás lemondása után azzal vigasztalódott, hogy ő lett a velencei biennálék, vagyis a kétévente 70 ország jelenlétével megrendezett, páros években építészeti, páratlanokban képzőművészeti kiállítások magyar jelenlétét koordináló nemzeti biztos. A magyar pavilon kiállítóit évente pályázat útján választják ki, a Mancs információi szerint Gulyás már fel is kérte a 2015-ös részvétel zsűrijét.

Ma azonban bejelentették, hogy posztját Balatoni Monika veszi át. Ő  2010-ben került a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, ahol először tanácsadói szerződéseket kötöttek vele, majd 2013-ban társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárrá nevezték ki. Idén követte miniszterét a külügyi tárcához, ahol a kulturális diplomáciáért felelős államtitkár lett. Ám amikor Navracsics távozott Brüsszelbe, utódja, Szijjártó Péter Íjgyártó Istvánt nevezte ki a helyére.

Nem maradt sokáig munka nélkül, ám kérdés, alkalmasabb-e a posztra Gulyásnál, aki évek óta képzőművészeti területen dolgozik, míg utódja hivatalos önéletrajza szerint színházak dramaturgjaként és rendezőként szerzett szakmai tapasztalatokat. Ma sem rejtette véka alá, hogy számít elődje együttműködésére. És elismerte, hogy Gulyás újítása volt, hogy a biennálékon Magyarország kísérő-kiállításokkal is megjelenjen. Új elképzelésről nem adott számot, ellenben kifejezte reményét, hogy a kormány biztosít 150-200 millió forintot a jó helyen, a Giardini parkban fekvő, ám régen felújított magyar pavilon renoválására. A pavilonnak tavaly Gulyás alatt júniustól novemberig több mint 480 ezer látogatója volt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.