Magyar hordóból issza borát a világ!

/ 2018.04.24., kedd 16:05 /

A májusi Magyar Konyhából kiderül, hogy a gasztronómiában létezik az ErdélyGrúzia-tengely, a Gundelt újraálmodó Litauszki Zsolt pedig hadat üzen a gasztronómiai kapcabetyároknak.

Sokunk könyvtárának kincse Kövi Pál Erdélyi lakoma című munkája. A Magyarországon 1987-ben kiadott szakácskönyv nagyszerű főhajtás az etnikai-kulturális homogenizációra ítélt kultúra előtt. Kövi, a New Yorkba szakadt neves gasztronómus szerencsére megérte, hogy az Erdélyt egyneműsíteni akaró diktatúra megbukott.

 

 

Mi pedig szakácskönyvét olvasgatva tovább álmodozhatunk a havasok aljában megbújó erdélyi úrilakról, amelynek gazdasszonya magától értetődő természetességgel üti fel Kövi könyvét a „Végy két medvetalpat!” felszólítással kezdődő receptnél. Nemcsak mi szeretjük ezeket a minden értelemben zamatos ételleírásokat, hanem az Erdélyhez családi szálakkal nem kötődő Mautner Zsófia is: a gasztroblogger jövő hónaptól a Magyar Konyha új rovatában Kövi Pál erdélyi szakácskönyvének fogásait készíti el. A honi gasztroforradalom egyik zászlóanyja megejtő lelkesedéssel beszél arról, milyen lenyűgözően sokszínűnek találta a zöldfűszereket bátran használó, savanykás-kesernyés ízeket kedvelő erdélyi konyhát. Mautner Zsófiát mindez leginkább a grúz gasztronómiára emlékezteti, s ezzel a párhuzammal alighanem az őstörténet-kutatásban is új dimenziókat nyitott.

Az erdélyi és a grúz hasonlóságához hasonló meglepetést okozott az a tény, hogy kádárnagyhatalom vagyunk. A szigetvári Trust Hungary elnevezésű cég a világ 45 országába exportálja a kiváló magyar tölgyből készített hordóit. Nagyobb gonddal dolgoznak rajtuk, mint a kézműves csokoládén: példának okáért az alapanyagul szolgáló tölgyfa dongát 24-36 hónapig szabad levegőn érlelik. Pálvölgyi Zsolt, a szigetvári cég faipari mérnöke olyan étvágygerjesztően beszél a tölgyfahordók pörkölés utáni csokoládés ízéről, hogy kedvünk támad elropogtatni egy gönci hordócskát. (Miután gondosan lefejtettük a vaspántokat, természetesen.)

A lapszámban még érdemes elolvasni Litauszki Zsolt portréját, a fiatal séf ugyanis a magyar gasztronómia kissé megfáradt zászlóshajóját, a Gundelt igyekszik újragondolni. „Jó gulyáslevest kínálni, amelyben nem a zsír dominál, vagy egy jó, bőrös húsból készült paprikás csirkét – és soha többet ne főzzünk bele mellhúst” – üzen a gasztronómiai kapcabetyároknak rokonszenves indulattal a Ráspinál, Ausztriában és a Zsiday Groupnál pallérozott Litauszki.  A valenciai gasztroriport és a nagy kolbászteszt tanulsága pedig ugyanaz: az élet és az étel lényege nem a csípősség. Jegyezzük meg ezt az alapigazságot, és máris boldogabb lesz a magyar!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.