heti-valasz.hu/kultura/ime-az-elso-magyar-borasz-aki-bejutott-a-vilag-legjobb-ettermebe-115823

http://heti-valasz.hu/kultura/ime-az-elso-magyar-borasz-aki-bejutott-a-vilag-legjobb-ettermebe-115823

Magyar-e a magyar vizsla?

/ 2013.12.11., szerda 18:08 /

A nemzetfogalomról való gondolkodásnak több iskolája is kialakult az utóbbi időben, elég csak Szűcs Jenő vagy Gyurgyák János történeti, vagy a Mi a magyar? című gyűjtemények (1939, 2005) esszéisztikus megközelítéseit említeni.

Noha elsőre, címe alapján az iméntiekhez mérhető munkára gondolhatnánk, Gerő András Nemzeti történelemkönyve ezeknél kisebb és másmilyen vállalkozás: hat különböző írásban azonosítja a magyar történelem "visszafelé nemzetiesítésének, nacionalizálásának" folyamatait. Gerő problémafelvetése egyfajta irritáltságból fakad: úgy véli, a XIX. századra kialakult nemzeti tudatunkkal hangoljuk újra meglehetősen erőltetett módon a megelőző korok nagy alakjairól és tetteiről szóló beszédmódot, valamint tudattalan (kutyák, lovak) és élettelen (a konyhaművészet termékei) értékeinket soroljuk fel a nemzet részeként. "A vizsla nemzeti szerepéről mit sem sejt" - írja A nemzeti kutya című fejezetben. Ha jobban megnézzük, világos, hogy a kötet címválasztása is inkább fricska a mindent elárasztó nemzeti jelzők korában. (A borítón pedig kölyökvizsla látható, turulos-árpádsávos Nagy-Magyarország-kulcstartóval a nyakában.)

Gerő bevallottan dilemmában van: a történetírás racionalizmusának elvileg meg kellene haladnia ezeket a nézeteket, ugyanakkor a nemzethez tartozás végső soron az érzelmek világában jön létre, mely sokszor ellenkezik az ész világával. Ezzel együtt Gerő levezeti, hogy megítélése szerint téves az Árpád-házból származó királyainkat "nemzetinek" nevezni, hiszen magyar vér a sok házasodás miatt nem nagyon csörgedezett ereikben, szövegeikben pedig latinul írtak. Az Árpád-házról szóló írás "dühe" ugyanakkor nem a történeti mainstream esetleges rossz felfogásából fakad, vagyis Gerő nem a témában szakértő történészekkel - vagy akár konzervatív felvetésekkel - vitatkozik, hanem jórészt marginális online lapokkal (Hunhir.info) és az őstörténeti bulvársajtó képviselőivel (Bunyevácz Zsuzsa ).

A kötetben helyet kapott a 2010-ben bevezetett nemzeti összetartozás napjának és a "Trianon-törvény" ismereteink szerint első bő (tehát nem publicisztikai) kritikája is. Gerő András Nemzeti történelemkönyvének több, a - mondjuk úgy - Szkítia könyvesboltos nacionalizmust nyesegető-dekonstruáló állítása vitára ingerlő, ám az az érzésünk: a nemzetet mint vallást leíró, a Nagy-Magyarország-térkép láttán való meghatódást pedig nemzeti nekrofíliaként definiáló részek bizonyosan megfekszik majd a kevésbé edzett olvasók gyomrát.

Gerő András: Nemzeti történelemkönyv
KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPAI TÖRTÉNELEM ÉS TÁRSADALOM KUTATÁSÁÉRT KÖZALAPÍTVÁNY, 2013. 2900 Ft

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.