Média Építészeti Díja: Zarándokház és kápolna a nyertes

/ 2011.10.25., kedd 13:50 /

A megépített házak versenyében a pannonhalmi Szent Csend zarándokház és erdei kápolna nyerte idén a Média Építészeti Díját. A győztes terv egy „kortárs civil kolostorként" elképzelt drogrehabilitációs központ lett. A közönség a pécsi Kodály Központot jutalmazta.

Galériáért kattintson a képre!

„Az első gondolat mindig a Jóistentől jön" - mondta a Média Építészeti Díjainak átadása előtt az építészet lényegéről Vonnák János Ybl-díjas építészt, akit a hetvenedik születésnapján köszöntöttek a hétfő este a Trafóban összegyűlt építészek és laikus érdeklődők. Kajdóczi Jenő építész laudációjában elmondta: Vonnák János mindig az egyszerűségre és a minőségre törekedett, kerülte az öncélú megoldásokat. A népi építészetet vette alapul és értékelte újra.


A Média Építészeti Díját tizenegyedik éve ítéli oda a vállaltan laikus újságírókból álló zsűri: A médiazsűriben idén F. Almási Éva (Artportal.hu), Csontos János (Duna TV), Sümegi Noémi (Heti Válasz), Jakus Ibolya (HVG), Szentesi Zöldi László (Magyar Hírlap), Szalai Anna (Népszabadság), Ránki Júlia (Rádió Q), Devich Márton (MTI), valamint Tüske Ferenc rádiós és Rózsa Péter televíziós műsorvezető-szerkesztő foglalt helyet. A kellemes vitáról az újságírók véleményét kiegészítő három szakmai bíráló, Wesselényi-Garay Andor, a Debreceni Egyetem docense, Kovács Dániel, a hg.hu főszerkesztője és Zubreczki Dávid, az urbanista.blog.hu szerzője gondoskodott.

 

Az est idén is oldott hangulatban zajlott, és mára az építészek is elfogadták, hogy ez a díj nem pénzről, és nem is a szakmai presztízsről szól, hanem a kommunikációról: hogyan tudják az építészek kicsi és zárt szakmai berkeiken túl „eladni" a műveiket, s milyen visszajelzéseket kapnak a közvéleményt vagy csupán a saját impresszióikat közvetítő újságíróktól. Az epiteszforum.hu portál által 2005-ben alapított elismerésre az idén 78 épületet és 59 tervet neveztek. A beérkezett pályaművekből egy nemzetközi szakmai előzsűri (Beleznay Éva, Mátrai Péter, valamint a lengyel Kazimierz Kwasek, a cseh Jan Kratochvil és a román Arpad Zachi építészek) válogatott ki hét, illetve hat már megépült, illetve csak tervrajzokon létező épületet, az alkotók rövid szakmai prezentációja után pedig az újságírók pontoztak.

 

A megépült házak közül magasan a pannonhalmi Szent Csend zarándokház és erdei kápolna kapta a legtöbb pontot. Az imádságra, elvonulásra, közösségi és egyéni áhítatra kiválóan alkalmas, nyugalmat és békét sugárzó épületegyüttes Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András munkája. A második helyre a tökéletes akusztikával rendelkező új pécsi hangversenyterem, a Kodály Központ került (tervezői: Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Keller Ferenc és Sólyom Benedek), a harmadikon pedig a budapesti, Március 15. téri felújított és átépített Piarista Központ végzett (építészek: Golda János, Kovács Zoltán és Mészáros Erzsébet).

 

A zsűri a legjobb tervnek Koncz Zoltán munkáját ítélte, mely egy „kortárs civil kolostorként" megálmodott drogrehabilitációs központ lenne Jándon. Az épületegyüttes tervei a Leo Amici Alapítvány felkérésére születtek. A második helyen Mónus Noémi a budapesti Déli pályaudvart átalakító diplomaterve végzett, a harmadikon pedig két pályázat osztozott: a veszprémi állatkert „valamilyen élőlényszerűséget" formáló új fogadóépülete (Kovács Zsolt György, Kovács Dávid György és Beránková Jana munkája), illetve egy uszkai mintagazdaság (Mészáros Zsuzsanna terve).

 

A közönség az interneten (az Indexen, illetve az epiteszforum.hu-n) szavazhatott: a megépített házak közül a pécsi Kodály Központ győzött, míg a tervek kategóriájában Stein Júlia és Tátrai Ádám közös diplomamunkája, egy borzavári faluépítés nyerte el leginkább a szavazók tetszését. A Trafóban az ingatlanfejlesztők kerekasztalának elismerését a Mikropakk salgótarjáni műanyagfeldolgozó üzemépülete kapta, melyet Pethő László tervezett.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.