valasz.hu/kultura/tudja-ki-a-legnagyobb-elo-kolto-a-magyar-idok-kulturharcosa-megmondja-129160

http://valasz.hu/kultura/tudja-ki-a-legnagyobb-elo-kolto-a-magyar-idok-kulturharcosa-megmondja-129160

„Megyek innen, mert elrókázom magam” – kultúrharc a javából!

/ 2014.12.04., csütörtök 16:25 /

„Ez a kiállítás az apacs-festészet csimborasszója! Az apacs-festészeté, mely ledöfi a jó ízlést, mely leveri a józan elméket, mely babérkoszorút fon a művész-őrülettől túltengő agyvelő köré…” – harsogta Kézdi-Kovács László Giccs-kiállítás című írásában a magyar avantgárd festészet szimbolikus nyitányának számító Új képek című tárlatról. Itt lépett színre 1908-ban a Nyolcak néven ismerté vált csoport (köztük Czóbel Béla, Márffy Ödön, Tihanyi Lajos és a héten Stuart Little-nek köszönhetően reflektorfénybe került Berény Róbert.)

A Nyolcak magyar művészetben betöltött szerepét látva ma már csak mosolygunk Kézdi-Kovács korlátoltságán, mégis ő Rockenbauer Zoltán egyik kedvenc kritikusa – olyan aprólékossággal alázta a modern festőket, hogy írásai hibátlan sorvezetők a művészettörténészeknek a képek azonosításához. Az egykori kulturális miniszter erről új, Apacs művészet – Adyzmus a festészetben és a kubista Bartók című könyvének bemutatóján beszélt.

A Márffy-monográfusként is ismert Rockenbauer, krimiszerű könyvben mutatja be az 1900 és 1919 közti korszak művészetét. Egy olyan korszakba röpít, amikor a honi sajtó színe-java művészeti kérdésekben öklözte egymást. Valódi kultúrharc zajlott, élvezetesebb, mint ma, mert kulturális produktumok, nem pénzosztó szervezetek mentén álltak fel a hadak. A lövészárok egyik oldalán a Nyugat szellemiségét követő orgánumok, „fiók-Nyugatok”, a másikon a konzervatív „ellen-Nyugatok” álltak. Mai szemmel főleg utóbbi oldal írásai szórakoztatóak. „Minden műve egy-egy zenei Quasimodo” – írta a Pesti Hírlap Bartókról. „Tévelygések monstruózus gyűjteménye” – szörnyülködött a Magyarország a Nyolcakon.

A purparlé akkor lépett magasabb szintre, amikor Tisza István is beszállt a harcba 1911-ben, amikor épp nem volt miniszterelnök, és ezért – ahogy Rockenbauer mondja – volt ideje művészeti kérdésekbe belekotnyeleskedni. Először elment Rippl-Rónai József tárlatára, és megfeddte a festőlegendát, amiért idős korára „beteges, dekadens irányzatok” követője lett, majd Pór Bertalan tárlata után harcias cikkben kelt ki az avantgárd ellen. „Egész sereg, rajzot és festeni tudást megvető ecsetkezelő árasztja el tarka-barkára mázolt vásznaival a budapesti modern kiállításokat, s rohanja meg a szegény vidék naiv közönségét” – írta Tisza.

A politikus pechére a progresszív lapok elcsípték a Rippl-Rónai tárlaton elejtett megjegyzését („Megyek innen, mert elrókázom magam”), és hónapokon keresztül napirenden tartották az ügyet. Az affért elsőként tálaló Pesti Napló később körkérdést intézett a művészekhez, hogy miként vélekednek Tisza nézeteiről. A magyar sajtótörténet talán első médiahekkje volt ez, amelyben a válaszoló művészek a legváltozatosabb módokon alázták a jobboldali államférfit. „A sablonos piktornál annyival jobb, hogy nem fest” – írta például Czóbel.

Ez csak néhány szemelvény az Apacs művészetből, de már ez alapján sejtem, hogy az év egyik legemlékezetesebb olvasmánya lesz. Aki nem bírja ki a könyvesboltig, keresse fel az Apacs művészet nevű Facebook-csoportot – a szerző itt közöl naponta egy-egy festményt a kötetben említettek közül, és oszt meg más érdekességeket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.