valasz.hu/kultura/a-kultura-is-fontos-nem-csak-a-sor-es-langos-a-balatonnal-128991

http://valasz.hu/kultura/a-kultura-is-fontos-nem-csak-a-sor-es-langos-a-balatonnal-128991

Magyarország lesz az új Balkán? Jó esély van rá

/ 2014.10.03., péntek 16:50 /
Magyarország lesz az új Balkán? Jó esély van rá

„Mindig kell jönnie valami újnak” – mondja Horváth László, a Fonó igazgatója.

Horváth László

Horváth László

„A WOMEX (World Music Expo) toplistákra beküldött lemezek értékelése mutatja, hogy elkezdtek a magyar világzenei előadókra fókuszálni a világpiacon” – mondja Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója. „Tizenöt éve a Balkánnak volt fölfutása, öt-nyolc éve pedig az afrikai zenének, ám ezek lecsengőben vannak, és mindig kell jönnie valami újnak.”

A World Music Charts (WMC) Europe világzenei toplistát 25 ország 45 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban; az eredményeket kiadónként összesítve áll össze ebből a WOMEX Top Label lista, a világ 20 legjelentősebb világzenei kiadójának elitcsapata, melyek között az idén tizenkettedik helyre sorolták a Fonó Budai Zeneházat.

A tavalyi év nyarán kétszer is Lajkó Félix Mező című lemezét hozták ki elsőnek a WMC listán, de a Budafolk is elhozott egy második, míg a Romengo egy hatodik helyezést, és a Karaván Familia is benne volt az első húszban. Lapzártánkkor érkezett a hír a Söndörgő együttes első díjáról. „Világszám, hogy egy ilyen kis országban a világzene területén ilyen sok nagyszerű eredmény született” – véli Fehér Anikó, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. világzenei programszerkesztője, a Zeneakadémia tanára.

Éppen ezért van most esély arra, hogy a magyar népzenében gyökerező világzene talán meg tud kapaszkodni a világpiacon – előbb-utóbb lehet négy-öt olyan világzenei produkciója is a magyar kultúrának, ami végig tud futni Európán, vagy akár még a nagyvilágon is.

Hogy hogyan rendezte át a világzenei lemezpiacot a digitális tartalmak letöltése, van- e kereslet az élőzenére, illetve, hogy a nemzetközi sikerek összhangban állnak-e a világzene hazai megítélésével – mindez kiderül a legfrissebb Heti Válaszból, amely – digitális formában – a Digitalstand.hu-n is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.