Mégis színház az egész világ?

/ 2001.04.20., péntek 07:40 /

A napokban - április 30-ig - zajlik a VII. alternatív színházi szemle, amelyen több amatőr, félhivatásos, avantgárd társulat mutatja be legújabb vagy régebbi előadásait többek között a Merlin, a MU, a Szkéné, az RS9 és az Új Színházban. Az elmúlt évben nőtt az alternatív színházi közösségek száma, ám a gondjaik a régiek maradtak.

Mióta kiderült, hogy a legnagyobbak, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Bessenyei Ferenc, Kállai Ferenc, Tábori Nóra, Tolnay Klári, Darvas Iván, a maiak közül Jordán Tamás, és ahogy a régi filmek szereplőinek felsorolásából kiderült, "még sokan mások", nem végeztek színművészeti főiskolát vagy annak megfelelő akadémiát, tudjuk, hogy a színpadra vezető első lépcsőfok nem szükségképpen a hivatalos felvételi bizottság döntése. Még a rostavizsga sem. Másfelől, aki manapság végez akármilyen főiskolával egyenértékű színművészeti felsőoktatási intézményben, diplomát kap ugyan, de lehetőséget csak akkor, ha megfelelő összeköttetésekkel rendelkezik. A magyar nyelv templomának főpapjai "casting"-ra hívják, és ha rámosolyog a szerencse, vagy ő ügyesen mosolyog rá a statisztavezetőre, kiragyoghat a karból. Aki pedig tartalékos állományban várja a küzdelmet, joggal félhet attól, hogy mire rákerül a sor, vén bakancsos lesz belőle.

Mit tesz ilyenkor az a színész, rendező, drámaíró, színházi úriember, aki nem fér a bőrébe? Színházat alapít. Ahol ő a főrendező-igazgató, ő mondja meg, hogy ki játsszon és ki legyen tartalékban. Mint Magyari Béla, Magyarország tartalékos űrhajósa (színésze, rendezője, drámaírója) Farkas Bertalanként megkerüli a világot, amely mégiscsak színház valahol...

Valahol? Itt és most. Egy évvel ezelőtt még a következő alternatív színházi produkciók szerepeltek a Pesti Műsorban: Újpest Színház: Udvari páholy; Merlin Színház (Krétakör Színház produkciójában): Kicsi, vagy mi van, ha a tiszavirágnak rossz napja van?; MU Színház (Pont Színház produkciójában): Hosszú nap; Holdvilág Kamaraszínház: Tóték. De működött a Hókirálynő Egyesület is, az olyan vállalkozásokról, mint az RS9, a Szkéné, a Buda Stage és a Budaörsi Játékszín, nem is beszélve - a vidéki előadások pedig csak kivonatosan szerepelnek a Pesti Műsorban. És bár nem volt köztudomású, a Liget Színkör is dolgozott.

Azóta eltelt egy év és két hónap: és a napokban megkezdődött az alternatív színházi szemle. Akik társulatot alapítottak és elértek valamit, majd mind bemutatkoznak a nagyérdeműnek. A teljesség igénye nélkül, a Súgó magazin adataira támaszkodva, láthatunk produkciót a 21. Színház (Szophoklész árnyai), az Artus (Káin kalapja), a Dream Team (Virtuális édenkert), a Térszínház (Szent Gellért legendája), a Káva Kulturális Műhely (Törvényen kívül), a Négy Puttó ("Falsche Welt"), a Holdvilág Kamaraszínház, a Szkéné, az Andaxinszínház (A párbaj), az RS9, az Árkádia (Esterházy: Egy nő), a Műhely Alapítvány (Öt darab), a Még 1 Mozdulatszínház (Szárnyak), a Hólyag Cirkusz Társulat (Az utolsó pacc), az Utolsó Vonal (Farkasláb), a Zugszínház (Dosztojevszkij: Jámbor teremtés), a Mulatság Egyesület (Mrozek: Mulatság), a Phobos (Elágazó ösvények kertje), a TranzDanz (Coda), a Panboro Mozgásszínház (Tranzit váró) és az Új Stúdió (Camus: Caligula, Wolf: Kecafán vagy Hacafán) előadásában.

Vajon van-e minőség a mennyiség mögött? Nehezen felmérhető, de hogy rengeteg munka és áldozat van, az biztos. Visszatekintve, valaha mindössze két ilyen "félprofi" alternatív színház volt, a Szkéné és az Egyetemi Színpad, mind a kettő professzionális színház bölcsője lett.

A Liget Színkör nincs ott a szemlén. Tagjai közül a legfiatalabb, Devecz Nikolett azt mondja, hogy azért csatlakozott a társulathoz, mert aggasztóan fogy a kultúra levegője. Társa, Szombati Márti szerint ő már így született. A többiek, Kajtor Lajos festőművész, Rácz Lajos tanár hivatásos előadóművészi működési engedéllyel rendelkezik, de ő nem rendelkezni szeret, hanem játszani, és most végre egy központi helyen, a Magyarok Házában mód van rá. Lehetőség nem annyira, mert a különben kitűnő akusztikájú színházterem technikai felszerelését valamilyen másik intézmény birtokolja. Ameddig nem lehet hozzájutni, a szegénységből stílus születik. Pusztaszeri László darabját hangjáték formában fogják júniusban előadni. A szemlén azért nem vesznek részt, mert az előadás még nincs kész. Ugyancsak a Liget kör tagja Szücs Ildikó, aki főfoglalkozású színésznő különben, a Budapesti Kamaraszínház előadásain vesz részt, a valaha volt és sikeres Irodalmi Színpad legjobb pillanatait idézi Vörösmarty-műsorával. Őt viszont meg sem hívták a szemlére. A színkör különben a másik megszüntetett és azóta is hiányzó Déryné Színház feladatait is vállalná. Hogyan? Mint egyesület. Mert ez a megoldás a fennmaradásra. Bonyolult, de így lehet pénzt szerezni, szponzorok támogatásáért könyörögni, mint anno, amikor az is bolond volt, aki poétának ment Magyarországon, Tempefői idején. Ehhez azonban törvényes keretek kellenek. Miként a Holdvilág Kamaraszínház alapszabályából kiderül, "...a jelen alapszabály mellékletét képező közgyűlési jelenléti íven felsorolt egyesületi tagok jelenlétében a Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület közgyűlése az egyesületi jogról szóló 1989. évi II. törvény, a Magyar Köztársaság polgári törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény 61. és következő paragrafusai, valamint az 1997. évi CLVI. törvény alapján a Fővárosi Bíróság hiánypótló kiegészítésekre vonatkozó útmutatásának megfelelően..." az egyesületnek van elnevezése, székhelye, pecsétje, alapítási éve és működési területe, célja és tevékenysége. Továbbá tagjai is vannak: mindazok a színészek, drámaírók, rendezők, színházi úriemberek, akik nem fértek a bőrükbe. Az egyesületnek a közhasznúságát és a nonprofit jellegét folyamatosan bizonyítania kell, ezért többnyire gyermekszínházi feladatokat is ellát, és az utánpótlás érdekében gyermekszínjátszókört tart fenn.

Az utánpótlás egyébként az örvendetesen szaporodó drámatagozatos középiskolák végzettjeiből, tanulóiból és tanáraiból is áll, továbbá mindazokból, akik egyszer már kiragyogtak a karból. Koltay Judit például, a Holdvilág Kamaraszínház vezetője a Budapesti Gyermekszínházban játszotta Tamás úrfit mint detektívet. Most is nyomoz a lehetőségek után, és közben nagyon érdekes előadásokat hoz létre. A szemlén a Hat szerep keres egy szerzőt című produkcióval szerepelnek, Árkosi Árpád rendezésével, valamint a Don Quijote-variációkkal. Ám a fesztivál után, májusban állítólag már nem játszhatnak, mert elfogyott a pénzük. Koltay Judit emlékkönyvet is vezet, amelynek egyetlen lapján a teljes elutasítás és az elolvadó lelkesedés egyaránt szerepel: "Tisztelt Vezetőség! Amennyiben nem kívánják elriasztani a maradék csekély számú érdeklődőt a színházlátogatástól, ne engedjék többet rendezni azt, aki eme borzalmat művelte a Tóték című darabbal! - Nagyon tetszett az előadás ebben az újszerű rendezésben. Kellemes hangulatot teremtett."

Egyébként ez a fő probléma: a "maradék csekély számú érdeklődő". Mert hiába látható az alternatív színházak műsora az interneten, ha a nagyérdemű minden szabad idejében internetezik. Persze vannak kivételek is: az RS9 Színházban a kitűnő és hagyományos díszletek között bemutatott Sherlock Holmes titka utolsó előadására pótszékeket kellett betenni. Az előadás nemcsak angol nyelvű, hanem ráadásul olyan angol nyelven szól, amit Conan Doyle a múlt században használt, és a magyar nyelvvizsgán is elfogadnak. Aki tehát angolul tanul, odatódulhat. A szemlén az RS9 most A bolond dalát és Benedek Elek Többsincs királyfiját mutatja be, majd a hírek szerint szintén bezárja a kapuját a jövő évad elejéig.

Az oktatás más problémákon is átsegíthet: a Hókirálynő Egyesület - vezetője Szécsi Vilma, szintén a valaha volt Budapesti Gyermekszínházból - olyan musicalt állított színpadra, amely közlekedni tanítja meg az általános iskolák tanulóit: szponzorként a rendőrséget tudta megnyerni. Így a színház - ahogy a klasszikus dramaturgiákban áll - valóban eljutott valahonnan valahová.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.