Macera-e az opera?

/ 2018.05.11., péntek 17:30 /
 

Aki szeretné megkedveltetni a gyerekével a komolyzenét, vigye el a Nemzeti Filharmonikusok ifjúsági hangversenyére vasárnap a Müpába.

Don Pasquale, a vagyonos, bogaras, idős agglegény türelmetlenül járkál fel s alá: háziorvosát, Malatesta doktort várja, aki ezúttal nem közönséges, hanem különleges gyógyszert hoz neki – egy menyasszonyt. Így kezdődik Donizetti Don Pasquale című műve, és innen aztán nincs megállás a zeneirodalom egyik legszórakoztatóbb vígoperájában. Mégsem hagyományos operaelőadásra ülnek be, akik jegyet váltanak a Nemzeti Filharmonikusok Operamacera című ifjúsági sorozatának alkalmaira, hiszen az opera és a színház világában jártas művészek vezetik be őket a műfaj rejtelmeibe.

A sorozat záróhangversenye május 13-án, vasárnap délelőtt 11-kor és délután 15 órakor lesz a Müpa Fesztiválszínház termében. Ezúttal Dinyés Dániel karmester-zeneszerző és Göttinger Pál rendező kutatja Donizetti pezsgő és mókázó művének titkait. Arra keresnek választ, hogyan gondolkodott a zeneszerző, milyen srófra járt az agya, amikor a kezébe kapott egy librettót, mit gondolt egy helyzetről, egy gesztusról. Mit fűzött ő hozzá a zenéjével, milyen dallamokkal lehelt a szereplőkbe életet, és miként tette elevenné a történetet a színpadon? Közreműködik Kolonits Klára (szoprán), Horváth István (tenor), Cseh Antal (bariton), Gábor Géza (basszus) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Az NFZ következő hangversenye május 19-én, szombaton 19 óra 30-kor lesz a Müpában Csajkovszkij és Mendelssohn műveivel. Világhírű hegedűs-karmester a vendég ezen az estén: Julian Rachlin a Bécsi Filharmonikusok történetének valaha volt legfiatalabb szólistájaként tűnt föl. A legendás orosz hegedűsiskolához kötődő litván muzsikus a romantika gyöngyszemeiből válogatott budapesti koncertjére. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.