Magyar film a boldogságkeresésről, ami meghódította a Karlovy Vary-i fesztivált

/ 2018.07.13., péntek 17:08 /
Magyar film a boldogságkeresésről, ami meghódította a Karlovy Vary-i fesztivált

Csuja László első filmes rendező nyerte a Karlovy Vary-i fesztivál East of the West kategóriájának zsűridíját. A Virágvölgy amatőr szereplőiről, a filmalap tehetségkeltetőjéről és az Instagram-esztétikáról kérdeztük a rendezőt.

– A Virágvölgyet megelőzte a híre, hiszen idehaza csak augusztus végén mutatják be az A kategóriás cseh filmfesztiválon díjazott alkotást. A hivatalos elismerés mellett milyen visszajelzéseket kapott Karlovy Varyban?

– Két fiatal a fesztivál épülete előtt szólított meg, és olyan közvetlen módon nyilvánították ki a tetszésüket, ami Magyarországon nagyon szokatlan. A zsűri véleményéről pedig annyi jutott el hozzánk – merthogy utólag nem kommentálhatták a döntést –, hogy a két főszereplő különleges kapcsolata fogta meg őket. Az hatott az érzelmeikre, hogy a két teljesen különböző magányos karakter, Bianka és Laci valahogy mégis egymásra talál. Van a filmben valami „lágyság”, valami „szelídség”. Ezt többször kiemelték.

– Mindkét szerepet amatőr színész játssza. Berényi Bianka „civilben” rengeteg követővel rendelkező Instagram-sztár. A narcizmuson kívül mit ad ez hozzá a filmhez?

– Az Instagram persze sokak számára a hiúságról szól, de Bianka esetében szerintem más a helyzet. Ő tudatosan, művészi koncepció alapján készíti a képeit. Természetesen az esztétikai érdeklődésének tárgya saját maga és a környezete, de azon belül rendkívül fontos, hogy mit vesz észre és azt milyen módon rendezi el. Ebben ugyanannyi narcizmus van, mint bármely művészeti alkotásban.

– A Saul fia sikerét sokan annak tulajdonították, hogy olyan, mintha egy szelfiző készítette volna egy lágerben…

– Sőt sokan videojátékot emlegettek. A Virágvölgyet – bár néhány hazai kritikus ezt pedzegette – nem a sok szűrőt használó Instagram-esztétika szerint vettük fel Vass Gergely operatőrrel. Az viszont igaz, hogy a Bianka karakteréből következő elemeltebb fogalmazásmód – aminek köze van az Instagram-csatornájához is – szemben áll a munkásszállón megismert Laci szigorú szociorealista világával. Ennek a szembenállásnak a házasítására törekedtünk.

– Ők a sorsüldözött szerelmesek, akik a Virágvölgybe vágyakoznak. Minek a jelképe a film címe?

– Azt nem árulom el, hogy elérik-e a Virágvölgyet, de a filmünk egyértelműen a boldogság kereséséről szól. A Virágvölgy olyan hely, ahová mindannyian vágyunk.

– A film a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjának keretein belül készült, Enyedi Ildikó volt a mentora. A Testről és lélekről rendezőjének sűrű évek állnak a háta mögött. Berlini Arany Medve-díj, Európai Filmdíj, Oscar-gála – hogyan találtak módot az együttműködésre?

– 2015-ben nyertük el a filmalap 62 millió forintos támogatását, és a lehetőséget, hogy Enyedi Ildikó mentorálja a Virágvölgyet. Nagy szerencsém volt, hiszen akkor még nem indult el a Testről és lélekről sikersorozata, így az elképzeléseimet még nyugodt körülmények között mondhattam el neki. Később pedig mindig le tudtunk ülni, amikor a film szempontjából fontos döntési helyzethez jutottunk. Nagy segítség volt ilyenkor Enyedi Ildikóval beszélgetni.

Csuja László
1984-ben született Debrecenben. 2012-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvírói szakán Németh Gábor és Báron György osztályában. Foszfor című diplomafilmjével már felkeltette a szakma érdeklődését. A kelet-ukrajnai fronton teljesítő, kárpátaljai magyar férfiről szóló, Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét augusztusban mutatják be a szarajevói filmfesztiválon.
Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.