valasz.hu/kultura/centenariumi-kotet-szots-istvan-filmrendezorol-64620/

http://valasz.hu/kultura/centenariumi-kotet-szots-istvan-filmrendezorol-64620/

Magyarok a csúcson 2014

/ 2014.12.17., szerda 17:34 /

A Heti Válasz minden év végén csokorba gyűjti azt a harminc kiemelkedő magyar teljesítményt, amelyekre nemcsak büszkék lehetünk, de erőt is meríthetünk belőlük. A 2014-es év listájából is tudósok, művészek, sportolók és vállalkozók sikereit ismerhetjük meg.

Aranylány

Simply the best – idén egyszerűen Hosszú Katinka a legjobb. A Nemzetközi Úszószövetség a 2014-ben három Európa-bajnoki címet és 51 világkupa-aranyat szerző úszónőt választotta meg az év legjobb női úszójának. Hosszú nem csupán egy szám specialistája, hanem a mind a négy úszásnemet magában foglaló vegyes világbajnoka is, ráadásul ő az első úszó, aki a pénzdíjas versenyeken aratott diadalai után átlépte az egymillió dolláros keresetet.

A kínai Müpa magyar tervezői

„Azt gondoltuk, a Művészetek Palotája után nem lesz több ilyen házunk. Ha egy ilyen megadatik az ember életében, akkor már nyugodtan halhat meg” – nyilatkozta a Művészetek Palotáját is jegyző v építész. Lett, nem is akármilyen. A dél-kínai Sencsen városában ugyanis a Zoboki–Demeter és Társaik Építésziroda kapott lehetőséget, hogy egy százezer négyzetméteres kulturális és sportfórum építészeti-műszaki tervezését magyar és külföldi mérnökök együttesével összefogja. A 16 milliós távol-keleti metropolisz így egy magyaros építészeti jellel büszkélkedhet.

Hazai fejlesztés az űrben

Szegő Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója a darmstadti irányítóközpontban volt, amikor a Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége leszállt egy üstökösre. A leszállóegység agyát, a hibatoleráns fedélzeti vezérlő és adatgyűjtő számítógépet és szoftverét ugyanis tízéves munkával a kutatóközpont az SGF Kft. szakembereivel fejlesztette ki.

Holland aranykor Budapesten

Kultúrdiplomáciai áttörés a Szépművészeti Múzeum főigazgatójától, Baán Lászlótól, és szakmai siker Ember Ildikó kurátortól a múzeum Rembrandt és a holland arany évszázad festészete című kiállításának fogadtatása. Soha még ilyen átfogó, az 1600-as évek holland művészetét bemutató kiállítást nem láthatott a magyar közönség. A Szépművészeti gazdag holland gyűjteményének 40 alkotása mellé több mint 130 festmény érkezett magán- és közgyűjteményekből.

A sas leszállt

Európa egyik legmodernebb stadionját adták át augusztusban az Üllői úton. A Ferencváros új otthonául szolgáló, Groupama Arénának elnevezett stadiont az 1991-ben létrehozott S.A.M.O. Kft. építésziroda álmodta meg, vezető tervezője az egyik alapító, Streit Ágnes. A Market Építő Zrt. által irányított kivitelezési munkák 14 hónap alatt befejeződtek. Az eredmény egy 22 500 férőhelyes, fedett aréna, melynek különleges lelátója közel hozza a pályán zajló küzdelmet a nézőhöz. Gólvonali kamerarendszer, meccselemző számítógép, polimerszállal megerősített, homokba vetett hibrid fű teszi teljessé a XXI. századi színvonalat.

A hajgyűjtő

Hatvan haj – így foglalja össze Perényi Ádám mesterfodrász jótékonysági akciójuk eredményét. A Beauty Trend Show-n a mesterfodrászok ingyen készítették el azoknak a vendégeknek a frizuráját, akik felajánlották 25-30 centiméteres fonatukat, hogy a kemoterápia miatt hajukat elveszítő gyermekek parókát kaphassanak. Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány akciójával évente ötszáz érintett gyermeknek próbálnak segíteni. Az álhajakat Varga Jánosné parókakészítő ingyen dolgozza fel, ám egyedül nem bír a rengeteg adománnyal, mert a mester szerint még postán is érkeznek küldemények.

Az év regénye

Rakovszky Zsuzsa költő a kortárs alkotók közül elsőként vállalkozott arra, hogy a XX. század első két évtizedének politikai, ideológiai küzdelmét emberi sorsokat követve bemutassa. A Szilánkok című regény elfogulatlanul figyeli a szembenálló feleket, a radikális forradalmárokat és a konzervatívokat. A két tábor között áll a mű főszereplője, a művelt, a társadalmi feszültséget észlelő, törvénytisztelő polgár. Az ő tragikus halálával zárul a formátumos figurákat, nagyszerű jeleneteket felvonultató, mai gondjaink gyökereire is rámutató mű.

A Loire völgyéből Tokajra

„Mintha Martina Hingis tollasütővel verte volna Samprast” – kommentálta egy külföldi szakértő a hírt, hogy idén egy francia származású borásznőt ért különleges elismerés idehaza. A Borászok Borásza díj tekintélyét az adja, hogy a szakmabeliek ítélik a legjobbnak tartott pályatársuknak. Az idei győztes, Berecz Stéphanie 1994-ben érkezett

Bordeaux-ból Tokaj-Hegyaljára, majd férjével, Berecz Zsolt szőlésszel megalapították a Kikelet pincészetet.

Történelmi zenei flashmob

Rendkívüli koncertet vezényelhetett november 9-én Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztivál Zenekar zeneigazgatója. Őt kérték fel a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján tartott megemlékezés zárókoncertjének megtervezésére. A Beethoven Fideliójának utolsó jelenetét játszó zenekar előadását a jelenlegi német kormány-és államfő mellett meghallgatta Lech Wałęsa egykori lengyel államfő, Németh Miklós volt magyar kormányfő és Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök.

Első filmes diadal

Az amszterdami dokumentumfilmes seregszemlén egy magyar alkotó nyerte a legjobb első filmes díját. Hörcher Gábor Drifter című filmjének főszereplője egy Bakony vidéki fiú, aki a szorongató életkörülmények ellenére csupa akarat: Steinbach Richárd mindenáron raliversenyző akar lenni. A négy évig készült alkotás képi megvalósítását (a rendező mellett Becsey Kristóf fényképezte a filmet) is elismerték.

Filmrendezés A kategóriás szinten

Közép-Európa egyetlen A kategóriás fesztiválján hullott díjeső Pálfi György Szabadesés című játékfilmjére. A Karlovy Vary-i szemle legjobb rendezésének járó elismerést és a különdíját a magyar alkotás kapta, melyben hét emelet egymás alatti lakóinak nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg.

A bankverő

Veszedelmesen nehéz ember, de talán éppen ez kellett ahhoz, hogy évekig harcoljon saját és sorstársai ügyéért. Kásler Árpád nevét adta a küzdelemhez, és pert indított a bankja ellen. Az OTP elleni pernyertessége vezetett el odáig, hogy a Kúria nyáron kimondja: a devizaügyletekben az árfolyam kockázatát az adósnak kell viselnie, a bankok viszont nem emelhetik kényükre-kedvükre a kamatokat és a díjakat. Az ennek alapján meghozott törvények nyomán megtörténhet a bankok elszámoltatása.

Önbizalmat adott

Hálátlan feladatra vállalkozott Dárdai Pál, amikor szeptemberben – az északírektől elszenvedett vereség után – elvállalta a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztját. A berlini Hertha BSC utánpótlás-koordinátoraként dolgozó szakember vezette válogatott a következő három tétmeccsen hét pontot szerzett. A korábbi hitehagyottságot reális értékelések, nyugatias munkakultúra és hitelesség váltotta fel. Emiatt örömhír: Dárdai 2015. november 15-ig marad a szövetségi kapitány.

Újjáéledt a Várkert bazár

Az évtizedekig pusztuló budai látkép idén megújult. Az 1875–1882 között Ybl Miklós tervei alapján felépült Várkert bazárt 1981-ben nyilvánították életveszélyessé, de a neoreneszánsz kertépítészeti együttest idén Potzner Ferenc (Közti Zrt.) építész-művészettörténész vezetésével rekonstruálták.

Az év természetfotósa

Máté Bence visszatérő szereplője a Heti Válasz év végi csúcsmellékletének. 2010-ben elnyerte az Év Természetfotósa elismerést Árnyjáték című felvételével. Idén sem hiába állt lesben 74 napig: a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin által kiírt fotópályázaton aratott sikert. Hat képből álló portfóliójával nyerte el a 18–26 éves korcsoport Eric Hosking-díját.

A megtalált Mozart-kézirat

Mikusi Balázs zenetörténész, az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetője kutatás közben akadt rá az A-dúr szonáta négy oldalára. A záró „török induló”-ról ismert darab (K. 331) autográfjának most azonosított töredékét a külföldi szakmai bemutató előtt a hazai nagyközönség ismerhette meg. A művet Kocsis Zoltán zongoraművész mutatta be: egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adta a teljes szonátát a szeptemberi Kutatók Éjszakáján.

A magyar népdal arca

Még az érettségi vizsgájára készült, amikor megnyerte a Fölszállott a páva köztévés tehetségkutató verseny énekes kategóriáját Kacsó Hanga Borbála. A népdalénekes elbűvölő előadásmódjának köszönheti, hogy ő lett az első ízben szeptemberben Martonvásáron megrendezett A magyar népdal napja arca.

Cukrászdát Bécsben

Tíz évvel Magyarország európai uniós csatlakozása után egy hazai vállalkozás valóra váltotta az EU-tagságot népszerűsítő szlogent, és cukrászdát alapított Bécsben. A Szamos Marcipán Kft. 25. üzletét szomszédunknál nyitotta meg, és a Mathias Szamos Konfiserie a Haderer cukrászdinasztiával együttműködve várja vendégeit.

Ők a virtuózok

Üdítő színfolttá vált a köztévé Virtuózok című műsora azzal, hogy olyan tehetségkutatónak bizonyult, ahol valóban a tehetség számít. A zsűri három korcsoportban hirdetett győztest: a nagyok mezőnyében Gyöngyösi Ivett zongorista, a tizenévesek közül Lugosi Dániel Ali klarinétos, a kicsik versengésében Boros Misi zongorista nyert. A zsűri különdíját Demeniv Mihály harmonikás vehette át. A korcsoportgyőztesek még egyszer megküzdenek a Virtuózok abszolút fődíjasának címéért, a december 19-i élő adásban azonban már a nézők szavazatai döntenek.

Több fényt!

A LED-es világítás területének szakértője, Schanda János professzor vezetésével a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának Virtuális Környezetek és Fénytani Kutatólaboratóriuma részt vett a vatikáni Sixtus-kápolna freskóinak megvilágítását megújító, innovatív nemzetközi projektben.

Okos ültetvény

A SmartVineyard (Szőlőőr) nevű magyar fejlesztés előbb a Cambridge-i Egyetem CUTEC startupversenyén került a tíz legjobb projekt közé, majd a legjobb nyolc között végeztek a világ egyik legnagyobb startupos versenyén, a kaliforniai Intel Global Challenge-en. Árendás Csaba és Huszthy Balázs vállalkozása a szőlőtermelőknek kínál megoldást arra, hogy a növényeket hatékonyabban védjék a fertőzésektől.

Összelapátolta

A Storcz Botond szövetségi kapitány vezette kajak-kenu válogatott tagjai taroltak a világbajnokságon. Közülük is kiemelkedett Kozák Danuta kajakos, aki két vébéaranyat is nyert Moszkvában. Címét megvédve elsőként végzett a női kajak egyesek 500 méteres versenyében, valamint Szabó Gabriella, Kárász Anna és Vad Ninetta társaságában a női kajak négyes tagjaként is aranyérmet nyert 500 méteren.

Ütős eredmény

Babos Tímea már azzal páratlan wimbledoni sikert ért el, hogy döntőbe jutott női párosban a szerb származású francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán, mivel Wimbledonban még egyetlen női teniszezőnk sem játszott döntőt.

Havas csúcsok

Azzal, hogy lesiklásban a hetedik lett a Szocsiban rendezett téli olimpián, a csíkszeredai Miklós Edit minden idők legjobb magyar alpesisí-eredményét érte el. Ezzel még nem ért véget a sporttörténeti sikerek sora: a svájci Crans-Montanában rendezett világkupa-sorozaton ugyancsak minden idők legjobb magyar eredményét produkálva az ötödik helyen végzett.

Gyógyír a válságra

Saját fejlesztésű gyógyszereivel, nemzetközi terjeszkedésével és idén átadott pilisborosjenői új üzemével jelentősen növelte kapacitását, így Magyarország gyógyszernagyhatalmi befolyását a Meditop Gyógyszeripari Kft. A cég ügyvezetői a Heti Válasz által indított Magyarok a piacon Klub tagjai.

Lóra termett

A magyarok egyetlen érmét szerezte a kínai Nanning városban rendezett világbajnokságon az olimpiai bajnok Berki Krisztián tornász. A lólengés immár háromszoros világelsője mélypontról állt fel a dobogó tetejére: a tavalyi torna selejtezőjében ugyanis leesett a szerről, s így a döntőig sem jutott el.

Újabb diadalt prezentáltak

Amerikában és Európában is jelentős elismerésben részesült a Prezi nevű magyar startupvállalkozás. Árvai Péter társalapító-vezérigazgató – miután cégükkel csatlakoztak az amerikai ConnectED iskolai programhoz – találkozott Barack Obama amerikai elnökkel. Ráadásul a Prezi nyerte el – az Európai Bizottság, a Deloitte tanácsadó cég és a Hub Institute által alapított – Az év internetes vállalkozója díjat.

Hangos siker

Huszonöt bemutatóval és sztárrendezőkkel kiemelkedő évet zárt az Ókovács Szilveszter főigazgató vezette Magyar Állami Operaház. Imázsfilmje két díjat is nyert a cannes-i vállalati filmek fesztiválján, az Erkel Színház pedig egy év alatt megkétszerezte nézői számát.

A húrokba csapott

Minden idők legjobb magyar eurovíziós eredményét érte el a 15 éves Devich Gergely csellista, amikor harmadik lett az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén Kölnben. Saint-Saëns Allegro appassionato című darabját adta elő, és attól sem remegett meg a keze, hogy játékát a köztelevízió élőben közvetítette.

Európai kupagyőztes

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata megnyerte története első európai fináléját: az EHF-kupában a francia Montpellier ellen 29–28-ra győzött a döntőben, ezzel elhódította a serleget. A berlini Final Four legjobbjának Mikler Roland kapust választották.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.