Magyarország lesz az új Balkán? Jó esély van rá

/ 2014.10.03., péntek 16:50 /
Magyarország lesz az új Balkán? Jó esély van rá

„Mindig kell jönnie valami újnak” – mondja Horváth László, a Fonó igazgatója.

Horváth László

Horváth László

„A WOMEX (World Music Expo) toplistákra beküldött lemezek értékelése mutatja, hogy elkezdtek a magyar világzenei előadókra fókuszálni a világpiacon” – mondja Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója. „Tizenöt éve a Balkánnak volt fölfutása, öt-nyolc éve pedig az afrikai zenének, ám ezek lecsengőben vannak, és mindig kell jönnie valami újnak.”

A World Music Charts (WMC) Europe világzenei toplistát 25 ország 45 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban; az eredményeket kiadónként összesítve áll össze ebből a WOMEX Top Label lista, a világ 20 legjelentősebb világzenei kiadójának elitcsapata, melyek között az idén tizenkettedik helyre sorolták a Fonó Budai Zeneházat.

A tavalyi év nyarán kétszer is Lajkó Félix Mező című lemezét hozták ki elsőnek a WMC listán, de a Budafolk is elhozott egy második, míg a Romengo egy hatodik helyezést, és a Karaván Familia is benne volt az első húszban. Lapzártánkkor érkezett a hír a Söndörgő együttes első díjáról. „Világszám, hogy egy ilyen kis országban a világzene területén ilyen sok nagyszerű eredmény született” – véli Fehér Anikó, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. világzenei programszerkesztője, a Zeneakadémia tanára.

Éppen ezért van most esély arra, hogy a magyar népzenében gyökerező világzene talán meg tud kapaszkodni a világpiacon – előbb-utóbb lehet négy-öt olyan világzenei produkciója is a magyar kultúrának, ami végig tud futni Európán, vagy akár még a nagyvilágon is.

Hogy hogyan rendezte át a világzenei lemezpiacot a digitális tartalmak letöltése, van- e kereslet az élőzenére, illetve, hogy a nemzetközi sikerek összhangban állnak-e a világzene hazai megítélésével – mindez kiderül a legfrissebb Heti Válaszból, amely – digitális formában – a Digitalstand.hu-n is megvásárolható.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.