valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

http://valasz.hu/kultura/muller-peter-sziami-mindig-azt-csinaltam-ami-tortenni-akart-129193

Liberális kígyófészek? Először nyilatkozik Orbánék kinevezettje

/ 2014.01.30., csütörtök 11:33 /
Liberális kígyófészek? Először nyilatkozik Orbánék kinevezettje

Bár dúl a kultúrkampf, éppen az egyik kulturális csúcsintézmény vezetőváltásakor hallgattak el a „fegyverek". A szokatlan csendről, a „liberális kígyófészekről" és a pártatlan kultúráról M. Tóth Géza filmrendezőt kérdezzük. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) újonnan kinevezett rektora, Ascher Tamás utódja elsőként a Heti Válasznak adott interjút.

Fotó: Fűrjes Viktória

Tavaly májusban Bánfalvi Eszter, a Nemzeti Színház korábbi színésze nyílt levélben kért pénzt, hogy a színművészeti egyetemet kisegítsék, mert azt immár a „teljes ellehetetlenülés fenyegeti". A Színház- és Filmművészeti Egyetem újonnan kinevezett rektorának tehát elsősorban a gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie. Igaz, meglepő módon politikai ellenállásba nem ütközött, pedig korábban az Átlátszó.hu egyetemi forrásának tavalyi nyilatkozata szerint „szinte nyílt titok, hogy a kormány liberális kígyófészeknek tekinti az SZFE-t, ezért biztos vagyok benne, hogy el akarják pusztítani".

M. Tóth Géza azonban a Heti Válasznak adott interjújában elmondja: „Lehetséges, hogy a szenátus tagjai azért is döntöttek mellettem, mert tudják rólam, hogy nem az előítéletek vezetnek, hanem a feladatok megoldására törekszem, és alapvetően jóhiszeműen állok mindenkihez. Nem vagyok része semmiféle politikai szekértábornak, a liberális kígyófészek kifejezést sem tudom értelmezni."

A Maestro című animációs filmjéért Oscar-díjra jelölt M. Tóth pályafutása valóban apolitikus alkatról árulkodik. 2007-ben Modern képmesék címmel ismeretterjesztő sorozatot készített a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából, amelyhez a balliberális blogger, Tóta W. Árpád írt narrációt. Most pedig Rákay Philip MTV-intendáns Szabadságtér '89 című magazinjához gyárt rövid animációkat.

Mint M. Tóth elmondja: „Műhelyemben, a KEDD Stúdióban alapítása óta nagyon sokféle felkérésre, a legkülönfélébb politikai meggyőződésű munkatárs bevonásával a legkülönfélébb filmes munkákat végezzük. (...) Szakmai döntés volt az is, hogy az állampolgári ismereteket terjesztő, 80 részes Modern képmesékhez egy karakteres stílusú szövegírót kérjek fel. A tévé által adott szakanyagok stilizálására először Berecz András mesemondót kerestem meg, mert arra gondoltam, hogy izgalmas lenne az ő beszédmódján hallani például az adózásról. Ő nem tudta elvállalni, így került a képbe Tóta W. Árpád, akit egyéni stílusú, és nem utolsó sorban nagy munkabírású, gyorsan dolgozó újságírónak ismertem. A Szabadságtér '89 szintén egy televíziós megbízás. A rendszerváltás eseményeinek felidézését célzó műsorhoz korabeli dokumentumokból készítünk arculati elemeket és rövid kollázs-animációkat. Ez is izgalmas feladat sok szakmai kihívással."

Ha kíváncsi arra, minek tulajdonítja a most kinevezett rektor, hogy nem érték támadások egyik oldalról sem, valamint hogy személyében a folytonosságot vagy a szemléletváltást képviseli-e, az M. Tóth Gézával készült interjúnkat elolvashatja a Heti Válasz január 30-i számában, amelyet megvásárolhat a Digitalstandon is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.