Magyarok a csúcson 2014

/ 2014.12.17., szerda 17:34 /

A Heti Válasz minden év végén csokorba gyűjti azt a harminc kiemelkedő magyar teljesítményt, amelyekre nemcsak büszkék lehetünk, de erőt is meríthetünk belőlük. A 2014-es év listájából is tudósok, művészek, sportolók és vállalkozók sikereit ismerhetjük meg.

Aranylány

Simply the best – idén egyszerűen Hosszú Katinka a legjobb. A Nemzetközi Úszószövetség a 2014-ben három Európa-bajnoki címet és 51 világkupa-aranyat szerző úszónőt választotta meg az év legjobb női úszójának. Hosszú nem csupán egy szám specialistája, hanem a mind a négy úszásnemet magában foglaló vegyes világbajnoka is, ráadásul ő az első úszó, aki a pénzdíjas versenyeken aratott diadalai után átlépte az egymillió dolláros keresetet.

A kínai Müpa magyar tervezői

„Azt gondoltuk, a Művészetek Palotája után nem lesz több ilyen házunk. Ha egy ilyen megadatik az ember életében, akkor már nyugodtan halhat meg” – nyilatkozta a Művészetek Palotáját is jegyző v építész. Lett, nem is akármilyen. A dél-kínai Sencsen városában ugyanis a Zoboki–Demeter és Társaik Építésziroda kapott lehetőséget, hogy egy százezer négyzetméteres kulturális és sportfórum építészeti-műszaki tervezését magyar és külföldi mérnökök együttesével összefogja. A 16 milliós távol-keleti metropolisz így egy magyaros építészeti jellel büszkélkedhet.

Hazai fejlesztés az űrben

Szegő Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója a darmstadti irányítóközpontban volt, amikor a Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége leszállt egy üstökösre. A leszállóegység agyát, a hibatoleráns fedélzeti vezérlő és adatgyűjtő számítógépet és szoftverét ugyanis tízéves munkával a kutatóközpont az SGF Kft. szakembereivel fejlesztette ki.

Holland aranykor Budapesten

Kultúrdiplomáciai áttörés a Szépművészeti Múzeum főigazgatójától, Baán Lászlótól, és szakmai siker Ember Ildikó kurátortól a múzeum Rembrandt és a holland arany évszázad festészete című kiállításának fogadtatása. Soha még ilyen átfogó, az 1600-as évek holland művészetét bemutató kiállítást nem láthatott a magyar közönség. A Szépművészeti gazdag holland gyűjteményének 40 alkotása mellé több mint 130 festmény érkezett magán- és közgyűjteményekből.

A sas leszállt

Európa egyik legmodernebb stadionját adták át augusztusban az Üllői úton. A Ferencváros új otthonául szolgáló, Groupama Arénának elnevezett stadiont az 1991-ben létrehozott S.A.M.O. Kft. építésziroda álmodta meg, vezető tervezője az egyik alapító, Streit Ágnes. A Market Építő Zrt. által irányított kivitelezési munkák 14 hónap alatt befejeződtek. Az eredmény egy 22 500 férőhelyes, fedett aréna, melynek különleges lelátója közel hozza a pályán zajló küzdelmet a nézőhöz. Gólvonali kamerarendszer, meccselemző számítógép, polimerszállal megerősített, homokba vetett hibrid fű teszi teljessé a XXI. századi színvonalat.

A hajgyűjtő

Hatvan haj – így foglalja össze Perényi Ádám mesterfodrász jótékonysági akciójuk eredményét. A Beauty Trend Show-n a mesterfodrászok ingyen készítették el azoknak a vendégeknek a frizuráját, akik felajánlották 25-30 centiméteres fonatukat, hogy a kemoterápia miatt hajukat elveszítő gyermekek parókát kaphassanak. Az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány akciójával évente ötszáz érintett gyermeknek próbálnak segíteni. Az álhajakat Varga Jánosné parókakészítő ingyen dolgozza fel, ám egyedül nem bír a rengeteg adománnyal, mert a mester szerint még postán is érkeznek küldemények.

Az év regénye

Rakovszky Zsuzsa költő a kortárs alkotók közül elsőként vállalkozott arra, hogy a XX. század első két évtizedének politikai, ideológiai küzdelmét emberi sorsokat követve bemutassa. A Szilánkok című regény elfogulatlanul figyeli a szembenálló feleket, a radikális forradalmárokat és a konzervatívokat. A két tábor között áll a mű főszereplője, a művelt, a társadalmi feszültséget észlelő, törvénytisztelő polgár. Az ő tragikus halálával zárul a formátumos figurákat, nagyszerű jeleneteket felvonultató, mai gondjaink gyökereire is rámutató mű.

A Loire völgyéből Tokajra

„Mintha Martina Hingis tollasütővel verte volna Samprast” – kommentálta egy külföldi szakértő a hírt, hogy idén egy francia származású borásznőt ért különleges elismerés idehaza. A Borászok Borásza díj tekintélyét az adja, hogy a szakmabeliek ítélik a legjobbnak tartott pályatársuknak. Az idei győztes, Berecz Stéphanie 1994-ben érkezett

Bordeaux-ból Tokaj-Hegyaljára, majd férjével, Berecz Zsolt szőlésszel megalapították a Kikelet pincészetet.

Történelmi zenei flashmob

Rendkívüli koncertet vezényelhetett november 9-én Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztivál Zenekar zeneigazgatója. Őt kérték fel a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján tartott megemlékezés zárókoncertjének megtervezésére. A Beethoven Fideliójának utolsó jelenetét játszó zenekar előadását a jelenlegi német kormány-és államfő mellett meghallgatta Lech Wałęsa egykori lengyel államfő, Németh Miklós volt magyar kormányfő és Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök.

Első filmes diadal

Az amszterdami dokumentumfilmes seregszemlén egy magyar alkotó nyerte a legjobb első filmes díját. Hörcher Gábor Drifter című filmjének főszereplője egy Bakony vidéki fiú, aki a szorongató életkörülmények ellenére csupa akarat: Steinbach Richárd mindenáron raliversenyző akar lenni. A négy évig készült alkotás képi megvalósítását (a rendező mellett Becsey Kristóf fényképezte a filmet) is elismerték.

Filmrendezés A kategóriás szinten

Közép-Európa egyetlen A kategóriás fesztiválján hullott díjeső Pálfi György Szabadesés című játékfilmjére. A Karlovy Vary-i szemle legjobb rendezésének járó elismerést és a különdíját a magyar alkotás kapta, melyben hét emelet egymás alatti lakóinak nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg.

A bankverő

Veszedelmesen nehéz ember, de talán éppen ez kellett ahhoz, hogy évekig harcoljon saját és sorstársai ügyéért. Kásler Árpád nevét adta a küzdelemhez, és pert indított a bankja ellen. Az OTP elleni pernyertessége vezetett el odáig, hogy a Kúria nyáron kimondja: a devizaügyletekben az árfolyam kockázatát az adósnak kell viselnie, a bankok viszont nem emelhetik kényükre-kedvükre a kamatokat és a díjakat. Az ennek alapján meghozott törvények nyomán megtörténhet a bankok elszámoltatása.

Önbizalmat adott

Hálátlan feladatra vállalkozott Dárdai Pál, amikor szeptemberben – az északírektől elszenvedett vereség után – elvállalta a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztját. A berlini Hertha BSC utánpótlás-koordinátoraként dolgozó szakember vezette válogatott a következő három tétmeccsen hét pontot szerzett. A korábbi hitehagyottságot reális értékelések, nyugatias munkakultúra és hitelesség váltotta fel. Emiatt örömhír: Dárdai 2015. november 15-ig marad a szövetségi kapitány.

Újjáéledt a Várkert bazár

Az évtizedekig pusztuló budai látkép idén megújult. Az 1875–1882 között Ybl Miklós tervei alapján felépült Várkert bazárt 1981-ben nyilvánították életveszélyessé, de a neoreneszánsz kertépítészeti együttest idén Potzner Ferenc (Közti Zrt.) építész-művészettörténész vezetésével rekonstruálták.

Az év természetfotósa

Máté Bence visszatérő szereplője a Heti Válasz év végi csúcsmellékletének. 2010-ben elnyerte az Év Természetfotósa elismerést Árnyjáték című felvételével. Idén sem hiába állt lesben 74 napig: a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife magazin által kiírt fotópályázaton aratott sikert. Hat képből álló portfóliójával nyerte el a 18–26 éves korcsoport Eric Hosking-díját.

A megtalált Mozart-kézirat

Mikusi Balázs zenetörténész, az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának vezetője kutatás közben akadt rá az A-dúr szonáta négy oldalára. A záró „török induló”-ról ismert darab (K. 331) autográfjának most azonosított töredékét a külföldi szakmai bemutató előtt a hazai nagyközönség ismerhette meg. A művet Kocsis Zoltán zongoraművész mutatta be: egy korabeli fortepiano kópiáján elő is adta a teljes szonátát a szeptemberi Kutatók Éjszakáján.

A magyar népdal arca

Még az érettségi vizsgájára készült, amikor megnyerte a Fölszállott a páva köztévés tehetségkutató verseny énekes kategóriáját Kacsó Hanga Borbála. A népdalénekes elbűvölő előadásmódjának köszönheti, hogy ő lett az első ízben szeptemberben Martonvásáron megrendezett A magyar népdal napja arca.

Cukrászdát Bécsben

Tíz évvel Magyarország európai uniós csatlakozása után egy hazai vállalkozás valóra váltotta az EU-tagságot népszerűsítő szlogent, és cukrászdát alapított Bécsben. A Szamos Marcipán Kft. 25. üzletét szomszédunknál nyitotta meg, és a Mathias Szamos Konfiserie a Haderer cukrászdinasztiával együttműködve várja vendégeit.

Ők a virtuózok

Üdítő színfolttá vált a köztévé Virtuózok című műsora azzal, hogy olyan tehetségkutatónak bizonyult, ahol valóban a tehetség számít. A zsűri három korcsoportban hirdetett győztest: a nagyok mezőnyében Gyöngyösi Ivett zongorista, a tizenévesek közül Lugosi Dániel Ali klarinétos, a kicsik versengésében Boros Misi zongorista nyert. A zsűri különdíját Demeniv Mihály harmonikás vehette át. A korcsoportgyőztesek még egyszer megküzdenek a Virtuózok abszolút fődíjasának címéért, a december 19-i élő adásban azonban már a nézők szavazatai döntenek.

Több fényt!

A LED-es világítás területének szakértője, Schanda János professzor vezetésével a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának Virtuális Környezetek és Fénytani Kutatólaboratóriuma részt vett a vatikáni Sixtus-kápolna freskóinak megvilágítását megújító, innovatív nemzetközi projektben.

Okos ültetvény

A SmartVineyard (Szőlőőr) nevű magyar fejlesztés előbb a Cambridge-i Egyetem CUTEC startupversenyén került a tíz legjobb projekt közé, majd a legjobb nyolc között végeztek a világ egyik legnagyobb startupos versenyén, a kaliforniai Intel Global Challenge-en. Árendás Csaba és Huszthy Balázs vállalkozása a szőlőtermelőknek kínál megoldást arra, hogy a növényeket hatékonyabban védjék a fertőzésektől.

Összelapátolta

A Storcz Botond szövetségi kapitány vezette kajak-kenu válogatott tagjai taroltak a világbajnokságon. Közülük is kiemelkedett Kozák Danuta kajakos, aki két vébéaranyat is nyert Moszkvában. Címét megvédve elsőként végzett a női kajak egyesek 500 méteres versenyében, valamint Szabó Gabriella, Kárász Anna és Vad Ninetta társaságában a női kajak négyes tagjaként is aranyérmet nyert 500 méteren.

Ütős eredmény

Babos Tímea már azzal páratlan wimbledoni sikert ért el, hogy döntőbe jutott női párosban a szerb származású francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán, mivel Wimbledonban még egyetlen női teniszezőnk sem játszott döntőt.

Havas csúcsok

Azzal, hogy lesiklásban a hetedik lett a Szocsiban rendezett téli olimpián, a csíkszeredai Miklós Edit minden idők legjobb magyar alpesisí-eredményét érte el. Ezzel még nem ért véget a sporttörténeti sikerek sora: a svájci Crans-Montanában rendezett világkupa-sorozaton ugyancsak minden idők legjobb magyar eredményét produkálva az ötödik helyen végzett.

Gyógyír a válságra

Saját fejlesztésű gyógyszereivel, nemzetközi terjeszkedésével és idén átadott pilisborosjenői új üzemével jelentősen növelte kapacitását, így Magyarország gyógyszernagyhatalmi befolyását a Meditop Gyógyszeripari Kft. A cég ügyvezetői a Heti Válasz által indított Magyarok a piacon Klub tagjai.

Lóra termett

A magyarok egyetlen érmét szerezte a kínai Nanning városban rendezett világbajnokságon az olimpiai bajnok Berki Krisztián tornász. A lólengés immár háromszoros világelsője mélypontról állt fel a dobogó tetejére: a tavalyi torna selejtezőjében ugyanis leesett a szerről, s így a döntőig sem jutott el.

Újabb diadalt prezentáltak

Amerikában és Európában is jelentős elismerésben részesült a Prezi nevű magyar startupvállalkozás. Árvai Péter társalapító-vezérigazgató – miután cégükkel csatlakoztak az amerikai ConnectED iskolai programhoz – találkozott Barack Obama amerikai elnökkel. Ráadásul a Prezi nyerte el – az Európai Bizottság, a Deloitte tanácsadó cég és a Hub Institute által alapított – Az év internetes vállalkozója díjat.

Hangos siker

Huszonöt bemutatóval és sztárrendezőkkel kiemelkedő évet zárt az Ókovács Szilveszter főigazgató vezette Magyar Állami Operaház. Imázsfilmje két díjat is nyert a cannes-i vállalati filmek fesztiválján, az Erkel Színház pedig egy év alatt megkétszerezte nézői számát.

A húrokba csapott

Minden idők legjobb magyar eurovíziós eredményét érte el a 15 éves Devich Gergely csellista, amikor harmadik lett az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén Kölnben. Saint-Saëns Allegro appassionato című darabját adta elő, és attól sem remegett meg a keze, hogy játékát a köztelevízió élőben közvetítette.

Európai kupagyőztes

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata megnyerte története első európai fináléját: az EHF-kupában a francia Montpellier ellen 29–28-ra győzött a döntőben, ezzel elhódította a serleget. A berlini Final Four legjobbjának Mikler Roland kapust választották.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.