valasz.hu/kultura/magyar-tortenesz-kutatasa-a-batman-es-a-peter-pan-rendezoinek-uj-filmjei-mogott-127024

http://valasz.hu/kultura/magyar-tortenesz-kutatasa-a-batman-es-a-peter-pan-rendezoinek-uj-filmjei-mogott-127024

Magyarország lesz az új Balkán? Jó esély van rá

/ 2014.10.03., péntek 16:50 /
Magyarország lesz az új Balkán? Jó esély van rá

„Mindig kell jönnie valami újnak” – mondja Horváth László, a Fonó igazgatója.

Horváth László

Horváth László

„A WOMEX (World Music Expo) toplistákra beküldött lemezek értékelése mutatja, hogy elkezdtek a magyar világzenei előadókra fókuszálni a világpiacon” – mondja Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója. „Tizenöt éve a Balkánnak volt fölfutása, öt-nyolc éve pedig az afrikai zenének, ám ezek lecsengőben vannak, és mindig kell jönnie valami újnak.”

A World Music Charts (WMC) Europe világzenei toplistát 25 ország 45 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban; az eredményeket kiadónként összesítve áll össze ebből a WOMEX Top Label lista, a világ 20 legjelentősebb világzenei kiadójának elitcsapata, melyek között az idén tizenkettedik helyre sorolták a Fonó Budai Zeneházat.

A tavalyi év nyarán kétszer is Lajkó Félix Mező című lemezét hozták ki elsőnek a WMC listán, de a Budafolk is elhozott egy második, míg a Romengo egy hatodik helyezést, és a Karaván Familia is benne volt az első húszban. Lapzártánkkor érkezett a hír a Söndörgő együttes első díjáról. „Világszám, hogy egy ilyen kis országban a világzene területén ilyen sok nagyszerű eredmény született” – véli Fehér Anikó, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. világzenei programszerkesztője, a Zeneakadémia tanára.

Éppen ezért van most esély arra, hogy a magyar népzenében gyökerező világzene talán meg tud kapaszkodni a világpiacon – előbb-utóbb lehet négy-öt olyan világzenei produkciója is a magyar kultúrának, ami végig tud futni Európán, vagy akár még a nagyvilágon is.

Hogy hogyan rendezte át a világzenei lemezpiacot a digitális tartalmak letöltése, van- e kereslet az élőzenére, illetve, hogy a nemzetközi sikerek összhangban állnak-e a világzene hazai megítélésével – mindez kiderül a legfrissebb Heti Válaszból, amely – digitális formában – a Digitalstand.hu-n is megvásárolható.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.