Mégse sámándob – így fest a magyar pavilon a milánói expón

/ 2015.05.14., csütörtök 11:04 /
Mégse sámándob – így fest a magyar pavilon a milánói expón

Kimentünk Milánóba, hogy a helyszínen nézzük meg a sokat kritizált magyar pavilont, ami egyáltalán nem kínos. Az már sokkal inkább az, hogy egyelőre nem sikerült az eseményhez illő tartalommal megtölteni. Magyarország most egy csodazongorával szól hozzá a fenntartható élelemtermelés témájához, de állítólag lesz ez még másként. Részletek a friss Heti Válaszban.

Amikor egy éve Szőcs Géza kormánybiztos a tervpályázat eredményét felülbírálva kiválasztotta Sárkány Sándor és Ertsey Attila tervét, annyi rosszat írtak a milánói magyar pavilonról, hogy lélekben felkészültünk a legrosszabbra. Most, utólag mindenki tartozik egy bocsánatkéréssel Szőcsnek. Nem azért, mintha a magyar pavilon lenne minden idők legzseniálisabb kiállítási épülete, de egyáltalán nem kínos blamázs. Szőcs a hagyományos esztétikai normákat számon kérő bírálóknál bölcsebben ráérzett arra, hogy egy világkiállításon másfajta eszközökre, másfajta formákra van szükség, mint egy hétköznapi építészeti alkotás esetében. Egy világkiállításon a látogató figyelméért meglepő és egzotikus megoldások, színek, idomok versenyeznek: itt mindent szabad, ami látványos.

Fotók: Sebestyén László

Végtelenül jellemző, hogy a magyar pavilon ügyében a szokásos, előre leosztott szerepek szerint megvívható kultúrharcos csata – népiek kontra urbánusok, modernek kontra organikusok – kötötte le minden résztvevő figyelmét. Senki nem foglalkozott azzal a kérdéssel, ami a pavilon külső megjelenésénél sokkal inkább meghatározza a sikeres jelenlétet az expón: a beltartalommal. És amennyire előrébb látott a kritikusoknál Szőcs a pavilon esztétikáját illetően, annyira elmarasztalható ebben a kérdésben. A magyar pavilon beltartalma – legalábbis egyelőre – lehangoló csalódás.

Az éppen a helyszínen tartózkodó Szőcsöt megkérdeztük, hogy várható-e ebben változás, mert a mostani szociofotó-kiállítás és egy darab Bogányi-féle csodazongora mégsem tekinthető érvényes hozzászólásnak az expo témájához, vagyis, hogy mivel járul hozzá Magyarország a fenntartható élelemtermeléshez.

Szőcs Géza válaszai a május 14-i Heti Válasz ötoldalas riportjában olvashatók. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.