valasz.hu/kultura/legendas-piarista-tanitora-emlekeznek-127066

http://valasz.hu/kultura/legendas-piarista-tanitora-emlekeznek-127066

Macera-e az opera?

/ 2018.05.11., péntek 17:30 /
 

Aki szeretné megkedveltetni a gyerekével a komolyzenét, vigye el a Nemzeti Filharmonikusok ifjúsági hangversenyére vasárnap a Müpába.

Don Pasquale, a vagyonos, bogaras, idős agglegény türelmetlenül járkál fel s alá: háziorvosát, Malatesta doktort várja, aki ezúttal nem közönséges, hanem különleges gyógyszert hoz neki – egy menyasszonyt. Így kezdődik Donizetti Don Pasquale című műve, és innen aztán nincs megállás a zeneirodalom egyik legszórakoztatóbb vígoperájában. Mégsem hagyományos operaelőadásra ülnek be, akik jegyet váltanak a Nemzeti Filharmonikusok Operamacera című ifjúsági sorozatának alkalmaira, hiszen az opera és a színház világában jártas művészek vezetik be őket a műfaj rejtelmeibe.

A sorozat záróhangversenye május 13-án, vasárnap délelőtt 11-kor és délután 15 órakor lesz a Müpa Fesztiválszínház termében. Ezúttal Dinyés Dániel karmester-zeneszerző és Göttinger Pál rendező kutatja Donizetti pezsgő és mókázó művének titkait. Arra keresnek választ, hogyan gondolkodott a zeneszerző, milyen srófra járt az agya, amikor a kezébe kapott egy librettót, mit gondolt egy helyzetről, egy gesztusról. Mit fűzött ő hozzá a zenéjével, milyen dallamokkal lehelt a szereplőkbe életet, és miként tette elevenné a történetet a színpadon? Közreműködik Kolonits Klára (szoprán), Horváth István (tenor), Cseh Antal (bariton), Gábor Géza (basszus) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Az NFZ következő hangversenye május 19-én, szombaton 19 óra 30-kor lesz a Müpában Csajkovszkij és Mendelssohn műveivel. Világhírű hegedűs-karmester a vendég ezen az estén: Julian Rachlin a Bécsi Filharmonikusok történetének valaha volt legfiatalabb szólistájaként tűnt föl. A legendás orosz hegedűsiskolához kötődő litván muzsikus a romantika gyöngyszemeiből válogatott budapesti koncertjére. 

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.