„Máris elharapták Vidnyánszky torkát”

Szarvas József a folytatódó kampányról

/ 2013.05.25., szombat 08:40 /
„Máris elharapták Vidnyánszky torkát”

Alföldi színháza ahhoz a liberális érték- és érdekközösséghez szólt, amelynek nagyon erős a baloldali kötődése, és ez nemzetközi szinten is kibontható. Ezzel viszont a színház bekerült egy konkrét politikai erőtérbe – mondja Szarvas József, aki 2002 óta a Nemzeti Színház tagja, s Vidnyánszky Attila igazgatósága alatt is ott folytatja.

 

A Mephisto Alföldi Róbertnek a Nemzeti Színházról alkotott szakmai véleményét tükrözi. Az öt, általa összerakott évadból látható, hogy a színházat milyen irányba tematizálta: markáns, a személyéhez köthető projekteket valósított meg. Miről szóltak többségében az előadások? Homofóbia, rasszizmus, antiszemitizmus, kisebbség, kirekesztés. Azt gondolja, hogy az ő Nemzeti Színházában ezekkel kell foglalkozni, ezekkel tud hozzászólni a közhöz" - mondja a Heti Válasznak adott interjújában Szarvas József. Szerinte Schwajda György, Jordán Tamás és Alföldi is felépített szakmailag egy személyes, hozzá köthető Nemzeti Színházat. „Fogadjuk el, hogy mindenki erős belső gondolattal és szándékkal lépett be ebbe a térbe."

Szarvas József az Alföldi-féle Nemzeti Színházzal szemben, ahol társulati tag volt, lojális. „Vélekedésem persze van róla, és megpróbálom értelmezni, nem pedig támadni. Úgy látom, hogy abban, ahogyan Alföldi üzenni próbált egy közegnek, erősen benne van - ha vitatjuk, ha nem - a politika, egyfajta politikai ízlés. Az a színház, amit Robi megfogalmazott, ahhoz a liberális érték- és érdekközösséghez szólt, aminek nagyon erős a baloldali kötődése, és ez - most látszik igazán, a visszhangokból - nemzetközi szinten is kibontható. Ezzel viszont, s ez már nem volt szép, a színház bekerült egy konkrét politikai erőtérbe. Ami támadást kapott a még hivatalba sem lépett ember, ami össztűz zúdult rá, ahhoz a Robinak nem lehetett köze! Ha volt, az helytelen. Iszonyú nyomás alá került Vidnyánszky, minden szavát szétszedték és New Yorkig repítették, majd az hullott vissza a fejére. Lehet ilyet tenni egy emberrel? Csak megmukkant, és máris elharapták a torkát."  

A Nemzeti színésze szerint lehetetlen dolog, hogy a döntés után kezdjünk választási kampányba, ahogyan az is, hogy ebben a nehéz és kockázatos gazdasági helyzetben ifjú művészek politikai, és ne szakmai döntést hozzanak, amikor azt mondják, hogy elmennek a Nemzetiből. „Van egy erősen radikális, anarchista színezetű csoport, ami most kezd formálódni. Jól látható, hogy ez a fiatal értelmiségi kör hogyan használja az internetet, a közösségi oldalakat, és a semmiből nőnek ki tiltakozó akciók pillanatok alatt. Lehetetlen, hogy a művészetet közvetlenül belerángassák a politikai erőtérbe. Ez történik most." Szerinte kérdés, hogy az első évben az a közönség, amely Budapesten színházba jár, elkerüli-e a Nemzeti Színházat, vagy ottmarad.

A teljes interjú elolvasható a Heti Válasz május 23-i számában, ami digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.