Magyarország lesz az új Balkán? Jó esély van rá

/ 2014.10.03., péntek 16:50 /
Magyarország lesz az új Balkán? Jó esély van rá

„Mindig kell jönnie valami újnak” – mondja Horváth László, a Fonó igazgatója.

Horváth László

Horváth László

„A WOMEX (World Music Expo) toplistákra beküldött lemezek értékelése mutatja, hogy elkezdtek a magyar világzenei előadókra fókuszálni a világpiacon” – mondja Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója. „Tizenöt éve a Balkánnak volt fölfutása, öt-nyolc éve pedig az afrikai zenének, ám ezek lecsengőben vannak, és mindig kell jönnie valami újnak.”

A World Music Charts (WMC) Europe világzenei toplistát 25 ország 45 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban; az eredményeket kiadónként összesítve áll össze ebből a WOMEX Top Label lista, a világ 20 legjelentősebb világzenei kiadójának elitcsapata, melyek között az idén tizenkettedik helyre sorolták a Fonó Budai Zeneházat.

A tavalyi év nyarán kétszer is Lajkó Félix Mező című lemezét hozták ki elsőnek a WMC listán, de a Budafolk is elhozott egy második, míg a Romengo egy hatodik helyezést, és a Karaván Familia is benne volt az első húszban. Lapzártánkkor érkezett a hír a Söndörgő együttes első díjáról. „Világszám, hogy egy ilyen kis országban a világzene területén ilyen sok nagyszerű eredmény született” – véli Fehér Anikó, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. világzenei programszerkesztője, a Zeneakadémia tanára.

Éppen ezért van most esély arra, hogy a magyar népzenében gyökerező világzene talán meg tud kapaszkodni a világpiacon – előbb-utóbb lehet négy-öt olyan világzenei produkciója is a magyar kultúrának, ami végig tud futni Európán, vagy akár még a nagyvilágon is.

Hogy hogyan rendezte át a világzenei lemezpiacot a digitális tartalmak letöltése, van- e kereslet az élőzenére, illetve, hogy a nemzetközi sikerek összhangban állnak-e a világzene hazai megítélésével – mindez kiderül a legfrissebb Heti Válaszból, amely – digitális formában – a Digitalstand.hu-n is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.