Magyarnak maradni - Ősbemutató a Duna Palotában

/ 2014.01.22., szerda 17:06 /

Ősbemutatót tart január 24-én 19 órakor az V. kerületi Duna Palotában a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Kié ez az ország? címmel.

Ismét egy sorsdrámát mutat be az Andrási Attila vezette Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház. Az délvidéki vándortársulat a magyar történelem sorsfordulóit dolgozza fel: játsszák például az 1944-es délvidéki magyarirtásról - Siposhegyi Péter és Andrási Attila által írt - Magyar Pieta című darabot Kárpát-medence szerte,  most pedig Daday Loránd Kié ez az ország? című művét állítják színpadra.

A mű főhőse a kolozsvári születésű Széplaky Vera színművésznő, akit - mivel Trianon után nem hajlandó felesküdni a Román királyra - a korabeli román állambiztonsági szerv, a Siguranţa kiutasít az országból. Magyarországra, Budapestre kerül, ahol ünnepelt díva lesz, ám 1934-ben, amikor horvát usztasák Marseille-ben agyonlövik I. Sándor jugoszláv királyt, szembesül a nemzetek egymásnak feszülésével, a nemzeti identitás fontosságával. Rádöbben, hogy mindeddig semmit nem tett a nemzetéért, a magyar ügyért.

Felindulásában úgy határoz, megkeresi első házasságából, a világháborúban elesett császári és királyi katonatiszttől született fiát, akit kénytelen volt Kolozsvárott hagyni. Kiderül, hogy a fiút apai nagyszülei falura adták, ahol románná igyekeztek őt nevelni. Ekkor elkezdődik a küzdelem a fiú lelkéért, aki két identitás között tépelődik. A dráma második része már Észak-Erdély 1940-es fölszabadulása után játszódik, Széplaky Vera és új férje, Szabolcs (a magyar elhárítás tisztje) szeretnék, ha a fiú Magyarországra telepedne, ám végül rájönnek, hogy csak akkor tarthatják meg és nevelhetik jó magyarnak, ha maguk költöznek vissza Kolozsvárra.

A darabnak aktualitást ad az alkotók szerint az, hogy ma is az asszimiláció az elszakított magyarságot fenyegető egyik legnagyobb veszély. Napjainkban is sokan érzik úgy, hogy csak a trianoni utódállamok többségi nemzeteibe besorolva érvényesülhetnek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.